BURGONYALEVES – rozmaringos krumplileves

BURGONYALEVES – A válság gyermekeiről és Clararól is írtam már. Most egy paprikás, paradicsomos, babérleveles, rozmaringos, majoránnás, csipetkés válság burgonyalevest készítettem. Finom is, laktató is, és nyáron még olcsó is. Ugyanennek a rövid levű változata egy paprikás, paradicsomos, babérleveles, rozmaringos, majoránnás paprikás krumpli lenne, ahogy ezek a dolgok a magyar konyhában már megszokottak.

Rozmaringos burgonyaleves

  • Hozzávalók:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál libazsír (el is hagyható)
  • 1 nagy hagyma
  • 600 g burgonya
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb paprika
  • 2 teáskanál rozmaring
  • 2 teáskanál majoránna
  • 1/2 teáskanál chili
  • 3 teáskanál őrölt pirospaprika (édesnemes)
  • 2 közepes babérlevél
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 6 szem egész feketebors
  • A csipetkéhez:
  • 1 egész tojás
  • liszt
Leveskonyha (Hammersmith, West London) a válság idején, Forrás:  dailymail

Leveskonyha (Hammersmith, West London) a válság idején

Elkészítése: az apróra vágott hagymát olajon, libazsíron dinsztelem. Ha már félig elkészült, hozzáadom a kockára aprított paprikát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a megtisztított feldarabolt burgonyát. Ügyelünk arra, hogy a zöldségek ne égjenek le, ezért gyakran keverjük meg. Adjuk hozzá a fűszereket is és folytassuk a keverést. Öntsük fel vízzel majd lassú tűzön főzzük készre. A fokhagymát a legvégén tesszük bele úgy, hogy a megtisztított és apróra vágott fokhagymát a levesbe keverése előtt néhány percig a levegőn pihentetjük, hogy még intenzívebb lehessen az íze.  Szükség szerint sózzuk, fűszerezzük, majd beleszaggatjuk a tojásból, lisztből készítet levesbetétet. Rövid ideig még, amíg a tészta is elkészül, főzzük.

  • A leves sűrűségét a paradicsom és hagyma mellett leginkább a burgonya adja. Talán nem lesz meglepő, de egy burgonyalevesben a burgonya meglehetősen fontos, ezért lehetőleg  jó minőségű, már bevált főzőburgonya fajtát használjunk. Ha nem szeretjük a sűrű leveseket és azt szeretnénk, hogy a burgonya kevésbé főjön szét, akkor a hagymát, paprikát paradicsomot a fűszerekkel fűzzük és a burgonyát csak később adjuk csak a leveshez . (Némi karikázott füstölt kolbász igen feljavítja az ételt, de egy válságlevesbe mégsem tehettem.)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.