MÁD DŰLŐI egyre többek számára ismerősek, akárcsak Mád. Mád szerepe Tokaj-Hegyalja települései között mindig is kiemelkedő volt, s úgy tűnik, napjainkra újra magára talált. Május elsején a Városligetből indultunk Mádra, mádi majálisra. A sajtóanyag szerint: „Mádi majális – a borszerelem napja. Minden népnek, tájegységnek önálló hagyománya van. A népi hagyomány szerint május elsején a legények májusfa állítással adták tudtára a lánynak, hogy szívét szeretnék elnyerni. Zöld ágakkal és virágokkal

díszítették a házakat mindezt a szerelem és a termékenység jegyében. Egy újjáéledő hagyomány szerint Mádon gyülekeznek a bor szerelmesei. A legodaadóbbak már az ünnep előző estéjén megérkeznek és rögtön a községtáblánál lévő Borházban rituális borkóstoláson vesznek részt Balassa István vezetése mellett.

Az Első Mádi Borháztól a Nyulászó Ház felé

Május elsején, amikor a tavaszi nap erejét már teljében megmutatja, a különleges borok odaadó hívei az Első Mádi Borházban már kora reggel próbálják a május első borait.Az idősek elbeszélései alapján aznap reggel az első pohár borban közvetlenül a szerelembe tud belekóstolni a korán érkező vendég. Az Első Mádi Borházban könnyű reggeli mellett a tájegység kitüntetett értékeit kóstolhatják a napjukat ott kezdők. Ezek a fogások és borok a “Mádi terroir” legmagasabb minőségű válogatott büszkeségei. Nem hiába mondják: az igazi szerelem az ínyenceknek való. Ezután a legfrissebbek kerékpárra pattannak és körbekarikázzák Mád legszebb részeit, hogy aztán megérkezzenek a borászok örök májusfái, a szőlőtőkék közé. A Nyúlászó dűlőben a szabadban elkészített finomságok várják az ebédre érkezőket. Természetesen a hozzá legillőbb illatos borokkal.

Nyulászó dűlő, Mád

Nyulászó dűlő, a házzal, Mád

A tradíció azt mondja, ha pároddal a mádi dűlőkben a napsütéses tavasz e különleges napján együtt élitek át az ásványos bormámor pillanatait az kapcsolatotokat feltüzesíti. A mádi dűlők által régről megőrzött vulkán erejét kaphatják meg a párok, azt az erőt, amely szenvedélyt és kitartást ad a szerelemnek. A szerelem erejét a vendégek egész délután gyűjthetik, hiszen a történelmi dűlőkben való piknik kosaras kalandozás során mind körbejárják a régmúlt vulkanikus vidékét.”

Dűlőtúra, Mád

Szent Tamás dűlő, Mád

Piknik a Szent Tamás dűlő tetején, a hajdani gejzírnél

Percze dűlő, Mád

Birsalmás dűlő, Mád

Mád, útban a Birsalmás dűlőtől (ahol a kecskék is vannak) a Gusteau felé

Mádi Udvarház , Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád

Csíki Sándor♣