E HÉT VÉGÉN, 2013. március 22-23-án tartja a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság X. Jubileumi Kongresszusát. A kongresszus fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök. A kongresszus elnöke Dr. Bedros J. Róbert Ph.D. c. egyetemi tanár, a MOMOT elnöke.

A kongresszus március 22-én, pénteken, a Magyar Telekom Székházban (Budapest I. Krisztina körút 55.) , délelőtt 10 órakor kezdődik és szombaton, kora délután, a receptverseny eredményhirdetésével ér véget. A megnyitó, a köszöntők, a MOMOT díj és az obezitológus diplomák átadása után, az előadások 11:15-től kezdődnek. A programról részletesen a MOMOT tudományos folyóiratában (Cardiometabolica Hungarica) olvashatunk. A kongresszus nyitóelőadása:

GONDOLATOK AZ ELHÍZÁSRÓL (Absztrakt)

Bedros J. Róbert¹, Simonyi Gábor² Szent Imre Kórház, a PTE ÁOK Oktatókórháza, Főigazgatóság, Budapest¹, Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, V. Belgyógyászat Lipidológiai Osztály, Kistarcsa²

„A túlsúly és az elhízás Magyarországon is jelentős népegészségügyi probléma. Az elhízás kialakulásában – az élet során számos (örökletes és szerzett) tényező játszik szerepet. Az hasi (intra abdominalis) zsírmennyiség gyarapodása – testtömeg-indextől függetlenül is – jelentős metabolikus eltéréseket eredményezhet: atherogen-dyslipidaemia, insulin resistentia, pro-thrombotikus állapotok, a gyulladásos markerek emelkedése stb. A túlsúly és az elhízásszámos betegség bizonyított kockázati tényezői. Az elhízás hosszú távú kezelése gyakran sikertelen. A elhízás és túlsúlykezelésének alapja a megfelelő diéta és a MOMOT ajánlása szerint az alacsony szénhidrát tartalmú diéta kedvező hatású. Az elhízás kezelése során a testmozgásfokozása is prioritás, továbbá alapvető az életmód változtatás és indokolt esetben a gyógyszeres kezelés. Mindenesetre az elhízás kezelése élethosszig tartó összetett feladat, amely minden résztvevő aktív közreműködését igényli.”

A porció méret optikai illúziója

  • A MOMOT X. Jubileumi Kongresszusán „Mítoszok és érzékcsalódások” címmel tartok előadást.

Csíki Sándor♣