TÚRÓGOMBÓC SPENÓTTAL és parmezán sajttal: ez az olasz malfatti, ami magyarul annyit tesz, hogy valami „rosszul tett” dolog. Kétségtelenül csúnya, de jó (Brutti ma Buoni) étel ez. A malfatti amúgy, a lényegét tekintve, nem más, mint a túrós (ricotta), spenótos ravioli tölteléke, tészta nélkül, így aztán ez a recept mindjárt kaput is nyit egy másik étel, az említett ravioli felé.

Malfatti – túrógombóc spenóttal

  • Hozzávalók:
  • 250g zsírszegény, kinyomkodott túró
  • 200g spenót
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma
  • 50g friss fehér kenyérmorzsa (pankó)
  • 2 tojás sárgája (lehet egész tojás is)
  • 1 csipet morzsolt kakukkfű
  • 1 csipetnyi őrölt szerecsedió
  • 30g parmezán
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál durumbúza liszt (szükség szerint több)
  • 15g lágy vaj
  • egy kis citrom reszelve, só, bors, szerecsendió, zsálya

Elkészítése: A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, s adjuk hozzá a megmosott, leszárított spenótleveleket. Amíg fő, vágjuk fel a petrezselyem zöldjét és a túróval együtt, tegyük edénybe. Reszeljük le a parmezán és tegyük félre. A maradék hozzávalókat tegyük az edénybe és alaposan keverjük össze. A keverékből formáljunk pingponglabda méretű gömböket és gyöngyöző, forráspont alatti hőmérsékletű sós vízben főzzük 3-5 percig, amíg a víz felszínére nem jön.

  • Vegyük ki a vízből és szórjuk meg parmezán sajttal. Olvasztott vajjal is megöntözhetjük, de Olaszországban paradicsomszósszal is fogyasztják. Pesztóval is tálalhatjuk, vagyis akad itt lehetőség fantáziánk kibontakoztatására.

Csíki Sándor♣