SVÉD SÉFEK kiváló vacsoráján vettem részt a közelmúltban. A vacsorán Svédország magyarországi  nagykövete, Ms. Karin Olofsdotter meghívására vettem részt abból az alkalomból, hogy a svéd nagykövetség meghívására Budapestre érkezett az Erfurti Vásáron rendszeresen megrendezésre kerülő Kulináris Olimpia vagy, ahogy nálunk, Magyarországon ismertebb, a Erfurti Szakácsolimpia (Olimpiade der Köche) Svéd Nemzeti Szakács Csapatának két tagja Fredrik Björlin és Viktor Westerlind.

  • Fredrik Björlin az Artipelag Restaurant (Gustavsberg, Svédország) séfje. A 2012-es Erfurti Szakácsolimpián minden kategóriában aranyérmet nyert. Korábban az Ifjúsági Csapatnak is tagja volt.
  • Viktor Westerlind a Pontus Restaurant & Caterers séfje.  A 2012-es Erfurti Szakácsolimpián minden kategóriában aranyérmet nyert. 2009-ben az „Év Szakácsa”

A séfek az érkezést követően a lehető legjobb helyen, a Bock Bisztróban ismerkedtek a hazai gasztronómiával, és, többek között, Bíró Lajossal (Bock Bistro) és csapatával. (Vásárolni is elmentek, ahol Herczeg Ágnes készített róluk fotót.)

Németh Gábor a svéd nagykövetség séfje és a vendégséfek, Viktor Westerlind és Fredrik Björlin a vacsorához vásárolnak

A vacsora

A vacsorára 2012. február 12-én este került sor. Sűrű havazásban érkeztem. A taxi a követségi rezidencia kertjében a bejáratig vitt. Egymást érték az érkező autók és vendégek, köztük számos ismerős, mint Wiszkidenszky András (DiningGuide), Németh Ágnes (VinCE Magazin), Ördögh Bálint (GoodFood), Bíró Lajos (Bock Bistro), Harmath Csaba és Herczeg Ágnes, a kiváló borszakértő.

Ms. Karin Olofsdotter, Nina Lissvik és Viktor Westerlind

A Vendégeket Ms. Karin Olofsdotter nagykövetasszony köszöntötte. Beszédje végén felhívta a figyelmünket a kertben álló öreg, fekete Roverra is, mely hajdan még Raoul Wallenberg autója volt. Az épületen belül van kiállítva az a golyó ütötte zászló is, mely a II. világháború alatt a svéd nagykövetségen lobogott.

Ms. Karin Olofsdotter után az est díszvendége, a Volvo és a Rába közti szerződés aláírására egy napra Budapestre érkezett Dr. Ewa Björling, Svédország Kereskedelmi Minisztere beszélt. A beszédeket követően elfoglaltuk helyeinket. Én a hetes asztalnál ültem. Mellettem Jens Söderblom, a kereskedelmi miniszter tanácsadója foglalt helyet, aki először járt Magyarországon, s persze sok mindent nem is láthatott, csak a parlamentet. Igyekeztem meggyőzni, hogy jöjjön el Magyarországra egy bortúrára. Nem ellenkezett, szereti a jó bort.

Herczeg Ágnessel a képen (Svéd Nagykövetség, 2013)

Vacsora a Svéd nagykövetségen (Jobbról: Csíki Sándor, Németh Ágnes, Jens Söderblom és Pistyur veronika)

Benéztünk a konyhába is, ahol már készültek a vacsora fogásai, melyek már csak ezért sem voltak akármilyenek, mert Fredrik és Viktor éppen ezekkel a Budapesten is bemutatott  fogásokkal nyertek 2012-ben Erfurtban aranyérmet.

Viktor Westerlind, Fredrik Björlin és Csíki Sándor

Viktor Westerlind és Németh Gábor a főételt tálalják

Az előétel

  • Az előétel: pácolt és „feketített” tőkehal, törpemaréna kaviár és ropogós tőkehal bőr, karfiol-brokkoli terrine, mousseline szósz északi meleg zöldségekkel, citromos uborka és osztriga emulzió, fehérboros mártással.
  • A bor: Gróf Buttler Viognier 2011

Az előétel

A főétel

  • A főétel: fűszeres kérgű gímszarvas gerinc és nyak, sajtos, vargányagombás duxelles ízesítésű ropogós burgonya, szezonális zöldségek és sütőtök püré, ecet szósz.
  • A bor: Konyári Páva 2009

Fredrik Björlin a főételt tálalja

Desszert

  • A desszert: Tejföl puding, málna sorbet, tavaszi málna, joghurt habcsók, málna pálinkával ízesített Madeleine
  • Pezsgő: Hungária Irsai Olivér (Törley)

A desszert

A vacsora kiemelkedően intelligens és letisztult gasztronómia képét mutatta. Arányosság és harmónia, mesterségbeli tudás és elegancia. A skandináv gasztronómia képviselői évek óta, egymás után nyerik a világversenyeket, s joggal. Ezzel a menüvel a svéd szakácsok méltán arattak sikert az Erfurti Szakácsolimpián is, ahol egyébként Magyarország csapatai is rendszeresen részt vesznek és szép eredményeket érnek el. (A kiváló fotók készítője: Szmodits Balázs)

Csíki Sándor♣