A MAGYAR BOR AKADÉMIA Áts Károly tiszteletére rendezett díjátadó gálaebédjére 2013. február tizedikén került sor, abból az alkalomból, hogy az „Év borásza”, hivatalosan, „Az év bortermelője 2012” cím birtokos lett. A mádi borászt még az édesapja szerettette meg a szőlőművelést, borkészítést. Elvégezvén a Kertészeti Egyetemet, dolgozott a Tokaj Kereskedőháznál, majd a Royal Tokaji Borászati Zrt.-hez került, mint főborász. Szebbnél szebb borok kerültek ki a keze közül, melyeket már egy ország ismer és szeret.

A gálaebédnek a korábbi évekhez hasonlóan, a Corinthia Grand Hotel Royal (Corinthia Hotel Budapest), adott méltó helyszínt. Az ünnep alatta a borász művész barátai közreműködnek: Eperjes Károly, Mécs Károly, a Vivat Bacchus és Ákos, Micheller Myrtill és Pintér Tibor.

A jelöltek: Heimann Zoltán, Dúzsi Tamás, Áts Károly, Borbély Tamás, Gálné Dignisz Éva

A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődött, melynek során koktél-falatkákat szolgáltak fel és kóstolhattuk az öt jelölt borait.

Gere Tamás, Lukács Szabolcs, Molnár Péter, Schopper Éva, Bárdos Sarolta, Gere Andrea és Pauli Zoltán

A rendezvény díszvendége volt Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is a feleségével, ami a borász szakma és a Magyar Bor Akadémia elismerését és súlyát is jól mutatja.

Herczegh Anita, Dr. Áder János és Áts Károly a himnusz alatt

A Magyar Bor Akadémia elnökségének tagjai a színpadon

Auz Év bortermelője 2012 díj átadása (Háttal, a Köztársasági elnök és felesége)

Az ebéd kezdetére várva…

A kóstolás és a díjátadó után a bálteremből átmentünk a díszesen terített asztalokkal fogadó ünnepi terembe, ahol az ebéd kezdetére várva, tovább folyt a beszélgetés.

Jónás István, Nagy Katalin, Stumpf István és Vinkó József

Asztaltársaim: Gál Helga és Gál Veronika, valamint a képen, Dúzsi Tamás és családja. (Áts Károly Dúzsi Tamással.)

Dr. Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára

A díjátadó gálaebéd

Az ünnepi díjátadó gálaebéd során, a korábbi évekhez hasonlóan, az ebéd elkészítésében számos kiváló hazai séf dolgozott együtt. Az Év Bortermelője boraira komponált négy fogása vendég séfek közreműködésével készült. Az ételeket kigondoló séfek névsora:

  • Ádám Csaba – Kereskedőház Café & Restaurant. Szentendre,
  • Fülepi Kálmán – NU Bisztro,
  • Bolyki Péter – Corinthia Hotel Budapest,
  • Györffy Árpád – Aranykaviár Étterem,
  • Sárközi Ákos – Borkonyha Étterem,
  • Takács Lajos – Olimpia Étterem,
  • Vidák Zoltán – Rókusfalvy Fogadó, Etyek.

Takács Lajos, Vidák Zoltán, Fülepi Kálmán, Kerekes Sándor és Sárközi Ákos

Györffy Árpád, Csizmadia András, Vidák Zoltán és Lipták György

1. Fogás – Hideg előétel

  • Bor: Royal Tokaji Aszú 5 puttonyos Kékcímkés 2008
  • Étel: Füstillatú leső-harcsa aranykaviár koronával és „paprikás krumplival”
  • Séfek: Ádám Csaba és Takács Lajos

Füstillatú leső-harcsa aranykaviár koronával és „paprikás krumplival”

A leső harcsának is nevezett Európai harcsának igen ízletesen zsírszegény, szálkamentes húsa van. Már csak ezért is kedvelt alapanyag. A füstölt harcsára magyar tokhal kaviár került és vele rímelve a citrusokkal frissített ízű, lecsöpögtetett sült paprika levébe Takács Lajos fehér színű tápióka gyöngyöket is varázsolt. A „paprikás krumpli” sültpaprikás tortává lényegült át. Különösen a harcsa illett szépen az 5 puttonyos aszúhoz.

2. Fogás – Meleg előétel

  • Bor: Royal Mézesmály Furmint 2009
  • Étel: Tönköly rizottó kamillás velőhabbal és tintás ropogóssal
  • Séf: Sárközi Ákos

Tönköly "rizottó" kamillás velőhabbal és tintás ropogóssal

Turbolyás vaj, meleg tönkölybúza „rizottó”, langyos velőtorta, cukorborsó, kamilla, koriander, mogyoró, a színek, formák, hőmérsékletek és textúrák remek játéka, egyfajta kása, sok ízzel és élménnyel, fekete tintahal tinta-croquant. Kiválóan kivitelezett, kiváló étel, melyet a furminthoz is illőnek éreztem.

3. Fogás – Főfogás

  • Bor: Royal Szent Tamás Furmint 2010
  • Étel: Porhanyós marha hátszín csicsókapürén, vargányás kolbásszal
  • Séfek: Fülepi Kálmán és Vidák Zoltán

Porhanyós marha hátszín csicsókapürén, vargányás kolbásszal

A húzott csicsókapüré diós ízesítést kapott. A sous-vide hátszín 68°C hőmérsékleten öt órán át készült, furmint redukcióval is ízesített, rajta maltodextrinnel készített olíva olaj por, hawaii fekete lávasóval keverve, tapanade ízvilággal, körülötte, s alatta zellerből, karalábéból, feketegyökérből, sütőtökből összeállított, ízletes saláta. Intenzív, és karakteres só íz, omlós hús, kellemes csicsóka, harmonikus kolbász, halvány vargánya zamattal, remek állaggal. kellemes harmóniák a borral.

4. Fogás – „desszert”

  • Bor: Royal Betsek Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
  • Étel: Hízott kacsamáj – zserbó
  • Séf: Györffy Árpád

Hízott kacsamáj - zserbó

Ránézésre ugyan zserbóra emlékeztet, de csak annyira desszert, amennyire zserbó. A hangulatos fogás négy részből áll: az omlós tésztán kacsamáj „rilette”, amire kacsamáj „mousse” rétegződik, arra pedig zselé. Körülötte mangó, birs és körte hivatott a 6 puttonyos aszú meghatározónak gondolt zamataival kapcsolatot teremteni. A magam részéről kedvelem az aszú és étel kombinációkat, s továbbra is kiaknázatlannak látom ezt a területet. Itt és most szerencsére újra igazolódott, hogy érdemes az aszúkkal kísérletezni.

Két fogás közt, a teraszon: Szikora Zoltán, ifj. Kamocsay Ákos, Kamocsay Ákos, Bock Valér, Gere Zsolt, Pauli Zoltán

Az ebéd után…

Az ebéd végeztével a 330 fős vendégsereg megköszönte a séfek a felszolgálók, a La fiesta Party Service, A Magyar Sommelier Szövetség, és a Bor Schola segítségét.

Az ebéd végeztével felsorakozó sommelier-k

Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok már a bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílik némi kellemes, kötetlen beszélgetésre és a korábbi években az Év Bortermelője címet kiérdemelt borászok borainak ízlelgetésére.

Este a körúton (2013.02.10.)

  • Este volt már, mikor a jól sikerült gálaebéd helyszínéről, a Hotel Corinthia Budapest épületéből az utcára léptem. Havazott. Nagyszerű este volt, s talán egyfajta fordulópont is a Magyar Bor Akadémia szervezte gálaebédek történetében. S, hogy valóban így volt-e, néhány éven belül kiderül.

Csíki Sándor♣