BOCUSE d’OR – A nagyvilágból mindösszesen 24 ország lesz 2013. január 29-30-án Lyonban, a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjén. A huszonnégyből 12 ország versenyzője, köztük Széll Tamás, érkezik Európából, 4 Ázsiából, 3 Amerikából. A döntőben lesz még még 3 ország azok közül, akik szervezési okokból kontinens viadalon nem vehettek részt, plusz 2 másik olyan ország, akit a rendezők

döntése alapján meghívnak a döntőre. Van tehát ok a büszkeségre, hiszen azt szerettük volna látni korábban is, hogy Magyarország döntőbe jutott. Most bejutott. Szurkoljunk neki!

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia sajtóközleménye (részlet)

„A kétévente megrendezett  nagy  presztízsű főzőversenyt,  amelyet széles körben a gasztronómiai közösség világbajnokságaként tartanak számon, 1987-ben indította el  a legendás Paul Bocuse. Magyarországot első ízben Széll Tamás, az Onyx étterem fiatal séfje képviseli a rangos eseményen Lyonban, 2013. január 30-án. […] Hazai partnerei, a Bocuse D’or Akadémia, a Miniszterelnökség, a Magyar Turizmus Zrt., az Onyx étterem, a Hungexpo Zrt. és a METRO  Kereskedelmi Kft. közösen teremtik  meg annak lehetőségét, hogy Széll Tamás méltó módon  képviselhesse hazánkat a nemzetközi szakácsversenyen. […]

24 nemzet csapata, köztük 13 európai ország versenyzői mérik össze tudásukat a világ első számú szakácsversenyén Lyonban. Miután sikeresen továbbjutottak a regionális döntőkön, az elit szakácsoknak a legjobb gasztronómiai képességeiket és kreativitásukat kell bevetniük, hogy a legfeljebb 5,5 óra alatt elkészített hús és hal menüjükkel lenyűgözzék a nemzetközi zsűrit.

[…] a magyar versenyfogásokat a világhírű magyar játék, a  Rubik kocka ihlette. A Rubik kockára épülő koncepció alapötletét az adta, hogy Tamás néhány éve készített egy ételekből összerakott Rubik kockát, majd, mint lelkes fotós, meg is örökítette azt. A bűvös kocka és az ételek között könnyű megtalálni a párhuzamot. A tálon keverednek az alapanyagok és színek, de a végeredmény a tökéletes illeszkedés, a harmónia, csakúgy, mint a kirakott kockánál. A tálca felépítésében is a Rubik kockára utal. Az egymáson elcsúszó sorok a működést szimbolizálják, míg a szintbeli eltérések növelik a dinamizmust, valamint elválasztják és egyben ki is emelik a köreteket és színeket. A koncepciót fiatal magyar dizájnerek fejlesztették, hogy az egyedülálló találmány következetesen átgondolt látványban valósuljon meg.”

2013. január 30-án, kedden a következő 12 ország szerepel:
N° Box Ország
Box 1 Dánia
Box 2 Sri Lanka
Box 3 Észtország
Box 4 Ausztrália
Box 5 Olaszország
Box 6 Svájc
Box 7 Franciaország
Box 8 Egyesült Királyság (UK)
Box 9 USA
Box 10 Norvégia
Box 11 Magyarország (Chef: Széll Tamás*/Commis: Garai Ádám*)
Box 12 Japán
*Megjegyzés: Széll Tamás (Onyx Étterem) közvetlen segítője (commis) a verseny alatt Garai Ádám (Onyx Étterem). A felkészülést segítő tréner (coach) Hamvas Zoltán a Gerbeaud Ház F&B igazgatója. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke Bíró Lajos (Bock Bisztró). Széll Tamásék 2013. január 30-án, 9:40-kor kezdenek. A húsételt 14:40-kor a halételt 15:15-kor tálalják a zsűrinek.

WEB TV! Kattints a képre, s nézd élőben a versenyt január 29-30-án!

Szurkoljunk Széll Tamásnak és a magyar csapat minden tagjának! Nagyszámú magyar szurkoló érkezett Lyonba, ezért a forró hangulat szurkolói oldalról is garantált.

Eredmények – 24 országból az első 10 legjobb

  • Az első helyen Franciaország (Thibaut Ruggeri, Lenôtre étterem) végzett.
  • A második Dánia (Jeppe Foldager, Søllerød Kro étterem).
  • A harmadik Japán (Norijuki Hamada, Bleston Court Yukawatan étterem) lett.
  • 4. Nagy-Britannia
    5. Norvégia
    6. Svédország
    7. Egyesült Államok
    8. Izland
    9. Kanada
  • A tizedik Magyarország. Széll Tamás és Garai Ádám a rombuszhalra 716, az ír marha húsából készített ételre 639 pontot kapott a zsűritől.
  • A legjobb haltál díja a norvégoké,  a legjobb marhahúsért és a legjobb segítőért járó különdíj a brit csapaté lett. A legjobb Bocuse d’Or plakát, a szavazatok alapján, a magyar lett.

Csíki Sándor♣