BOXTY – egyszerű kemencés ír burgonyalángos, tócsni

AZ ÍR KONYHA leginkább a burgonyáról ismert. Olyan közhely ez, mint a magyar konyha esetében az őrölt pirospaprika. Pedig az írek is mondják, hogy róluk ne a burgonya jusson eszünkbe, hanem a halak, a tenger gyümölcsei, a birka és marha ételek. De ez már csak ilyen, így aztán marad a burgonya közhely, nálunk pedig a goulash közhely. Amúgy a burgonya ír földön abban az időben jelent meg, s

formálta át az ország képét, a társadalmat, s idézett elő demográfiai robbanást, amikor Magyarországon a paprika terjedni kezdett. Majd, ahogy hazánkban a paprika kiszorította a hagyományos fűszerek nem kis részét, Írországban a burgonya tette ugyanezt a korábbi ételválasztékkal, ahogy Itáliában a paradicsom okozott gyökeres változásokat.

A “boxty”, amúgy “bacstai” és “aran bocht ti” néven is ismert, de nevezték, nevezik a szegények kenyerének is. meglehetősen sokféle változata akad. Sülhet kemencében, s ekkor lényegében burgonyás kenyérlángos lesz belőle, esetleg kenyér, de készülhet olajban sütve is, mint a tócsni. A főtt burgonya/nyers burgonya/liszt arány is változhat. Lehet 1:1:1, vagy 2:2:1 is és persze sok más is. A sütőpor a 19. század második felétől, már általánosan elterjedt. (A következő videón a boxty kenyér formára sül.)

Ma már az is előfordul, hogy a boxty egyszerűsödik és tényleg tócsni, röszti lesz belőle, vagy gazdagodik és zöldségfasírttá lényegül át. A következőkben azonban egy hagyományos, kemencés boxty recept jön.

Boxty –  kemencés ír kenyérlángos

  • Hozzávalók:
  • 225 g lisztes, főznivaló burgonya nyersen reszelve
  • 225 g lisztes, főznivaló burgonya, főzve és burgonyanyomón áttörve
  • 225 g finomliszt
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 2 ek. olvasztott szalonnazsír, vagy vaj
  • kevés tej
  • csipet só

Elkészítése: A nyers burgonyát tiszta konyharuhára reszeljük, összefogjuk és kinyomkodjuk belőle a vizet, majd edénybe tesszük és befedjük a fútt összetört burgonyával, így a nyers burgonya nem barnul meg. A burgonya kinyomkodott levéből a keményítő kiülepedik. Öntsük le róla a vizet és a keményítőt keverjük az edényben lévő burgonyához. Szitáljuk rá a lisztet, sütőport, sót. A zsiradékkal együtt keverjük a tésztába és dagasszuk, akárcsak egy kenyeret. ha szükséges, adjunk hozzá tejet.

A burgonyás tésztát osszuk két részre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki és vágjuk kívánt alakúra. 180°C-ra eőmelegített sütőben 30-40 percig süssük. Forrón fogyaszthatjuk, vajjal megkenve.

  • Tippek: a tésztába keverhetünk hagymát is és süthetjük serpenyőben, olajjal is. előfordul, hogy tojás is keveredik a tésztába, miközben a liszt akár el is maradhat, s persze tölthetjük is, akár egy palacsintát és fűszerezhetjük borssal, s egyéb fűszerekkel, úgyhogy még ez az egyszerű étel is ad lehetőséget bőven a kibontakozásra, ahogy hazai burgonyaételeink is.

Boxty másként

A következő videó boxty receptjében liszt nem szerepel, csupán nyers, reszel és főtt, tört burgonya. Tejföl, kapor és füstölt lazac kerül rá, amivel meglehetősen oroszos hatású lesz az étel, bár a Spago füstölt lazacos, kaviáros pizzájának is éppúgy az utánérzése.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

BOXTY – egyszerű kemencés ír burgonyalángos, tócsni bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Gál József szerint:

    Jó ötlet. Megcsináljuk! Köszi! 🙂

  2. Mackóúr szerint:

    Ez így túl egyszerű!
    Elrettentésül közreadom saját változatomat. Úgy kezdődött, hogy készítenem kellett egy három fogásos gluténmentes ebédet – mindhárom fogást sikerült valahogy elrontanom! A vadas pulykacomb köretének türingiai-, alias bajor krumpligombóc, “halb und halb”-ot képzeltem, ami masszájában teljesen megegyezik a fenti ír recepttel. (Természetesen búzaliszt nélkül készítettem, burgonyakeményítővel.) Csendesen gőzölgött a főzőlé, én tartottam a 85 C.fokot, a gombócok meg a gömb-formát. Hanem, amikor ki akartam emelni a vízből, borult a világ, vízből, gombócból egy pillanat alatt egységes, iszamos massza lett! Az eredetileg nyers, mostanra megfőtt reszelt krumplit sikerült leszűrnöm, egy kanál keményítővel, sóval újra tésztát kevertem belőle, és máris sült az újféle tócsni… Az asztalnál senki nem tudta, hogy éppen kudarcom bizonyítékát tünteti el!
    BUÉK!

  3. Csíki Sándor szerint:

    Boldog új évet kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.