TITANIC – az utolsó vacsora menüje (1912)

A TITANIC KATASZTRÓFÁJA a mai napig része az emberiség kollektív emlékezetének. Az “elsüllyeszthetetlen” hajó 2.200 főnyi utasa és személyzete közül alig többen, mint hétszázan élték túl a nem várt katasztrófát. Száz esztendeje már, hogy 1912. április 14. estéjén a Titanic gazdag utasainak egy része az eső osztály á la cart éttermében élvezte az életet. Ugyanebben az időben a milliomos utasok más része, akik mai áron akár 124.000 dollárnak is megfelelő összeget költöttek arra, hogy minden idők legbiztonságosabbnak tartott hajóján szelhessék át az Atlanti óceánt, az első osztály étkezőszalonjában foglalták el helyeiket, sokfogásos vacsorájukra várva.

A másodosztályú étkezőszalon utasai kevésbé összetett, de ugyancsak gyönyörű vacsorát kaptak, aminek a fogásai számos ponton megegyeztek az első osztály vacsorájával, azonban a borok kifinomult párosításával itt már nem bíbelődtek.

A Titanic másodosztályú, világos, levegős étkezőszalonja

Az F fedélzeten, az úgynevezett “fedélközben” a harmadosztályon utazóknak szolgáltak fel egyszerűen elkészített, de bőséges vacsorát, a saját spártai berendezésű étkezőjükben.

A Titanic harmadosztályú étkezője

  • (Ma már furcsának tűnhet, ám friss gyümölcsöket a harmadosztályon már csak azért sem adtak fel, mivel a főként északi országokból érkező szegényebb sorsú utasok körében ezek a fogások már az elítélt dekadencia ételei voltak.)

Az első osztály utolsó vacsorája

A vacsora után néhány órával 1912. április 15-én, kora hajnalban a Titanic, több mint másfél ezer utassal a fedélzetén süllyedt hullámsírba. Az utolsó vacsora menüiből kettőt sikerült rekonstruálni. A következő menü jó bepillantást enged a gazdagok békeévek végi, I. Világháború előtti klasszikus (francia) konyhájába, a “grand cuisine”-be, abba a világba amelyet leginkább August Escoffier nevével jellemzünk. Az ételek nehezek, zsírosak, a borok és likőrök az étkezés szerves részét képezik. Ezt a vacsorát fogyasztotta a kor leggazdagabb embere, John Jacob Astor IV és Benjamin Guggenheim is. Mindketten a hullámsírban lelték halálukat.


Az első osztályon utazók menüje 1912. április 14-én este

Első fogás – Hideg előételek
Canapés á l’ Amiral
Osztrigák á l’ Russe

Bor: fehér Bordeaux-i, fehér Burgudy,
vagy Chablis (különösen az osztrigához)

Második fogás – Levesek
“Consommé Olga”
Árpakrémleves

Bor: Madeira, vagy Sherry

Harmadik fogás – Hal
Posírozott vadlazac “Mousseline” szósszal, uborkával 

Bor: száraz Rajnai vagy Moselli

Negyedik fogás – Meleg előételek
Filets Mignon Lili
Lyoni csirke
Vegetable Marrow farci

Bor: vörös Bordeaux-i

Ötödik fogás –  Főételek
Bárány mentaszósszal
Calvados-szal glasszírozott sült kacsa almaszósszal
Vesepecsenye “forestiere” módra, “Chateau” burgonya
Mentás zöldborsó “timbale”
Krémes sárgarépa
Főtt rizs
“Parmentier”és főtt újburgonya

Bor: vörös Burgundy, vagy Beaujolais

Hatodik fogás – Punch, vagy Sorbet
Punch Romaine 

(Bort nem szolgáltak fel.)
Hetedik fogás – Sült
Sült galamfi, zsázsával 

Bor: vörös Burgudy

Nyolcadik fogás – Saláta
Asparagus saláta pezsgős – sáfrányos vinaigrette-tel 

(Bort a salátához nem szolgáltak fel)
Kilencedik fogás – Hideg fogás
Hízott máj (foie gras) pástétom
Zeller

Bor: Sauternes, vagy édes Rajnai bor

Tizedik fogás – Édességek
Waldorf Puding
Őszibarackok “Chartreuse” zselében
Csokoládés Eclair, francia vanília krémmel
Francia vanília jégkrém

Bor: Édes desszert borok (Muscatel, Tokay, Sauternes)

A tizenegyedik  fogás (desszertek) válogatott friss gyümölcsöket és sajtokat tartalmazott amihez édes desszert borokat (Muscatel, Tokay, Sauternes) szolgáltak fel. A vacsorát kávé és a szivar követte, Portóival.

… a befejezés

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, Chef
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.