NIGELLA KARÁCSONYI TORTÁJA – recept

NIGELLA LAWSON (52) sokak kedvence. Az elmúlt évtizedekben számos könyve jelent meg és a vele készült filmek is népszerűek. Karácsonyi gyümölcsös torta receptje csokoládéval, viszonylag egyszerű, s nem is lehet nagyon más, mint finom. Aszalt szilva, kétféle mazsola adja a gyümölcs alapot, de ízlésünk szerint másféle aszalt gyümölcsökkel, sárgabarackkal, áfonyával, meggyel is próbálkozhatunk és a díszítésnél is szárnyalhat a fantáziánk. Az arányokat azonban érdemes megtartani, ha biztosra akarunk menni. Az eredmény így nem marad el. Sok sikert a karácsonyi tortához!

Nigella karácsonyi tortája

  • Hozzávalók:
  • 350 g aprított aszaltszilva
  • 250 g nagyszemű mazsola
  • 125 g apró szemű, sötét színű (Zante) mazsola
  • 175 g sózatlan, puha vaj
  • 175 g sörér színű barnacukor
  • 175 ml vegyes virágméz
  • 125 ml kávélikőr
  • 2 narancs leve és reszelt héja
  • 1 tk. fűszerkeverék (mixed spice, pudding spice)*
  • 2 ek. jó minőségű kakaópor
  • 3 tojás, felverve
  • 150 g liszt
  • 75 g őrölt mandula
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • A dekorációhoz:
  • 25 g étcsokoládéval bevont kávébab
  • színes cukor (ételfestékkel színezett kristálycukor)
  • arany színű gömböcskék
  • arany csillagok

*Megjegyzés: A angol sütemény fűszerkeverék (mixed spice, pudding spice) összetevői többnyire a következők: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, amihez kerülhet még gyömbér, őrölt koriander, szegfűszeg, fűszerkömény és cayenne bors is. (A hazai mézes sütemény fűszerkeverék tökéletesen megfelel.)

Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 150°C hőmérsékletre. Egy kerek, 20 cm átmérőjű, 9 cm oldalmagasságú, szétszedhető sütőformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a papír a sütőforma oldalán jól túlnyúljon (lásd videó).

A gyümölcsöt, vajat, cukrot, mézet, kávélikőrt, narancshéjat és narancslevet, a fűszerkeveréket és a kakaóport tegyük egy nagy és széles serpenyőbe. Állandó kevergetéssel addig melegítsük, míg enyhén forrni nem kezd. Hagyjuk 10 percig gyengén főni, majd a serpenyőt vegyük le a tűzről és hagyjuk 30 percig állni, ami alatt a keverék kissé lehűl.

Adjuk hozzá a tojásokat, lisztet, darált mandulát, sütőport és szódabikarbónát, majd fakanállal alaposan keverjük össze.

A gyümölcstorta keveréket öntsük a kerek tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe és 60-90 percig süssük, vagy, amíg a torta teteje szilárd, fényes és ragadós kinézetű nem lesz. Ezen a ponton, ha a torta közepébe egy kést szúrunk, úgy érezhetjük, hogy a sütemény a közepén kissé még sületlen maradt.

A tepsit tegyük rácsra, majd ha a torta lehűlt vegyük ki a formából és dekoráljuk ki. Boldog Karácsonyt!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

NIGELLA KARÁCSONYI TORTÁJA – recept bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nanna szerint:

    Kedves Sándor, boldog, békés karácsonyt kívánok!

  2. Csíki Sándor szerint:

    Áldott karácsonyt kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.