A TRANSZ-ZSÍRSAVAK, igen dicséretes módon, már az OÉTI, vagyis az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján is megfelelő súllyal szerepelnek, ami jó. Ennek jeleként is, az OÉTI „Kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalma” címmel, 73 oldalon sorol hazai forgalomban kapható termékeket, köztük kirívóan magas transz-zsírsav tartalmú szaloncukrokat, s egyebeket is. Jön a karácsony, ezért a szaloncukor különösen izgalmas kérdés, de nem csak az.

„A […] vizsgálati eredmények, írja az OÉTI, kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, nem képezik alapját semmilyen, jogi következménnyel járó eljárásnak.

A minták kiskereskedelmi forgalomból történő beszerzése 2009-2012. időszakban történt. Az analitikai vizsgálatok az Országos Élelmezés- és táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI), a Nemzeti Akkreditáló Testület által elfogadott, akkreditált mérési eljárással folytak. 2011-ben és 2012-ben vett mintákat a táblázatban jelöltük.

A növényi olajok ipari feldolgozása során, a technológiától függően keletkező transz-zsírsavak (Trans Fatty Acids = TFA) fogyasztása jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A transz-zsírsavak maximálisan elfogadható mennyisége 2 gramm*, az élelmiszer 100 gramm zsírjára vonatkozóan.

A táblázatokban szereplő adatok az ipari eredetű transz-zsírsavak összes mennyiségét mutatják. A nullával jelölt adat azt jelenti, hogy az alkalmazott mérési módszerrel meghatározható legkisebb mennyiség (0,1 g TFA/100 gramm zsír) alatti érték található a termékben.”

*Megjegyzés:Jelenleg (2012.11.) hazánkban nincs előírás, mely szabályozná a forgalomba kerülő élelmiszerek transz-zsírtartalmát.” (OÉTI)

Valami van, de nem az igazi…

A táblázat – úgy tűnik – az utóbbi hetekben tovább finomodott (értsd: precízebb lett), már csak azért is, mert egy korábbi, 2012. május 21-ei verzióban – ahogy érzékelem – már nem forgalmazott termékek mérési eredményei is szerepeltek. Ehhez jön, hogy a táblázatban megjelenő, termékek egyik-másikának (köztük szaloncukrok) receptúráiban, mint hallom, időközben kedvező irányú változtatás történt.

A transz-zsírsavak mennyiségének jelölése már sokfelé megoldott. Nálunk, nem.

  • Annak ellenére, hogy a táblázat az aktuális állapotot illetően egyelőre továbbra is bizonytalanságra ad okot, s nagyobb arányban „tájékoztató jellegű” mint kívánatos lenne, helyesnek tartom, hogy az OÉTI mégis közreadott egy ilyen adatsort, ám a legjobb az lenne, s a naprakészséget is legjobban az garantálná, ha – legalább a kritikus termékcsoportokban – köteleznék a gyártókat a transz-zsírsavak mennyiségének terméken való feltüntetésére.

Csíki Sándor♣