TÖLTÖTT SAJTOS POGÁCSA – török recept

A POGÁCSA már-már hungarikum, hisszük tévesen (ahogy sok minden mást is), mivel a törököknek is akad némi köze ahhoz, hogy a magyarrá (is) válhatott, délszláv közvetítésű török (Poğaça) névvel. A pogácsa (Pogača, Pogacha, Πогача) Boszniában, Bulgáriában, Szlovéniában, Makedóniában, Horvátországban, Görögországban, (Bogatsa-Μπογατσα), s természetesen Törökországban, s a török hódítás északi területén, Magyarországon is előfordul.

Tőlük északabbra eső elterjedési területei, mint Ausztria (Pogatschen), vagy a délnémet területek, az előzőleg említett országok hatását tükrözik. A pogácsát gyakorta kenyér helyett is fogyasztjuk, s számos változata és készítési módja alakult ki. Fogyasztási kultúrája is sokféle. Sajtos pogácsa recept már korábban is szerepelt és egy remek tepertős pogácsa recept is már előfordult és az amerikai pogácsa receptjéről is szó volt. Most egy érdekes, nyitott, töltött  sajtos pogácsáról, vagy inkább papucsról, lesz szó.

Kappadókia, Törökország

Nyitott töltött pogácsa (Açık Poğaça) – papucs

  • Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 1 csésze joghurt
  • 1/2 csésze étolaj
  • liszt, amennyit felvesz
  • 1 tasak sütőpor
  • finomra vágott petrezselyem zöldje
  • feta sajt

A tojást, joghurtot olajat összekeverjük. Kisebb részletekben lisztet adunk hozzá, belekeverjük a sütőport is, és egy nem túl kemény, nem túl lágy tésztát gyúrunk, amit félreteszünk. Amíg a tészta pihen, felvágjuk a petrezselymet és a fetasajthoz keverjük.

A tésztából kis labdákat formálunk, majd kör alakúra nyújtjuk. középre helyezzük a petrezselymes sajtot és a tésztát két oldalról középre hajtjuk, hogy középen egy hasadék maradjon és a hasadék végeit is eldolgozzuk, ahogy a videón is látható. Aranybarnára sütjük és tálaljuk.

  • A tésztát más formára is alakíthatjuk. Lehet a pogácsához inkább hasonlító, kör alakú is.
  • Tölthetünk apróra vágott sajt, petrezselyem, menta, paradicsom, paprika keverékével is.
  • Ha a tésztát tojással megkentük, magvakkal (szezámmag, hagymamag, lenmag, lepkeszegmag, stb.) is megszórhatjuk.

Joghurtos pogácsa sajttal, paprikával, paradicsommal, peterzselyemmel, mentával töltve

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept, Török konyha
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

TÖLTÖTT SAJTOS POGÁCSA – török recept bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Családi Vállalkozás hozzászólása:

    Mi bizonyítja, hogy nem a törökök tanulták tőlünk a pogácsát? (a törökök a magyarok leszármazottjának tartják magukat, a bajorok pedig hun leszármazottaknak… az ott élők… és nem a politikusaik)

  2. Csíki Sándor hozzászólása:

    Például a nyelvészet.

  3. Szeretet Postafiók hozzászólása:

    Nagy öröm és élvezet Margótól tanulnunk ,köszönjük szépen!
    Veszprémből

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>