GÖZLEME – sós, török lepénykenyér

A GÖZLEME az egyik legjobb török étel, lényegében töltött lepénykenyér. Sokan, akik Törökországban jártunk, ettünk húsos, spenótos, fetás, tojásos, sajtos, burgonyás és egyéb gözleme variációkat. A recept egyszerű: kelt tésztát készítünk lisztből, felfuttatott élesztővel, majd ezt a tésztát vékonyra nyújtjuk, egyik felét megtöltjük, a tésztát ráhajtjuk, majd a hagyományos kúpos lapon (sac) megsütjük. Jobb híján serpenyőben is süthetjük.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept, Török konyha
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

GÖZLEME – sós, török lepénykenyér bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. duende szerint:

    Isteniség! 🙂 Van esetleg egy jó töltelékrecept is a tarsolyban? A fűszerezésre lennék leginkább kíváncsi. 🙂

  2. Szilvásy Dénes szerint:

    Ennek a török utcai gyorsételnek van egy másik változata is. Ez kovásztalan kenyértésztából készül: a tésztát alig vastagabbra nyújtják, mint a rétestésztát. A nagy kerek lapokat kettévágják, a közepén elrendezik a tölteléket, s tésztaszélek hajtogatásával becsomagolják. Nagy, téglalap formájú “bukta” az eredmény, melyet szintén vaslapon, vagy serpenyőben sütnek meg. Felszeletelve (is) kínálják. A töltelékek ugyanazok, mint fent, de a változatoknak a fantázia szab csak határt.
    Mi tavaszzal olvastunk erről az ételről, azóta többször készítettük el a kelt tésztás változatot gombás töltelékkel.Idáig még mindenkinek nagyon izlett.

  3. gambas szerint:

    …és iszunk hozzá egy pohár ayrant…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.