A MARHAPÖRKÖLT VÉGNAPJAI – a vörösbort jobb elfelejteni?

A MARHAPÖRKÖLT nemzeti ügy, ehhez kétség sem férhet, még akkor sem, ha a marha körül is gondok vannak és a pörkölt sem a régi, bár, hogy milyen volt a “régi”, arról csak egyet sejtünk, a mainál biztos jobb volt. A 21. század elejére a jövedéki törvény a vörösboros marhapörköltet is végveszélybe sodorta. A törvényalkotók is honfitársaink, akiket az iskolapadokból, a grundokról, kocsmákból,

és máshonnan is ismerhetünk, így már azt is tudhatnánk, hogy csodát tőlük sem várhatunk. Tudhatnánk, hogy mikor még azt gondoltuk, hogy ismerjük őket, akkor sem változtatták a vizet borrá, és – higgyük el végre – erre most sem képesek. S, ha már a bor szóba került, jusson eszünkbe a végnapjait élő vörösboros marhapörkölt is.

A jövedéki törvény számos ponton betarthatatlan, derült ki ismét azon a felforrósodott hangulatú konferencián, amit a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendezett tegnap. Márpedig, ami betarthatatlan, azt legjobb lenne kidobni a kukába. A hatóság (NAV) megy, ellenőriz, büntet, s ráadásul sok lehetősége sincs, legfeljebb annyi – ha jó érzésű – hogy jelzi, nem nála kell reklamálni.

A vörösboros marhapörkölt a törvényre érzékenyen figyelő éttermek konyháin végnapjait éli. A jelenlegi szabályok szerint  a pörkölthöz vörösbort (mártáshoz likőrt, konyakot, egyebet) csak úgy lehet a konyhába vinni, ha a kibontás után, azzal a lendülettel, ahogy kézbe vettük, az üveg teljes tartalmát a pörköltre (mártásra) öntjük. Isten óvjon mindenkit, hogy az üvegben akár 1 deciliternyi bor is maradjon, amit a jó szemű ellenőr észrevehet, mert a büntetés sem marad el. A konyhában nem lehet felbontott szeszes italt tartani, még akkor sem, ha az étlapon alkoholos itallal készített étel szerepel.

 • A borok, likőrök, s más alkoholos italok fűszerként való konyhai alkalmazása során a szakács könnyen veszélybe sodorhatja a vállalkozást azzal, ha a törvényalkalmazó NAV-ellenőr rajtakapja azon, hogy a konyhában bontott üveg van. Érdemes erre figyelni, de a legérdemesebb mégis az lenne, ha az állítólag a mi üdvünket szolgáló szabályokon finomítanának.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

A MARHAPÖRKÖLT VÉGNAPJAI – a vörösbort jobb elfelejteni? bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. piszt-ráng szerint:

  Bor,likőr, konyak ,ételízesítők ,ha úgy tetszik fűszer.Több ezer olasz,spanyol ,portugál étel elképzelhetetlen bor hozzáadása nélkül.Attól,hogy Szilvásy úr nem szereti vörösborosan a marhapörköltet azért ételízesítőnek nem kellene gátolni.Lesz egy hasonló okos aki nem szereti a csípős paprikát és annak a javaslatára hoznak egy rendeletet csak akkor tehetsz bele ha mind beleteszed.Ha valami hülyeség azt szerintem kár ragozni . – vendéglős -köszöni ,én is.Én csak otthon főzök , ami otthon hülyeség az a vendéglői konyhán miért nem.

 2. Szilvásy Dénes szerint:

  Lehet persze dobostortát sütni zselébevonattal is 🙂

 3. piszt-ráng szerint:

  Ahogy a Dakota mondaná: a világtalannak nehéz elmagyarázni,milyen a zöld,annak árnyalatait még nehezebb,de ha nem egy nyelven beszélünk akkor nem próbálkozom.

 4. Szilvásy Dénes szerint:

  Ha úgy gondolod, hogy csak az a nyelv, amit te beszélsz, jobb, ha meg sem szólalsz.

 5. piszt-ráng szerint:

  Felszólitottak, hogy ne beszéljek, így mások anyagát másolom ” Dobos C. József
  Dobos C. József (1847-1924) ősei több nemzedéken keresztül mind
  szakácsok voltak (dédnagyapja II. Rákóczi Ferenc szerencsi várában volt
  szakács), így neki sem volt más választása, szakács lett. Dobos C. József volt az,
  aki 1884-re megalkotta a Dobos torta receptjét, ami hamarosan a
  Kárpát-medencén kívül is igen nagy népszerűségre tett szert, melyek speciális
  fadobozokban utaztak évtizedeken keresztül Európa előkelő családjaihoz. A
  torta alapja egy olyan piskótalap (olvasztott vaj van benne), mely csokoládés
  vajkrémmel van megtöltve, tetején pedig barnás karamell található, ami az egyik
  varázsát adja a süteménynek. Izén kívül az „időtállósága” is kedveltté tette az
  egyedülálló édességet, mivel a benne lévő krém nem savanyodott meg olyan
  könnyen, mint más tortákban. A torta receptjének titkát senkinek sem sikerült
  megfejteni, így Dobos 1906-ban – nyugdíjba vonulásának évében – a Budapesti
  Cukrász és Mézeskalácsos Ipatestületnek átadta az addig féltve őrzött titkot,
  hogy az végre közkinccsé váljon.” Dobos Úr receptje az olyan, Szilvásy Úré aszpikos, biztos ez is hasonló népszerű lesz. Marhapörkölt nevű úr nincs, így a Google kereső: a marhapörkölt majd a képtalálatoknál 10 000 recept található és sok vörösborral készül, ezek éttermi készítésének gondjáról írt Sándor. Szilvásy tortát megcsináltam, finom, ajánlom másoknak is.

 6. Szilvásy Dénes szerint:

  Kedves Piszt-ráng!
  Ha nem érezte ki hozzászólásomból az iróniát és viszolygásomat klasszikus ételek megváltoztatása iránt, sajnálom. Ajánlom önnek a Dobostorta habos-krémes változatát is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.