AZ I. FEHÉRVÁRI BORMUSTRA jó elképzelés volt, jó kezdeményezés, szükséges és hiánypótló. Érdeklődött is az ország borásztársadalma és sokan megjelentek Székesfehérváron, ahová a rendezvény már csak azért is kerülhetett, mert Kertész Zoltán, a Bormustra (egyik) szervezője, akinek etyeki borai egyre több elismerést vívnak ki, történetesen fehérvári. Amúgy, úgy tűnik, hogy a városnak még időre van szüksége és ismerkednie, barátkoznia szükséges azzal is, hogy hirtelenjében egy országos érdeklődésre számot tartó boros rendezvény jelent meg náluk.

Egy olyan rendezvény, amelynek jobban örülnénk itt, Budapesten, ha másért nem is, csak, mert egyszerűbb a hazajutás, mint Székesfehérvárról. Nézegetem, hogy a google miféle eredményt dob fel a „fehérvári bormustra” keresőszavakra. A helyzet meglehetősen érdekes, túl azon az egyszerű tényen, hogy a FOOD&WINE írása a keresőben élen áll.

Az érdeklődő böngészésből kiderül az is, hogy a jelek szerint, a világot ez az esemény (javítsatok ki, ha nem így volt) jobban érdekelte, mint Székesfehérvárt, amely mintha nem tudott volna mit kezdeni a helyzettel, és ügyetlenebbül is, érzékenyebben is kezelte, mint azt egyébként jó formában, jól felfogott érdeke alapján képes lehetett volna.

Wunderlich "Lojzi" Alajos, Miklós Csabi és Kamocsay Ákos

Tovább nézegetem a google keresőjének eredményeit, s látom, hogy Izsák Norbert (hvg.hu) egymaga többet írt erről a rendezvényről, mint az egész székesfehérvári média szőröstül-bőröstül – s most már én is. Aztán tovább keresgélek, és az önkormányzat honlapján meglepő véleményeket olvasok (amit időközben, szép csendesen már el is tüntettek). Ezek a pőrén őszinte hozzászólások bepillantást engednek a város dolgos hétköznapjait fűszerező viszonylatokba, s megvilágítják azt is, hogy az I. Fehérvári Bormustra vajon miért is nem érdekelte Székesfehérvár népe érdekeltnek számító részét legalább annyira, mint az józan paraszti ésszel kalkulálható volt.

Ez egy jó rendezvény, s egyben jó alkalom arra, hogy mindenki megmutassa magát. Ott a helyünk jövőre is, vagy ha nem, hát legyen a magyar borok mustrája inkább Budapesten. Örömmel várjuk!

I. Fehérvári Bormustra (2012)

  • Az I. Fehérvári Bormustrát amúgy a polgármester nyitotta meg, ahogy azt kell. Harmincöt borász személyesen is megjelent, s az összes borász kétszáz bort mutatott be. Csupa magyar fajtát. Egyedülálló rendezvény ez. Figyelmet érdemlő.

Csíki Sándor♣