SÜTŐTÖKÖS, ZSÁLYÁS – rizottó (Risotto alla Zucca e Salvia)

SÜTŐTÖKÖS, ZSÁLYÁS rizottót (Risotto alla Zucca e Salvia) főztem a legutóbb az M1, Családbarát című reggeli műsorában. Az étel Észak-Itáliához, leginkább Lombardiához kötődik, már csak a Pó-völgyében termesztett rizs, és az Alpok völgyeiben ültetett sütőtök miatt is. A lényeg a rizottó, amit már meglehetősen jól készítünk sokfelé, megtanulván, hogy a rizottó semmiképpen nem piláf, aminek a garanciája leginkább a jófajta rizottó rizs.

A sütőtökös rizottóhoz sütőtök is kell, amit hagyhatunk kocka alakban, de pürésítve is kerülhet a rizshez, akár az elején, akár a végén,. Mindenre van megfelelő példa és gyakorlat. A sütőtökös rizottó legalább olyan nagyszerű őszi étel, mint a sütőtök krémleves.

Az M1 stúdiójában ezt az ételt is főztem

Sütőtökös, zsályás rizottó

Hozzávalók:

  • Sütőtökhöz:
  • 2 ek. vaj
  • 2 csésze sütőtök (1cm-es kockákra vágva)
  • 1 tk. barnacukor
  • Só, bors

  • Rizottóhoz:
  • 1 liter húsleves (alaplé)
  • 1 ek. olíva olaj
  • 1 ek vaj
  • 1 fej hagyma finomra vágva
  • 2 ek. friss zsálya finomra vágva
  • 1 csésze arborio rizs (vagy más rizottó rizs)
  • ½ csésze száraz fehérbor
  • 2 ek. petrezselyem zöldje finomra vágva (el is maradhat)
  • Parmezán sajt, ízlés szerint

Elkészítése: Lábosban, közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a sütőtököt, szórjuk meg a kevés cukorral, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Pároljuk 5 percig, majd fedjük le és 10 percig hagyjuk puhulni. Ha elkészült, vegyük ki a lábosból a sütőtököt és tegyük félre.

Készül a sütőtök a rizottóhoz

A rizottóhoz a csirkelevest forrásig melegítjük, lefedjük és félretesszük. A sütőtök készítésére használt lábosba tegyünk olíva olajat és vajat és dinszteljük ebben a hagymát 4-5 percig, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a friss, felvágott zsályát és 1 percig kevergessük. Öntsük hozzá a rizst és kevergessük a zsiradékban. Öntsük hozzá a bort és állandó keveréssel hagyjuk elgőzölni. Kis adagokban adjuk a rizshez a húslevest és folyamatosan keverve, hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a levest. A folyamatot ismételgetve, addig folytassuk, amíg a rizs kellően puha, krémes nem lesz (15-20 perc). Ízlés szerint sózzunk, borsozzunk és keverjük a rizshez a petrezselymet és a sütőtököt is. A rizottó tálalható. A rizottót kivájt sütőtökben is tálalhatjuk.

  • A zsályás sütőtökös rizottót fogyaszthatjuk magában, előételként, de hússal együtt is tálalhatjuk.

Zsályás, borsos sült csirkemell sütőtökös, zsályás rizottóval

Az M1 stúdiója - a kép jobb oldalán a kivájt tök, ami be a rizottó tálalva lett

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: olasz konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

SÜTŐTÖKÖS, ZSÁLYÁS – rizottó (Risotto alla Zucca e Salvia) bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Hapci szerint:

    Miért írod a nevet kétféleképpen (alla/con)?

  2. edit szerint:

    ez nagyon finom! Már elkészítettem, az is szereti, aki amúgy a sütőtököt nem annyira kedveli. Ez lesz a mai (karácsonyi) köretünk is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.