RECEPTVERSENY – egészséges ételek fogyni vágyóknak

RECEPTVERSENYT HIRDET a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) és a Kor Kontroll Társaság. A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, s tízből hat ember esetében foglalkozni kell az elhízással, illetve annak következményeivel. Eközben az is tény, hogy az elmúlt 5 esztendőben nem fogyott, hanem tovább hízott a magyar lakosság. A felnőttkori elhízás súlyos probléma, azonban a gyermekkori elhízás ennél is aggasztóbb és veszélyesebb.

Az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem számos betegség kialakulásának forrása, amilyen a cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és- érrendszeri betegségek ízületi bántalmak, s a sort hosszan lehetne folytatni. A 2-es típusú cukorbetegek többletsúlya például évekkel, évtizedekkel megelőzi a betegség kialakulását. Szomorú tény, hogy a magyar lakosság kétharmada számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak. Az elhízás terjedését csak társadalmi összefogással lehet megállítani.

 • Ezért a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT), valamint a Kor Kontroll Társaság országos receptversenyt hirdet meg. Receptversenyünk a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és túlsúlyos cukorbetegeknek szól.

Jeles alkalom lehet ez mindenki számára, aki szívesen süt-főz, mivel Magyarország legegészségesebb, és egyben legfinomabb ételeit keressük!

Lehet édes, vagy sós, meglepő, vagy hagyományos, rafinált, vagy egyszerű, gasztronómiai varázslat részesei szeretnénk lenni. A megkötés csupán annyi, hogy testsúlymegőrző, testsúlycsökkentő recepteket, egészséges, ínycsiklandó, kalóriacsökkentett fogásokat várunk.

A testsúlycsökkentő és testsúlymegőrző ételek receptjei segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek kordában tartásához is. Bízunk abban, hogy az ilyen receptek szerzői is figyelnek kalóriaszükségletükre, és a kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket részesítik előnyben, miközben nem marad ki étrendjükből a húsétel, a tészta, és a finom desszertek sem. Olyan recepteket várunk, melyek hozzájárulnak az egészséges étrendhez és a testsúly rendezésével a betegségek megelőzéséhez is! Keressük a legfinomabb és egyben legegészségesebb ételek receptjeit.

Pályázati kiírás

 1. A pályázók 1, maximum 3 recepttel vehetnek részt a versenyben. Fontos, hogy a recept egyértelmű legyen, hiszen az a célunk, hogy minél többen elkészíthessék.
 2. Kérjük a hozzávalók pontos mennyiségének megjelölését, az elkészítés menetének leírását, az elkészítési idő, az adagok/ hány személy részére/ és az ár feltüntetését.
 3. Ajánlott az elkészült étel megörökítése, hiszen ha fotót is kapunk, a verseny végén megjelenő kiadványunkban fel tudjuk használni az Ön receptjét!

A zsűri

A recepteket a táplálkozástudomány és a közélet elismert szereplői bírálják el.

 • A zsűri elnöke: Dr. Bedros J. Róbert PhD, a Szent Imre Oktatókórház főigazgató főorvosa, a MOMOT elnöke
 • Társelnök: B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke

 • A zsűri tagjai:
 • Dr. Kiss Róbert, a Magyar Kardiológus Társaság leendő elnöke,
 • Dr. Balogh Sándor ,az OALI főigazgatója,
 • Dr. Böszörményi Nagy Klára, a Springmed Kiadó igazgatója,
 • Dr. Pados Gyula, a  MOMOT főtitkára,
 • Dr. Nagy Erzsébet diabetológus főorvos,
 • Csíki Sándor, a MOMOT gasztrobloggere,
 • Szentgyörgyi Rómeó, aerobic világbajnok,
 • Hevesi Tamás énekes,
 • Zsoldos Antal,  gasztronómus-szakács

Az elbírálás szempontjai

 • az étel az egészséges táplálkozás ajánlásainak feleljen meg, ugyanakkor vegye figyelembe a hagyományos magyar konyha szokásait,
 • növényi eredetű zsiradékot használjon az állati helyett,
 • minél kevesebb sót tartalmazzon,
 • felesleges kalóriától mentes legyen,
 • könnyen és gyorsan elkészíthető legyen,
 • ne legyen költséges.

Nyeremények

 • A receptverseny győztesét partnerével együtt – 2 fő- 2 éjszaka – vendégül látja a négycsillagos Danubius Health Spa Resort Bük szálloda, all inclusive ellátással, ingyenes sportolási lehetőségek- tenisz fallabda, minigolf, bowling-  sorával.
 • A második helyezett nyereménye ugyancsak egy kétszemélyes hétvége: a szintén négycsillagos tatai Old Lake Golf Hotel jóvoltából, amit márciusban érdemes beváltania, hiszen az arborétumi környezetű szállodában Kalandpark és golfpálya is működik.
 • A harmadik helyezett 25.000 Ft értékben könyvutalvány a Springmed Kiadó jóvoltából.
 • A negyedik-ötödik helyezett a 77 Elektronika Kft. felajánlásában legújabb generációs, magyar fejlesztésű és gyártású Dcont Trend vércukormérő készüléket nyernek, mellyel gyorsan és pontosan ellenőrizhetik vércukor szintjüket, az eredmények értékelésében segítséget nyújt a díjmentesen használható Dcont.hu online vércukornapló.
 • Még tízen kapnak 3.000. Ft értékű könyvutalványt, ugyancsak a Springmed támogatásaként.  Az utalványokat postán küldjük el a nyerteseknek.

Beküldési határidő: 2013. január 25

A pályázatokat e-mailben kérjük elküldeni: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

Várjuk a recepteket és az ételről készített fotókat. Az eredményhirdetésre 2013. februárjában kerül sor. Sok sikert és jó főzést!

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség, Egészség a konyhában, Hírek, magyar konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

RECEPTVERSENY – egészséges ételek fogyni vágyóknak bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. valika szerint:

  Érdekel a verseny. 🙂

 2. Hadarik Rita szerint:

  Kedves Sándor! Nagyon jó a kezdeményezés, de egy-egy receptre leszűkíteni az egészséges étkezést szerintem nem lehet. Ha mondjuk heti étrendet kellene összeállítani, azzal már lehet mit kezdeni. És ilyen nyereményekért nem is lenne kevés ilyet kérni. Nagyon tetszik egyébként a verseny alapötlete. Üdvözlettel: Rita

 3. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Rita!
  Részben egyetértek, ám itt az aktivitás, sokak aktivitása a cél, s persze a receptek is, amiből nem csak egy lesz, hanem remélhetőleg nagyon sok. Üdvözlettel: Csíki Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.