Txakoli, Forrás: kulturweb.comA TXAKOLI (ejtsd: csakoli) nevű fehér bor első leírása 864-ből származik, vagyis nagyjából abból az időből, amikor Hinkmar reimsi érsek feljegyzi, hogy az addig ismeretlen magyarok, (akkori néven „Ungri”) II. (Német) Lajos keleti frank királyságát fosztogatták. Ez Szent Cirill és Metód tevékenységének a kora, vagyis jó régen volt. A Txakolit hagyományosan nagy, idős tölgyfa hordókban érlelik, s még fiatalon gyöngyözően fogyasztják. Ez a bor a színes és nevezetes baszk gasztrokultúra szerves része.

A TXAKOLI – egy példa Baszkföldről

A txakoli a múlt század végére már igencsak megfogyatkozott, s majdnem eltűnt. 1988-ban már alig 2 hektárnyi művelésben tartott szőlőről tudtak, azonban erről a szintről alig negyed évszázad elteltével eljutottak oda, hogy a txakoli már világszerte ismert és elismert, ahogy a baszk gasztronómia is.

Txakolit töltő vendéglős

Akadnak nekünk is sajátosan hazai és egyre népszerűbb fajtáink, így a txakoli már csak azért is biztató példa, mert bizonyítja, hogy lehet egy speciális fajtából (eredetvédelemmel) sikeres terméket előállítani, amit aztán a világ is elismer.

Csíki Sándor♣