SÁRGADINNYE GAZPACHO – hideg leves, sült sonkával

A GAZPACHO nyári jósága és nagyszerűsége nem szorul magyarázatra. Ízletes, hideg, üdítő, vagyis pont olyan, amilyenre a kánikulai hőségben vágyunk. Görögdinnye gazpacho már szerepelt a Food&Wine oldalain. Most egy sárgadinnye gazpacho receptje következik, amely semennyivel nem bonyolultabb, mint görögdinnyés testvére. A gazpachohoz sárgadinnye, érett őszibarack, hagyma, menta és persze sonka is kell.

Sárgadinnye gazpacho (Mark Bittman receptje)

Pezsgővel, proseccoval csodálatos nyári étel a dinnye gazpacho. Akár előételként, akár levesként is adhatjuk.

  • Hozzávalók:
  • 5 csésze hámozott, kockázott sárgadinnye
  • 4 csésze aprított, érett őszibarack (sárgabarack)
  • 1/2 csésze víz
  • 2 ek. finomra vágott hagyma (shallot)
  • 2 ek. frissen facsart citromlé
  • 1 ek. sherry ecet
  • csipetnyi só
  • 2 tk. olívaolaj
  • 10 dkg vékonyra szeletelt sonka (prosciutto), szalag alakúra vágva
  • 4 tk. frissen szedett és aprított menta
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése: Az első 7 összetevőt tegyük robotgépbe, s addig aprítsuk, amíg krémes pép nem lesz belőle, majd – amíg a sonka készül – tegyük hűtőszekrénybe. A sonkát serpenyőben, az olívaolajjal ropogósra sütjük, papírtörülközőre szedjük. A levest tányérba szedjük, sonkával, mentával tálaljuk, díszítjük.

  • Tippek: az összetevők közé felvehetjük az érett paradicsomot (zellert, húsos paprikát, fokhagymát, stb.) is és a füstölt, vagy marinált halak, a mandulaforgács is szóba kerülhet. Az őszibarack helyett sárgabarackkal is készülhet.

Hideg sárgadinnye gazpacho, prosciutto-val, mentával

Ha valaki a sárgadinnye gazpacho mellé olyan álmokat is dédelget, hogy családját, barátait sárgadinnyéből faragott virággal lepi meg, a videó alapján könnyen elkészítheti. Ugyan nem vagyok nagy híve a zöldségfaragásnak, de az biztos, hogy nagy kézügyességet és fantáziát kíván, s világszerte elterjedt. Nyáron az “all inclusive” szállodák terített asztalainak is gyakori díszítői a faragott dinnyék. (Fotókat az elkészült házi faragványokról szívesen fogadok.)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Spanyol konyha
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

SÁRGADINNYE GAZPACHO – hideg leves, sült sonkával bejegyzéshez 14 hozzászólás

  1. Csíki Sándor szerint:

    molbika: A csésze mint mértékegység 236 ml az evőkanál pedig 15 ml. Írhatom ezt is, ahogy korábban a recepteknél tettem, de ez az étel ezt a pontosságot nem igényli.

  2. Der Alte szerint:

    @molbika, – de tanár úr, Ön is tudja, hogy a csésze, vagy bögre, még a legmodernebben felszerelt konyhában is, a legkézenfekvőbb, legtöbbször használt mértékegység. Ez midíg kéznél van, ellentétben a mérleggel. Mint mértékegység sem nem szinvonaltalan, sem nem háziasszonyi, hanem „praktikus”. Az Ön gondolatmenetével, pld. az angolszász mérnökök is szinvonaltalanok amikor, a mértékegységnek a testrészüket használják?
    Közismert az ezzel kapcsolatos történet, amikor Gillemot professzor előadásában kifejtette, hogy az angol egy praktikus nép, mivel mértékegységnek a testrészeit használja. Amikor egy hallgató azt kérdezte, hogy a mélység mérésre melyiket használják, azt válaszolta, hogy a jelölt úr nem figyelt oda, mert azt mondtam, hogy praktikus nép, csak az állandó hosszúságúakat használja.

  3. Góg Róza szerint:

    Nem kell túllihegni ezt a csésze-kanál dolgot. Azt kell tudni, hogy – ha mérték egységként használjuk – egy recepten belül ugyan azt a csészét, és ugyan azt a kanalat használjuk a méricskéléshez. Ezt már nagyanyáink is tudták! Így születtek a nagyik nagyon egyszerű, de fincsi bögrés sütijei!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.