NAAN – fúziós indiai naan (recept)

A ZSIDÓ-KERESZTÉNY ÜNNEPEK a kulturális fúziók mintaképei, ezért aztán a zsidó-keresztény ünnepekhez igazán illenek a fúziós ételek, a fúziós konyha szellemisége, bár hétköznapokra is kiválóak. Kedvelem ezeket az ételeket. Sokszínűek, izgalmasak, fantáziadúsak, s élvezetesek, ha az, aki készíti, tudja mit akar, s érti is azt, amit csinál. Egyéb esetekben alig jobbak bármiféle kóklerkedésnél, de ez persze a többi gasztronómiai irányzat esetében sincs másképpen, legfeljebb a fúziós konyhánál hamarabb kiderül.

A naan (ejtsd: nán) az élesztővel készülő, kelesztett* laposkenyerek népes családjába tartozik, akárcsak az iráni sangak, az olasz focaccia, az egyiptomi baladi, vagy az etiópiai injera. McGee a pretzel, muffin, cracker különböző nemeit, sőt, még a pizzát is ide sorolja.

 • *A naan egyébként éppen azzal lóg ki, a jellemzően lapos indiai kenyerek sorából, hogy kelesztett.

Az ősi laposkenyerek kelesztetlen változatai az izraeli matzoh (macesz), az örmény lavash, a skót bannocks, az indiai chapati, phulka, paratha, a kínai baobing és a sort még lehetne folytatni, hiszen gyakorlatilag minden lakott kontinensen előfordultak ezek a magas hőmérsékleten rövid ideig sütött kenyérfélék. Jellemző rájuk, hogy felhólyagosodnak, vagy, mint a kelesztett naan, vagy pita esetében, többnyire egy központi nagy üreg képződik, amit megtölthetünk.

Indiai kemence (tandoor)

Az indiai naan a képen is látható tandoor (tandúr) kemencében sül. A tandoor indiai elterjedése egy  Babur nevű 16. századi dinasztiaalapító “munkásságának” következménye.

 • A Fergána-völgyben (Üzbegisztán) fekvő Andizsánban született Babur (1483-1531) nem kisebb elődök, mint Timur Lenk és Dzsingiz Kán leszármazottja. A mohácsi vész évében, 1526-ban legyőzi a Delhi Szultanátus urát, Ibrahim Lodhi szultánt. Lodhi életét veszti, Babur uralkodó és dinasztia alapító lesz és életre kel a 19. század közepéig fennálló Mogul Birodalom. A mogulokkal a perzsa kulturális hatás is kiterjed, amit a művészetek, az irodalom, a történeti művek és az épületek (Taj Mahal) mellett leginkább a konyhaművészet őriz. A népszerű tandoor kemencét éppen a mogulok vezették be, ám a változatos curry ételek („pörköltek”) már az indiai hagyomány része volt. Az ezekből kialakuló „mughlai” konyha leginkább Észak-Indiában és Pakisztánban elterjedt. Egyik jellemzője, hogy a kemencéért felelős, és a curry készítő szakácsok feladatköre különválik.

Naan (indiai kelesztett laposkenyér)

 • Hozzávalók: 2 tk. instant élesztő, 2 tk. Demerara cukor (ha nincs, kristálycukor is megteszi), 400g kenyérliszt, 1/2 tk só, 1 tk. sütőpor, 2 ek. (30ml növényi olaj), 4 ek. (60 ml) joghurt, 4 ek. (60ml) tej.

Készülő naan a gyúródeszkán

Ekészítése: az élesztőt és a cukrot kevés meleg (28-30°C) vízzel összekeverjük, és meleg helyre tesszük, hogy felfusson (azaz életre keljen és az élesztő gombák elkezdjék bontani a cukrot, miközben szén-dioxid termelődik). A lisztet, sót és sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a növényi olajat, joghurtot, tejet és a felfuttatott élesztős folyadékot. A tészát 5-6 percig dagasztjuk, majd megnedvesített konyharuhával letakarva meleg helyen 15 percig kelesztjük. Közben a sütőt 140°C-ra melegítjük elő (nincs tévedés: száznegyven!). A tésztát lisztezett felületen 8 egyenlő darabra osztjuk és 1/2 cm vastag lepénykéket nyújtunk belőle. Olajjal kikent tepsire téve a sütő közepén 10-15 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

Elkészült a naan

A recept a leírt formában meglehetősen autentikusnak tekinthető, azonban én egy fúziós naant ígértem. Ez pedig nem az, viszont az a naan, amiről a fotók készültek már nem növényi olajjal, hanem libazsírral készült. Annak a libának a zsírjával, aminek a hideg sültjéhez ezt a meleg kenyeret fogyasztottuk. Észak Indiában ugyan előfordul a vaj használata, de libazsírról aligha hallunk.

 • Ennyi lenne a fúziós naan? Ebben az esetben ennyi. A fúziós ételek természetes körülmények között többnyire csupán ilyen apróbbnak tűnő változtatásokat takarnak, aminek a mozgatója legtöbbször nem más, mint, hogy valami helyett, ami esetleg nem áll rendelkezésre, mást vagyunk kénytelenek használni. Például bors helyett őrölt pirospaprikát, olaj helyett zsírt, batáta helyett burgonyát és még lehetne sorolni, hiszen naponta újabb és újabb kombinációk alakulhatnak ki. Jó étvágyat!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Gasztronómia történet, indiai konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

NAAN – fúziós indiai naan (recept) bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Der Alte szerint:

  Szeretnél hozzájárulni ehhez a ragyogó cikkhez egy “Í” betűvel?.
  Kérdezte a bennem lévő kisördög, amikor az olvasáskor a”fuzós naanhoz értem.

 2. Mackóúr szerint:

  Der Alte! A kisördögnek ellenállni a végletekig stop Konszenzus elképzelhető a kis “i”, mint max. engedményig stop

  Csíki Sándor: ha már ott az élesztő, mi újat tud a sütőpor hozzátenni?

 3. gambas szerint:

  Sándor,
  bár még nem készítettem el, de nekem valahogyan sántit a recept. Nem maradt le a folyadékból ?

  üdvözlettel

  gambas

 4. Szőke Zsuzsa szerint:

  Sándor, de, szerintem is kellene még hozzá vagy másfél dl víz. De ma este megmondom a tutit, mert elkészítem::)
  Meg vagyok veszve a naanért. Debrecenben, az indiai étteremben ettem mostanában, istenien készítik és mindig nagyon sajnálom, hogy nem tudok eleget enni belőle, mert jönnek a főfogások, hagyni kell helyet azoknak is. Na, de majd ma este!

 5. Csíki Sándor szerint:

  Így igaz. Az összetevők között a víz tényleg nem szerepel, azonban a leírásban, az élesztő felfuttatásánál már igen. Ezzel is számolni kell. Ha szükséges, valamennyi folyadék (víz, tej) még adható a tésztához.

 6. Koren Zsuzsi szerint:

  Kedves Sándor,
  mi ma bukkantunk a receptedre, el is készítettem ebédre (az indiai zöldséghez). Az összetevők szerintem egyértelműek, a tészta állaga is jó, de valahogy a 140 fokon való sütés 15 perc alatt nekem nem volt elég ahhoz, hogy megsüljön a naan. Kb. fél óra alatt megsültek végül, finom az íze, de nekem nagyon fakó a színe. Egy lepényke kimaradt, azt megsütöttem palacsintasütőben (így is felhólyagosodik) és annak a színe sokkal jobban tetszett, és hasonlít is a kemencében sültekére!
  Sajnálom, hogy Szőke Zsuzsa nem írta meg végül a tapasztalatait, így tudunk tanulni egymástól szerintem.

 7. Éva szerint:

  Ez nem az a kenyér, amit a sütőalkalmatosság belső oldalára helyeznek sütni és vékony, mint a palacsinta?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.