VINAGORA – „Minden idők legmagasabb számú nevezése érkezett az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyre, hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált megmérettetésére. A 630 minta összesen 20 országból érkezett: Ausztrália, Bolívia, Brazília, Franciaország, Japán, Libanon, Spanyolország, Tunézia, Uruguay is szerepel a nevező országok sorában.

A borverseny június 15-17. között kerül megrendezésre Budapesten, ahol 18 országból összesen 58 magyar és külföldi, nemzetközileg is elismert szakember kóstolja végig a tételeket. A nemzetközi előírásoknak megfelelően mindenki naponta legfeljebb 35-40 féle bort fog bírálni. A korlátozásra a bírálati munka minősége érdekében van szükség. A verseny  zárt szakmai eseményként zajlik, hiszen meg kell teremteni a bírálat optimális körülményeit: csend, nyugodt környezet, megfelelő fényviszonyok, optimális teremhőmérséklet.

Talán furcsán hangzik, de kemény munka folyik ilyenkor a borversenyen. A szakemberek legjobb tudásuk szerint, teljes fegyelem és összpontosítás mellett bírálják a borokat, ítélnek oda érmeket, ha kell, egymást meggyőzve vagy egymás ellen érvelve vitatkoznak egy-egy borról, míg végül megszületnek az eredmények.

A VinAgora olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U.I.OE.), továbbá a verseny évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének (VinoFed). Ezek a szervezetek minden évben delegálnak ellenőrző bírálókat a versenyre, akik figyelemmel kísérik a bírálatot, valamint felügyelik annak szabályos lefolyását.

Az idei VinAgora különlegessége, hogy a már korábban kialakított „SPAR VinAgora Válogatás” termékcsaládban forgalmazott borok idei kiválasztása szorosabban összekapcsolódik a borversennyel. Az áruházi lánc a borversenyen legalább 80 pontot elért (átlag fölötti értéket képviselő) borok közül válogatja ki azokat a borokat, melyek az új kínálatot alkotják. A SPAR így a VinAgora segítségével a fogyasztók számára is egy hiteles szakmai garanciát nyújt a kiválasztott borok minőségéről.

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei főként a fogyasztók számára fontosak. A borkedvelő nagyközönségnek idén is lehetősége nyílik az eredmények részletes megismerésére és a borversenyre nevezett összes bor végigkóstolására.

  • A VinAgora Borgálára június 30-án kerül sor Budapesten, a Boscolo Konferencia Központban, ahol a 630 féle bor kóstolgatása közben különleges előadásokon, interaktív játékokon is részt vehetnek a borkedvelők. Jegyek már elővételben kaphatók a www.jegymester.hu weboldalon. Bővebb információ a  www.vinagora.hu oldalon található.

A sajtóanyag alapján: Csíki Sándor♣