ZÖLDBORSÓLEVES – körtével, egzotikus fűszerekkel

A ZÖLDBORSÓLEVES, különösképpen a nagy becsben álló tavaszi zöldborsóleves, aztán a frissen fejtett zöldborsóból készülő zöldborsóleves, no, de a fagyasztott zöldborsóból készülő zöldborsóleves is nagyra becsült eledel. Szeretjük és hagyománya van, már csak azért is, mert zöldborsót már legalább hétezer esztendeje termesztenek és fogyasztanak. A középkori Európában is mindenütt elterjedt.

Kezdetben szárazon, majd hüvelyével együtt, később már fejtve, frissen is kezdték főzni, ahogy manapság is elterjedt. A családi veteményeskertek kedvelt növénye, s hazánkban ez a legnagyobb területen termesztett zöldségnövény. Változatossága igen nagy, mintegy hétszáz elismert fajtája forgalmazható.

Zöldborsó

A tavaszváró ünnepi magyar konyha a fejes saláta, rántott csirke, petrezselymes újburgonya, a tojásos nokedli, fejes saláta mellett, tán leginkább a frissen fejtett zöldborsóból új zöldségekkel készített zöldborsólevest értékeli. Egyszerűségében, kellemesen édeskés, üde ízeiben, lisztes szerkezetében, izgalmas roppanóságában, viruló színeiben a tavasz, a tél végérvényes elmúlta jelenik meg vele az asztalon, mondtam a gazdasági és pénzügyminiszterek vacsoráját elemezgetve.

Zöldborsóleves körtével, egzotikus fűszerekkel

Egy fej hagymát finomra vágtam, lábosba olívaolaj és vaj került, ebbe a felvágott hagyma. Dinszteltem, hozzáadtam a karikára vágott petrezselyem gyökeret, sárgarépát, egy paprikát kimagozva, félbevágva és a fagyasztott zöldborsót. Az olívaolaj, vaj keverékében forgattam őket 5 percig. Pirospaprikát, őrölt borsot, szárított chilit, kínai ötfűszer keveréket, kurkumát adtam hozzá. Saját gőzében újabb 5 percig kevergettem, pároltam/dinszteltem a tűzön. A lábosba annyi vizet tettem, hogy a zöldségeket ellepje, majd 1dl joghurtot és 1 dl tejfölt is hozzákevertem ás a levest főzni kezdtem. 15 perc elteltével hozzáadtam egy kisebb burgonyát tisztítva, apróbb kockákra vágva és egy közepes körtét a burgonyához hasonlóan darabolva, valamint néhány koktélparadicsomot félbevágva. Ízlés és igény szerint a leveshez még vizet adtam, majd készre főztem. Elkészülte előtt néhány perccel újabb 1 dl tejfölt adtam hozzá. Rövid ideig még főztem, majd levettem a tűztől. 10 percig állni hagytam, s csak ezután tálaltam

  • Tipp: Miután elkészült, tépkedhetünk bele mentaleveleket is. A menta friss íze illik a leveshez.

Zöldborsóleves körtével, egzotikus fűszerekkel és mentával

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

ZÖLDBORSÓLEVES – körtével, egzotikus fűszerekkel bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Eszter szerint:

    Ki fogom próbálni, de egy kicsit idegenül hangzik a körte meg a menta. 🙂

  2. Mackóúr szerint:

    Milyen körtét? Illatost?
    Az egzotikus fűszerezést el tudom képzelni, de hogy lágy vajasgaluska nélkül? Vagy minden vendég otthonról hozta zsebben?

  3. Csíki Sándor szerint:

    Igazság szerint , azt, ami volt, s az illatos volt. A vajgaluska teljesen rendben van. Elfér az még mellette.

  4. Szilvásy Dénes szerint:

    Bizony, helyénvaló a recept – bár szerintem a pirospaprika “necces” 🙂
    Egy erdélyi gombászlány a borsó krémlevesét almával készíti és mentával ízesíti – nagyon finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.