GÉNBANK – szerte a világon mintegy 1400 létezik belőle. Közülük a legambiciózusabb minden bizonnyal az északi sarktól ezerszáz kilométerre, a Norvégiához tartozó Spitzbergák sziget homokkő hegységének örökké fagyott permafrost földjébe mélyített mag-bunker, a Svalbard Global Seed Vault. A “végítélet napjának pincéje” névvel is illetett létesítmény mintegy 4,5 millió féle mag tárolására alkalmas.

„Ha pedig az őrálló látja a fegyvert jőni, s nem fújja meg a trombitát, és a nép nem kap intést, és eljő a fegyver s utólér közülök valamely lelket, ez a maga vétke miatt éretett utól, de vérét az őrálló kezéből kérem elő.” (Ezékiel 33:6)

Spitzbergák, Norvégia

Svalbard Nemzetközi Magbunker bejárata (Spitzbergák, Norvégia) 

Svalbard Nemzetközi Magbunker bejárata (Spitzbergák, Norvégia)

Svalbard Nemzetközi Magbunker (Spitzbergák, Norvégia)

Svalbard Nemzetközi Magbunker (Spitzbergák, Norvégia)

Az utolsó ítélet pincéjében a világ 231 országából találhatók minták. Hazánkból 248 faj magvait őrzik a -18°C hőmérsékletű génbankban. A munka végeláthatatlan, hiszen csak babból legalább 30.000, búzából (nem gondoltam volna) 200.000 változat fordul elő.

Az országok , ahonnan magvakat tárolnak.

Az 1920-30-as években Szentpéterváron egy Nyikoláj Vavilov nevű tekintélyes orosz botanikus vezette azt a Kutatóintézetet, melyben mintegy 400.000 féle magot, gyökeret, gyümölcsöt gyűjtöttek össze. A Vavilov Növénytermesztési Kutató Intézethez tartozó Pavlovszk Kísérleti Állomás ezzel a legrégibb globális génbank, vagy inkább magbank, s egyike a legegyedibbeknek is.

N.I. Vavilov (első sor, balról a harmadik)

Az 1880-ban alapított, és ezzel valóban legrégibb génbank amúgy New York államban található (Geneva). Ez a New York State Agricultural Experiment Station (NYSAES).

  • Magyarországon a gödöllői agráregyetem Tápiószelei Agrobotanikai Központja a világ 13. legnagyobb nemzeti mezőgazdasági génbankja, ahol külön gondot fordítanak a termesztésből kiszorult, ritka haszonnövényekre, tájfajtákra, a homokos, erodált talajú területek haszonnövényeire (keserű bükköny, lednek, sáfrányos szeklice, tátorján, gomborka, cicorlencse, mohar, cirok, köles, takarmánydinnye) és az ökológiai termesztésre alkalmas fajokra (csicsóka, alakor, burgonya, tönke), emellett a  vadnövények gyűjtését, tárolását és fenntartását végzik.

Csíki Sándor♣