AZ MVI a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (érdemes megjegyezni), a vendéglátó munkaadók érdekvédelmi szervezete. „Ipartestület”, ahogy a nevében is áll. Amúgy éppen 150 évvel ezelőtt, az 1872. VIII. törvénycikkbe foglalt Ipartörvény volt az, amely előírta a céhrendszer megszüntetését és az Ipartársulatok létrehozását. Van tehát Magyar Vendéglátók Ipartestülete is, még ha a nagyközönség ezekben a dolgokban tájékozatlanabb nagyobb része erről kevéssé is hallott.

Az MVI a tulajdonosok (a „Mesterek”) szervezete, amivel jól meghatározhatóan el is tér a honi gasztronómia üdvén munkálkodó egyéb szerveződésektől, miközben a tagság sok esetben át is fed egymással. Erre példa Bíró Lajos, aki az MGE (Magyar Gasztronómiai Egyesület) és az MVI (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) aktív tagja (a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, stb.), vagy Csapody Balázs, de akár az MNGSZ új elnöke, Krivács András szállodatulajdonos is, aki már korábban is az MVI tagja volt.

  • Az MVI elnökségének feladatai közé tartoznak azok a road-show rendezvények, amelynek során valamely régiós elnöknél mutatják be a a Magyar Vendéglátók Ipartestületét (MVI) a régió érdeklődő vendéglőseinek, étterem és szálloda tulajdonosainak. A road-show nem titkolt célja a tagság létszámának bővítése, mellyel az is együtt jár, hogy így, a már ma is tekintélyes MVI még hatékonyabban képviselheti szakmai érdekeit.

MVI – Rápolthy Istvánnál (Tuba-tanya, Hajdúszoboszló)

Tavaly ősszel Hajdúszoboszlón, a Tuba-tanyán, Rápolthy Istvánnál jártunk. (A Tuba-tanyáról egy EU elnökségi vacsora okán írtam).

Tresó Zoltán, Bíró Lajos, Csapody Balázs, T.Nagy Tamás, Berkes Gyula (Tuba-tanya, 2011.)

Csapody Balázs, Berkes Gyula, T.Nagy Tamás, Bíró Lajos, Tresó Zoltán, Rápolthy István és Arnold Károly

Kovács László MVI elnök (La Fiesta Party Service) a jobb szélen, szemben

A kihelyezett elnökségi bemutatkozásnak Garaczi János (Tanyacsárda, Lajosmizse) is otthont adott már.

MVI – Csapody Balázsnál (Kistücsök, Balatonszemes)

Csapody Balázs ugyancsak nem szorul bemutatásra. A Kistücsök sokak kedvenc étterme és én is kedvelem Jahni László ételeit, amint az több beszámolóból már kiderülhetett. Az elnökségi bemutatkozás idei első eseménye Csapody Balázs régiós elnöknél volt.

Garaczi János, Fehér-Kaplár Mónika, Kovács László, T.Nagy Tamás (Kistücsök, Balatonszemes, 2012.)

MVI elnökségi ülés Balatonszemesen (Kistücsök, 2012.)

Bíró Lajos (Bock Bisztro) és Wolf András (Boscolo)

MVI elnökségi ülés Balatonszemesen (Kistücsök, 2012.)

  • A Magyar Vendéglátók Ipartestületéről (MVI), a tagságról, a belépés feltételeiről az MVI honlapján lehet tájékozódni.

Csíki Sándor♣