BIRKAFEJ – tárkonyos birkafej leves

A BIRKAFEJ sokak számára szokatlan és bizarr, ám elegendő lenne a sertésfejre gondolnunk, amely már nem vált ki hasonló érzéseket, s rájönnénk, csupán arról van szó, hogy birkafej, vagy a bárányfej sokkal ritkábban fordul elő az alapanyagaink között, mint a megszokott sertésfej, ezért aztán az idegenkedés is gyakoribb. A csarnokban, Kónya Györgynél bárány és birkafejet vettem, kaptam. Ebből készítettem egyszerű, ám nagyszerű ételt.

A fejeket hideg vízben áztattam, többször is vizet cserélve, alaposan megmostam, majd vízbe tettem, és a forrásba jött vizet leöntöttem, újra vizet öntöttem a lábosba, és a birkafejet fűszerekkel (bors, szegfűbors, római kömény, babérlevél, chili, lepkeszegmag, stb.) hagymával, fokhagymával, gyömbérrel,  sóval ízesítve, feltettem főni.

Birkafej, zöldségekkel körbevéve

Birkafej fűszeres, hagymás vízben

Amikor a hús megpuhult, a fejet a léből kivettem, a húst lefejtettem, a nyelvet felvágtam és külön tettem. Sok húsra ne számítsunk, ezért akár külön vásárolt nyelvet is együtt főzhetünk a fejjel.

A lehűtött léről a megdermedt zsírt leszedtem, a levet leszűrtem és leveles zellergumóval, karikára vágott sárgarépával és petrezselyemgyökérrel zöldségeztem. Egy érett, hámozott citrom félbevágva került a lábosba. A készülő leveshez (egytálételhez) tisztított felvágott burgonyát (ízlés szerint) kevertem és a fejhúst, nyelvet is hozzáadtam, majd addig főztem, amíg a zöldség, burgonya, puha nem lett. Ekkor tejfölt kevertem hozzá és tárkonylevéllel, finomra vágott kaporral, petrezselyemzöldjével, és ugyancsak apróra vágott zöldpaprikával ízesítettem. Sóztam, borsoztam, szerecsendiót reszeltem rá, és kanálnyi jó minőségű extra szűz olíva olajat is adtam a leveshez. Forrón tálaltam.

 • A leves kapros burgonyagombóckákkal, sonka-chipsszel is tovább variálható.
Tárkonyos, kapros bárányfej leves

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

BIRKAFEJ – tárkonyos birkafej leves bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Mackóúr szerint:

  Lehet, hogy ma este nem állok neki, de meg kell kérdeznem: a sertésfejnél ajánlott az un. takonycsontot kiütni. A birkánál nincs ilyen?

 2. Kuthi Csaba - Tállya szerint:

  Kedves Sándor!

  Nekem is nagy kedvencem ez a leves. De mi lett nálad a szemekkel és az agyvelővel. mert ezek is értékes dolgok, Én magam sohasem dobom ki.

 3. Csíki Sándor szerint:

  Az agyvelővel ezúttal nem foglalkoztam, de legközelebb egy másik ételben szerepet kaphat. A szemet volt, aki megegye. 🙂

 4. Csíki Sándor szerint:

  Mackóúr: a szem alatt lévő börmirigyet kitsztítottam, de az említett “csonttal” nem tettem semmit, eszembe sem jutott. 🙂

 5. Bogsán Gyula szerint:

  A berber-arab étkezésben a szem elfogyasztása különlegesen megtisztelő a vendég számára, ha felkínálják. Ez a vendég rangját is bizonyitja. Egyébként kiváló írás, mint mindig…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.