NACHBIL – Brutler & Lieb meglepetés borai

A BRUTLER & LIEB (Krasznabéltek, Románia) borászat igazgatója Johann Brutler. Borászai Johann és Edgar Brutler, apa és fia. Johannal a Bor Akadémia Gálaebédjén találkoztam. Ezt követően felhívott, s hamarosan bort is küldött, hogy kóstoljam meg. Mit is mondhatnék: elvarázsoltak ezek a borok. No, de ne szaladjunk ennyire előre, mert egy két dolgot azért érdemes a Nachbilről tudni és Krasznabéltek történetéről is, ha már erről a földről érkeztek a Weingut Brutler & Lieb meglepetés borai.

Krasznabéltek szőlőtermesztésének rövid története

Krasznabéltek (románul: Beltiug, németül: Bildegg) szőlőtermesztésének története megérdemli, hogy a honlapról felidézzem:

“A bélteki szőlőtermesztés több évszázados múltra tekint vissza az írásos emlékek alapján , bár vannak periódusok amelyek kiesnek, a történet az 1085-es évre néz vissza egy régi homályba merült monda alapján. A régiek elbeszélése nyomán, amikor Szent László kemény csatát vívott a besenyőkkel, megpihent a mostani helység határában, ahol a katonái borral megtöltött tököt hoztak a megfáradt királynak, aki viccesen megkérdezte milyen bélű-tök ez és innen ered a Béltek elnevezés. 1723-ban Gróf Károlyi Sándor megveszi az egész uradalmat a Prépostváry családtól. Ebben az időben Szatmár megyét Bacchus székhelyeként emlegetik, annyira virágzott a szőlőtermesztés és borászat. 1730-ban a németországi Oberschwabenből származó svábokat telepítenek a gróf tanácsára Béltekre, ahol szőlőterületeket kapnak, melyekért 2 évig nem kellett dézsmát fizetni.

Brutler & Lieb Borászat, Krasznabéltelek (Románia)

A fajtaösszetétel is sokat változott az évszázadok alatt , amit biztosan tudunk az, hogy telepítettek Furmintot, Bakatort, Rizlinget és Chasselast valamint a filoxéravész után direkttermő szőlőket.

Brutler & Lieb Borászat, Krasznabéltek (Románia)

A jelenlegi fajtaösszetétel nagyon változó, ugyanis megtalálhatjuk a Rizling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát valamint  a  Cabernet sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot noir és Syrah fajtákat.

Brutler & Lieb Borászat, Krasznabéltelek (Románia)

Bárki aki elhalad a Szatmárnémeti-Zilah útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét. Jelenleg Béltek az újabb besorolás alapján Szatmár Hegyaljához tartozik és mi őszintén hiszünk abban, hogy a régi dicsősége újra feltámadt.”

A régi dicsőség újra feltámadt

Nachbil Cuvée Selection 2008 és Nachbil Pinot Noir 2008 (Brutler & Lieb)

Az előző képet az magyarázza, hogy a borból a síelésre is vittem magammal. Így aztán a Nachbil borok a Kreischberg tövében állnak éppen. (Ha érdekel, a borok leírását is találod: www.nachbil.ro) A harmadik, s nekem a három kiváló bor közül leginkább tetsző borról nem készült hasonló fotó, amit most sajnálok igazán, mint az, aki a pályaudvari felkavaró búcsú után csak az elérhetetlenül távolodó vonat láttán döbben rá, hogy nem mondta ki – “szeretlek”.

Nachbil Syrah 2009

A harmadik bor a Nachbil Syrah 2009, amiről a borászat honlapján szerényen csak így írnak: “Kellemes bíbor szín, az illat az 1oo1 éjszaka meséit eszünkbe juttató keleti fűszerek kavalkádját tárja a kostoló elé. Bársonyosan telt, közepes testű finom savstruktúrával rendelkező nedű, kortyolgatva megtölti a szájüreget egy gazdag, csodálatos fűszerekben és gyümölcsökben dúskáló aromával, azzal az aromavilággal, mely jellegzetesen Béltek-i. Szép bor, hozza a fajta jellegét, könnyen elcsábíthat bárkit, aki szereti az egyedit. Elegáns kísérője lehet fűszeres marhasülteknek, vetrecével fogyasztava pedig igazi ínyencségnek számít.”

A borról bizony kevesebbet mondanak, mint amit valójában megérdemel, már csak azért is, mert ez a bor a legjobbak között van Romániában és a Kárpát-medencében, de ennél akár messzebb is mehetünk.

Krasznabéltek  régi dicsősége az erdélyi sváb család, Johann Brutler és fia, Edgar révén újra feltámadni látszik, és sejthető, hogy messze túl is szárnyalja a hajdanit. A krasznabélteki születésű Johann Brutlert (nyugat)német földre vetette a jó sorsa, hogy aztán onnan indulva a kilencvenes évek vége táján társával együtt Olaszországban keressen szőlőt.  Találtak is volna, de az árak arrafelé már akár az egekbe is szállhatnak, így jutott Johann eszébe a szülőföld, a hajdan fényesebben csengő nevű Krasznabéltek és szőlőhegyei. A hely, ahol a présház leginkább csak “Presshaus”, mint sokfelé a Kárpát-medencében.

Krasznabéltek présházai (Románia, Szatmár megye)

Akadnak hát már számunkra is kedves és nagyszerű borászatok Romániában, nem is nagy távolságra a magyar-román határtól, ahol kiemelkedő minőségű, izgalmas borokat kóstolhatunk, olyanokat, amelyeket egy évtizeddel ezelőtt arról a vidékről még csak el sem tudtunk képzelni. Johann Brutler borai számomra igazi meglepetés borok voltak. A legjobbak között vannak, ehhez kétség sem fér. A Weingut Brutler & Lieb borai izgalmas borok azoknak, akik még nem ismerik. Azoknak pedig, akik már kóstolhatták, a kiteljesedett megismerést és az újra felfedezés örömét nyújthatják.

Johann Brutler

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

NACHBIL – Brutler & Lieb meglepetés borai bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Sándor !
  Nagy örömömre szolgál hogy sort kerített az erdélyi borok ,azon belül a Nachbil borászat bemutatására , mint arra már a 2011. november 25. – hozzászólásomban
  kértem.

 2. ajani szerint:

  Csak annyit, hogy nem Krasznabéltelek, hanem Krasznabéltek. Egyébként – like.

 3. Csíki Sándor szerint:

  Köszönöm, javítottam.

 4. Irene Guna szerint:

  Hallo Johann!
  Ich habe über Anneliese 1 Kiste gemischten Wein bei dir bestellt!
  Sie sagt es wäre bei dir angekommen. Stelle mir eine Auswahl zusammen, bitte bleibe mit den Preisen dabei im Rahmen, da ich mir keine 20 Euro Weine leisten kann.
  Ich habe jetzt hier keine Tel.nr. gefunden, denn ich würde gerne mit dir telefonieren, da wir heute auch unser Friedrich Essen haben. Viele liebe Grüsse von Irene

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.