BODROGI ÉTTEREM – Apa és fia: Bodrogi Gyula és Ádám

A BODROGI ÉTTEREM nem előzmény nélküli. Az inárcsi Bodrogi Kúria már hirdeti a család nevét. Bodrogi Gyula fia, Ádám az, aki vendéglátásra adta a fejét, s inkább vágyott az éttermi terasz, mint a színpad deszkáira. Nos, az inárcsi Kúria után Budapesten, Budán, a BAH csomópontnál nyílt meg a Bodrogi Étterem. A térképet nézegetve a Fürj utca eleje cseppet sem tűnt biztatónak: zajtól is, szmogtól is tartottam, de aztán ezek közül egyikben sem lett igazam.

Az utca elején azonnal észreveszem a teraszt, s naná, hogy a gyepen, teraszon át megyek be az étterembe, nem a főbejáraton át. Ahogy tapasztaltam, más sem keresgélte a bejáratot, amikor ráadásul mindjárt akadt is egy, éppen szemben, nyílással a falban, ajtóval, ahogy kell. Időben érkeztem, alig akadt valaki is még a meghívottak közül. Fotóztam hát, a szimpatikus belső térben. Néhány fekete-fehér fotó még a helyére vár, s talán kiállítások is lesznek a jövőben, a képi világot gazdagítva, de a helyiség már így is barátságos, emberi léptékű, jó színekkel, arányokkal, tágasságérzettel. (*Megjegyzés: az étterem tábláján szellemes a “fine dine” kifejezésre is rímelő “wine dine”.)

Az üvegfal mögött a konyha (Bodrogi Étterem, Budapest)

A konyhában: Zoboki Zoltán (séf), Kovács Zsuzsanna ás Farkas József. Az előtérben: Bodrogi Ádám

Megérkezik Sándor György humoralista, író és előadóművész is, aki a hivatalosan még meg sem nyitott étteremnek már vendége. Váltunk néhány szót, fotót is készítek. Jön Németh Richárd (Borászportál) is. Asztalhoz ülünk, végül is ezért jöttem. Az étlapot forgatom, a ház bora (Vylyan Chardonnay és Spicc cuvée) iránt érdeklődöm. Az étlap egy oldalnyi, három részre osztva: Családi ízek/A Kúria ízei/ Nemzetközi ízek.

Étlap (Bodrogi Étterem, Budapest)

Szimpatikus ételek mindhárom blokkban. A jól megfogalmazott étel(nev)ek olyasféle közérthető polgári konyhát sejtetnek, amit kedvelek, ezért aztán a választás régen tapasztalt fejtörést okoz. Végül a libaleves (a Kúria íze), a szarvaspörkölt (a család íze) és a belga csokoládés desszert (nemzetközi íz) mellett döntök.

A leves

A libaleves betétjei (maceszgombóc, zöldségek, hús)

Liba húsleves kucsmagombás maceszgombóccal

A libaleves kucsmagombás maceszgombóccal, benne főtt hússal és zöldséggel sokat sejtet, s valóban ízletes is, bár én a karakteresebb libaízt kedvelem, némiképpen rusztikusabbat. A kucsmagomba íze a maceszrengeteg mélyén bujdokolhatott, mert – az elképzelést amúgy dicsérve – nem leltem rá. Én egyszer szarvasgombás maceszgombócot készítettem, s az karakteres is lett. (A vargánya is jó lehetne.) A maceszgombóc tehát annyi féle, mint a tenger halai, azonban – textúráját illetően – ezt a fajtát is háziasabbra formálva tartanám ízlésem szerint valónak. A tálalás elegáns, de a leves hőmérsékletének rovására ment. Amúgy pedig – mondom biztatóan – soha rosszabbat, tán több hússal (900 Ft).

A főétel

Szarvasborjú pörkölt rakott juhtúrós puliszkával

A szarvasborjú pörkölt rakott juhtúrós puliszkával Bodrogi Gyula közismert vadászszenvedélye iránti tisztelgésem okán került a sorba, de legfőképpen, mert érdekelt, hogy a pörkölt és puliszka, két alapétel, miképpen is készül itt, a hegy lábánál. A puliszka ez esetben persze semmiképpen sem polenta, ugli, vagy fufu. Pulicka az (székelyesen szólva) és jól is készült, mert tetszett. A szarvasborjú pörkölt biztató volt, érződött is rajta erősen, hogy aki készíti, tudja, mit csinál, s tudja, hogyan, miképpen kell jó szarvaspörköltet alkotni. Mintha borókabogyót is láttam volna a hozzávalók között, vagyis jó helyen jártam, de egy-két darab a húsból inkább lehetett idősb, mint hogy ifjabb lett volna. No, ez volt, amit kritikaként a nagyvárosban felróhatok ennek a pörköltnek. A zsenge borjú húsa (mert azt könnyen felismertem)  igazán szép volt a pörköltben. A tányér is szép, s bár a paprika némi retro hangulatot csempészett a dizájnba, de még a zavarosságon nagyjából innen. (2.700 Ft)

A desszert

Belga csokoládéhab mézes tejben főzött spagettivel, málnalevesben

A belga csokoládéhab mézes tejben főzött spagettivel, málnalevesben némi fenntartással választott fogás volt, azonban mégis megérte. A csokoládé hab (magyarul: mousse) hozta a formáját, valóban a belga csokoládéiparhoz méltó volt. A “málnaleves” intenzíven málna ízű, amin különösebben nem csodálkoztam el, mert a málna már csak málnaízű. Annál inkább a spagettin, ami (külön is kóstolva) egészen jól viselkedett a mézes tejben főzés után, és remek gyömbéres, diós ízeket hozott az ételhez, emellett a magyar viszonyok közepette még szolidan forradalmi is. A málna és csokoládé közhelyes szerelmét ez a kapcsolatba belépő idegen, a spagetti, ez esetben feldobta. Remek desszert. (900 Ft)

Összegzés

Jó hangulatú és kisugárzású, kedvező ár/érték arányú étterem, előzékeny kiszolgálással, az érdeklődésemet felkeltő polgári ételekkel. Az étlap finomhangolásra érdemes. Sejthetően egy új kulthely nyílt Budapesten.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, Chef, étteremkritika
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

BODROGI ÉTTEREM – Apa és fia: Bodrogi Gyula és Ádám bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Szilvásy Dénes szerint:

  A pörkütt pulickával nem kifejezetten polgári étek, de javasolnám meghonosítani legjobb konyháinkban is. A pörkölt kinézete kifejezetten barátságos – olyan az, amilyennek lenni kell! 🙂
  A kucsmagombás maceszgombócba valószínűleg cseh kucsmagomba került, aminek az adja értékét, hogy az első gomba, amiből már mennyiség is szedhető. Mi gombászok a májusi cseresznyéhez hasonlítjuk: nem igazán gombaízü, az illata is alig érezhető – de már gomba – s ezért alig várjuk 🙂 Az ízletes, vagy a hegyes kucsmagomba biztos, hogy jobb benyomást keltett volna.

 2. Havasi Sándorné szerint:

  Azt hiszem, hogy ez az étterem hosszu távon családunk leglátogatottabb étterme lesz.Az étlapon azok az ételek találhatók, amelyeket otthon ritkán készitek, viszont az izek mennyeiek, még talán a nagymamám se csinálta volna izesebben. Az étterem berendezése izléses, kiszolgálás előzékeny és gyors. Tetszett a látványkonyha, és az árak igazán emberes adagokat takartak.
  Tehát összegezve haspártiak ide-ide, mert valószinü, hogy nem fogtok csalódni!

 3. Győri István szerint:

  EZ OK ÉS MINDEN JÓ….csak az adag csecsemő menyiségű.
  -Ez olyan UNDORÍTÓ norbi féle megoldás ő is keveset sok pénzt harácsol…..stb-

 4. SZLIZS Attila szerint:

  Kedves Gyula éa Ádám!
  SZLIZS Attila vagyok Vácról, és lenne önökhöz egy kérésem:
  Egy -egy dedikált fotót, küldjenek a cimemre:
  SZLIZS Attila 2600. Vác, Dr. Csányi László körút 13.
  Előre is köszönöm: Üdv:SZLIZS Attila Vácról.

 5. Dr.Kovács Gyula ügyvéd, Debrecen szerint:

  Tisztelt Művész Úr!

  Gratulálok az étteremhez, az ízvilág kiváló. Az étterem egy új – az átlagos megszokottól eltérő- gasztronómiai élményt nyujt.

  Sok boldog névnapot és születésnapot kívánunk! Kívánjuk, hogy még nagyon sokszor élvezhessük sajátos, egyedülálló humorát a szinházakban és a tv. képernyőjén.

  Üdvözlettel: Dr. Kovács Gyula Debrecenböl, aki szintén április 15.-én született.

 6. csörnyei Ferencné szerint:

  Tisztelt Bodrogi Gyula művész Úr ! Nagyon keresem a lehetőséget, hogy beszélni tudjak Önnel, miszerint 2014 augusztus 31-én egyesületünk egész napos, műsoros szabadtéri
  rendezvényt tartunk a lakókörnyezet számára-, belépés INGYENES. Lesz itt minden jó, finom lecsó, vigasság és öröm ha Önök Voith Agi művésznővel rendezvényünket fellépésükkel megtisztelnék. Sajnos non – profit civil szervezet vagyunk, igy anyagi helyzetünkről mindent elmondtunk. Viszont nagyon szeretjük Önöket, és támogató jellegű segítséggel a rendezvényünkön részt vesznek, nagy örömet szereznek lakótelepünk kicsinek nagyjának. Elöregedett lakótelep vagyunk, így sajnos színházba nem igen jutunk el. Kérnénk szépen mielőbbi válaszukat. Köszönjük. tisztelettel: Csörnyei Ferencné elnök, Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület 1184 Bp. Gölle u.1.

 7. csörnyei Ferencné szerint:

  Tisztelt Bodrogi Művész Úr !
  Elnézését, de előző levelemhez a mobil telefonszámomat nem mellékeltem, amit most megteszek:

  Mobil: 06/30/459-5049.
  E-mail: csornyeiferencne@t-online.hu
  tisztelettel
  Csörnyei Ferencné elnök

 8. Kácsor Péter Pál szerint:

  Tegnap este volt szerencsénk a Párommal egy csodálatos estét eltölteni a Bodrogi étteremben, ahol a kifogástalan tisztaságon felül, nagyon udvarias kiszolgálás fogadott. Az ételek elképesztően finomak voltak és szinte már művészien szépen lettek szervírozva. Boldoggá tesz a tudat, hogy van Budapesten egy olyan étterem, ahol a vendég úgy érezheti, hogy valóban ő a fontos. Mindenkinek tiszta szívemből ajánlom!
  Gratulálok és hálásan köszönöm eme élményt!

 9. Szabó Eszter szerint:

  Kedves Sándor!
  Az utolsó fotón igen jól mutat egykori tükörképe! 🙂
  Puszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.