GRÖNLANDI BÁLNA – a bálnapörkölt receptje

A GRÖNLANDI BÁLNA (Balaena mysticetus) régóta szerepel már Alaszka őslakóinak étrendjén. Lehet ugyan kárhoztatni őket, azonban aligha várhatjuk el tőlük, hogy búzát termesszenek, narancsfákat ültessenek és a bálnazsír helyett inkább az alaszkai olajfák extra szűz olívaolajával főzzenek. Ők a tökéletes húsevők, vagy legalábbis valamikor még azok voltak.

Időnként elejthetnek egy-egy bálnát, ami érthetően nagy eseménynek számít. (A film 2007-ben készült.)

Nos, a bálnahúsból éppúgy lehet pörköltet (valójában: “stew”) készíteni, mint a marhahúsból.

Az alaszkai bálnapörkölt hivatalos receptje

 • Hozzávalók (3.161 személyre)
 • 1 db kiadós (105 tonna) grönlandi bálna
 • 860 kg vékonyra szeletelt hagyma
 • 3350 kg burgonya
 • 7220 liter paradicsomszósz
 • 1050 kg karikára vágott sárgarépa
 • 420 kg szárzeller
 • 48 kg só
 • 35 kg feketebors
 • 196 liter Tabasco szósz
 • 3100 liternyi aprított petrezselyem

A bálnát a 7220 liternyi paradicsomszósszal helyezzük edénybe és gyöngyözve főzzük 14 órán át. Adjuk hozzá a hagymát, burgonyát, sárgarépát, zellert, sót, borsot, Tabasco szószt. lassú tűzön, lefedve újabb 36 órán át gyöngyöztetjük, majd tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyem zöldjével és bannock-kal fogyasztjuk.

 • bannock nevű lapos kenyér Skóciához kötődik és a druidák óta sütik. Hagyományosan zab-, vagy árpalisztből készül, kerek, vagy ovális alakú. Az 1800-es évek közepétől sütőport is adnak hozzá. Nagyon sokféle sokféle receptje akad, azonban a liszt, zsír, víz és só (sütőpor) a fő alkotói.

 • Az inuitoknak akad egy, a fentinél jóval egyszerűbb receptje is. Eszerint: végy egy bálnát, vágj ki belőle egy darab bőrt az alatta lévő tápláló zsírral (inuit nyelven ez a muktaaq) és edd meg.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

GRÖNLANDI BÁLNA – a bálnapörkölt receptje bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. duende szerint:

  Az innuitoknak megengedett. Tisztelik a természetet, az állatokat. Csak annyit vadásznak, amennyi szükséges az életben maradásukhoz.
  A nyugati világnak nem megengedett, mert számunkra nem szükséges az életben maradáshoz. És nem az innuitok szennyezik és mérgezik el a tengereket, szárazföldeket, nem miattuk lett veszélyeztetett sok tengeri faj.
  A bálnák és delfinek intelligenciája túl van az emberin is. Énekükkel és létükkel olyan mértékben járulnak hozzá a bolygó létéhez, amiről nekünk embereknek még csak elképzelésünk sincs. Magas rendű faj mindkettő, egy magasabb intelligencia képviselői ők.
  Óvnunk és tisztelnünk kell őket.

 2. Mátis András szerint:

  Jó a recept! De, melyik izlandi vulkán fölé helyezzük azt a m e k k o r a edényt* is?
  “A -filézve is vgy 80 tonnányi!- bálnát a 7220 liternyi paradicsomszósszal helyezzük EDÈNYBE és gyöngyözve főzzük 14 órán át…”
  Vagy egyszerűbb volna az egészet beletolni egy kráterbe, s amikor kész, a gejzir kilövi, csak szaporán szedegetni kell…
  De, ha már északon vagyunk, tegnap svéd vacsoravendégeink voltak, vederőlére erdei gombával, (elötte Savanya Géza szekszárdi birspálinkájával visszanéztünk Március 15-re!) aztán föladtam a vadast a vendég lőtte rénszarvasból, vajas petrezselymes főttkrumplival, tunbröd-gombócokkal, forró, szegfüszeges tőzegáfonyával, mert itt csak ezt lehet szedni az erdőkben…
  Ittunk hozzá a 2010-es Castillo de Anna Tempranillo testesebb vörösborát, meg a gránithegyek mélyéröl fakadó, fantasztikus helyi ivóvizünket. A desszertünk egy kis tejszínhabos csokifagyira szórt gránátalma volt, majd a végén, főleg a hölgyek örömére, a nekem kissé édes, ( s ezért nagyon lehűtött) itt is kapható Töley rosé dukált a saját készítésű zserbómhoz, amibe magyar darált diót szórtam a 2009-es szüretelésű sárközi baracklekvárunkra…
  Persze azért egy jó kis bálnapörköltre is átugrunk majd az innét nem is annyira távoli általad megidézett helyre. Az edény mérete változatlanul gond, de ha belegondolok, hogy azt akár a vadászatban részt vállalt grönlandi háztartásokra szétosztva is meg lehet oldani? Hát, ha csak úgy nem?!

 3. ubUl szerint:

  duende, tőled valóban magasabb rendűek és intelligensebbek a bálnák, delfinek, kutyák, majmok, macskák, birkák is…

 4. duende szerint:

  ubU1: Nem vitatkozom ezzel. 🙂 Nagyon szeretem az állatokat.

 5. varjuarcporkolt szerint:

  ezen sírtam most olvasva 4 év elteltével…:D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.