FŰSZERES BÁRÁNYVESE – római köménnyel

A BÁRÁNYVESE nem a mindennapok eledele, legalábbis nálam biztosan nem az, ezért aztán amikor a Vámház Körúti Vásárcsarnokban megláttam, vettem is belőle egy kilogrammot 500Ft/kg áron. A vesétől sajátságos szaga miatt sokan ódzkodnak, s joggal, azonban ezúttal különösebben sok gond a vese szagával, előkészítésével nem adódott, mivel a bárányvesének szagossá válni ideje sem akadt.

A vesét megtisztítottam (hosszában kettévágva eltávolítottam a húgyvezetéket), ecetes, hideg vízben megmostam, feldaraboltam és félretettem.

Bárányvese

Lábosban olívaolaj és libazsír keverékén lila hagymát pirítottam, egész római köményt, szárított chilit, őrölt kurkumát, egy szál frissen tépett rozmaringot és őrölt pirospaprikát adtam hozzá. Cseppet pirítottam, majd a tűzről lehúztam.

Fűszeres bárányvese

A vesét egy külön serpenyőben olívaolajon sütöttem. Meglehetősen sok levet eresztett, ezért a levet leszűrtem, majd a bárányvesét a hagymás fűszeres keverékhez adtam. Gyakori keverés mellett sütöttem, kevés verjus-vel enyhén savanyítottam, sóval, frissen őrölt fekete borssal tovább ízesítettem. Az étel fűszeres szaftjának beállításához száraz fehérbort is használtam (vízzel is lehet), végül még egyszer felforraltam, s a tűzről levettem. Rizzsel, burgonyával, kuszkusszal, tésztával egyaránt finom. Vágott petrezselyemmel, tépett koriander zöldjével is megszórhatjuk.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

FŰSZERES BÁRÁNYVESE – római köménnyel bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Buday Éva szerint:

    Édes Sanyikám ! Bizonyára finoman elkészítetted a bárányvesét. Ismerve ,hogy milyen inyenc vagy. Sajnálom, de én a belsőségeket nem tudom megkedvelni. De azért nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám.

    Szeretettel ölellek: Éva.

  2. Baranczó Attila szerint:

    Őszintén irigyellek. Igen finom lehetett. Húsvétra rendeltem három, szép zempléni bárányt, de azoknak is CSAK hat veséje van; egy bőséges reggeli,
    vagy egy szerény vacsora. 🙂

  3. Csíki Sándor szerint:

    Szia!
    Én a bárány szívből, májból, veséből készítenék ételt és bulgurral tálalnám. Így már néhány izgalmas adag kifutja belőle. 🙂

  4. Hapci szerint:

    Hümmm… egyszer ettem “illatos” (borjú)vesét egy igen jó étteremben… azóta olyan nagyon nem vágyom a vesére…

  5. Csíki Sándor szerint:

    Hapci: Legutóbb nekem sem sikerült a sertésveséből a szagot elűznöm, bármit is tettem a vesével. Végül a kukában végezte. Ez a bárányvese azonban frissen is remek volt. Leheséges, hogy az a borjúvese, amit ettél nem is anyira borjúból készült?

  6. Hapci szerint:

    Hát, most nevezzem meg itt az egyik – konszenzusosan – legjobbnak tartott vidéki éttermet? Gáz helyen eszembe se jutna vesét rendelni… de természetesen nem ismerem meg a veséről, hogy milyen állat alkatrésze volt. Azért nem volt gyomorfordító, csak rossz élmény.

  7. Szilvásy Dénes szerint:

    A vese (sima izom) élvezete különleges élmény. Nagyon gondosan kell a kellemetlen aromát okozó alkatrészek eltávolítását elvégezni. Nem tartom eretnekségnek az ecetes áztatás utáni forrázást sem – miként a pacalnál. Meg kell jegyezni, hogy a vese jellegzetes íze – legalábbis jelzés értékkel – meg kell jelenjen ételünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.