A MODERNITÁS ÍZE – A fogyasztói társadalmak kialakulása…

A MODERNITÁS ÍZE – A fogyasztói társadalmak kialakulása és táplálkozásra gyakorolt globális hatásai címmel tartok előadást a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) VIII. Kongresszusán, 2012. március 23-án, pénteken. A Kongresszus írásos anyagában a következő szövegű absztrakt jelenik meg az előadásomról:

A MODERNITÁS ÍZE – A fogyasztói társadalmak kialakulása és táplálkozásra gyakorolt globális hatásai (absztrakt)

A 19. századi iparosodás minden korábbit meghaladó mértékben formálta át a világot, s benne táplálkozásunkat is. A gőzhajózás, a vasúti szállítás, a hatékonyabb hűtés és tartósítási eljárások révén kialakulhatott a húsok, zöldségek, gyümölcsök világkereskedelme. Növekvő mértékben jelentek meg, s váltak jellemzővé a lakóhelytől, a háztartások konyháitól messze távol előállított termékek. Mindeközben a munkásság rendelkezésre álló élelmiszerek mennyisége is jelentősen nőtt. A hagyományos kereskedelmi kapcsolatok helyébe egy új, kontinenseken átívelő nagykereskedelem lépett. Amíg a nemzetállamok ideológiájától fűtött „óvilág” konyhái a hagyományokra alapozódtak, az „újvilágban” az ipari tömegtermelés lett a konyha jellemzője. A tömegtermelés tömeges fogyasztásra képes fogyasztói társadalmakat kívánt meg, aminek évszázadnyi következményeként, a 20. század végére az amerikai modell világméretű térnyerésének lehettünk tanúi. Ez lett napjaink egyik meghatározó, a fogyasztói társadalmak járványszerűen terjedő elhízására is hatással bíró trendje.”

Charles Ginner River Aire, Leeds, 1914

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Antropológia, Gasztronómia történet, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

A MODERNITÁS ÍZE – A fogyasztói társadalmak kialakulása… bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Majoros Andrea szerint:

    Kedves Csíki Sándor,
    szeretném elolvasni a MOMOT kongresszusán elhangzó előadását. Hogyan juthatnék hozzá?
    Egyébként de egyáltalában nem mellékesen szeretnék gratulálni a Gasztrologiai Körképéhez, aminek rendszeres olvasója vagyok.

    üdvözlettel
    MAjoros Andrea

  2. Csíki Sándor szerint:

    Kedves Andrea!

    Köszönöm az érdelődését!
    Az előadás MS PowerPoint formátumban lesz, amihez számos előszóban történő kiegészítés társul majd, és most készül.

    Üdvözlettel:
    Csíki Sándor

  3. Kopasz Árpád szerint:

    Kedves Sándor! Csak néhány apróság az előadáshoz, ha ez megerősítés lehet:
    – hűtés, fagyasztás, liofilizálás (kész-, félkész termékek, fűszerkeverékek terjedése);
    – a gáz, villany sütés – főzés általánossá válása;
    -új, korszerű anyagok megjelenése az edényekben (acél, alumínium – Kukta, villany kemence, csőben sütés, stb.)
    – Konyha-ipar (gyorsétkezdék, önkiszolgálók, megváltozott vendéglátás)
    – Szállítás, kereskedelem, csomagolás korszerűsödése (légi szállítás terjedése)
    – Eltarthatóság növelése (adalékok, már élőben felszívatott anyagok, stb.)
    – Interkontinentális konyhák megjelenése (Németo-ban kínai, de már helyi anyagból)
    – A javasolt alapanyagok változása a háború(k) miatt (a megszokott vaj helyett előbb zsír, majd a zsír helyett margarin, elterjed a finomított répacukor, stb.
    – A marketing és a reklám korszerűsödése
    Sok sikert az előadáshoz, biztos jó lesz, egy kis üde színfolt a sok orvos között!
    Üdv.: Kopasz Árpád (műkedvelő gasztronómus, nyugdíjas)

  4. Csíki Sándor szerint:

    Kedves Árpád!
    Köszönöm a hasznos hozzászólást! 🙂
    Üdv:
    Csíki Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.