A BABLEVES – ahogy még Kádár is szeretné

KÁDÁR JÁNOS elterjedt mondása, miszerint “a bableves legyen bableves” (helyesen: “a krumplileves legyen krumplileves”) meglehetősen egybecseng a gasztronómia évezredes felfogásával, amely a dogok önmagában való ízét emeli ki. Minden legyen olyan ízű, amilyen valójában, vagyis a bableves legyen bableves, ahogy Kádár is mondhatta volna, még ha kevéssé is valószínű, hogy a gasztronómia mélyrétegeiről a népmesék világában elterjedt piros láboskája mellett Kádár valaha is elmélkedett. A bableves régi kedvencem, egyike a leginkább kedvelt leveseimnek.

Meg is becsülöm azt a helyet, ahol jól készítik, szívvel, de legfőképpen sokféle összetevővel, sűrűn. Magam is gyakran főzök bablevest (krumplilevest is), s ha már főzök, jelentősebb mennyiség készül, ahogy sóletből is. A bableves jó, felettébb jó, szerettük régen is, szertejük ma is, pedig ez a bab Amerikából érkezett, akárcsak a paprika, paradicsom, ha éppen paradicsomot van kedvünk a bablevesbe tenni. A bableves a retronak is része, történelmünknek is része, ahogy a munkamorál is.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

A BABLEVES – ahogy még Kádár is szeretné bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Anikó szerint:

  Egy ici-pici tévedés, Kádár nem a bablevesre mondta ezt, hanem a krumplilevesre:-)))

 2. Szilvásy Dénes szerint:

  Nagyon jóó!
  Minden dolog “az legyen, ami” és ne “olyan, mintha…” 🙂

 3. ehran szerint:

  Épp akartam mondani, amit Anikó is írt, én is krumplilevessel hallottam.

 4. Dorozsmai Endre szerint:

  Jómagam a bablevessel vagyok úgy, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Nincs olyan változata, amit ne szeretnék, de igaz ez a többi babételre is, a babsalátától a tört babig vagy a babfőzelékig.
  Ami pedig a mondást illeti, azt én is krumplival hallottam, de ez nem változtat a lényegen.

 5. Dr.Kosárka József szerint:

  Anikó jól emlékszik! Egyébként melyik bablevest dícsérjük? Én speciel a savanyúkáposztás csülköst tudom meglehetősen nagyra értékelni.

 6. polgár tamás szerint:

  Hát igen!A bableves legalább olyan “esemény”mint egy jó pörkölt:)
  Aki Hatvanból,Hollókőn keresztül utazik Szécsénybe vagy Balassagyarmatra,talál egy “bableves csárdát”.A csárda bablevesük egyszerűen kiváló.Füstölt kolbász és csülök,marhahús,zöldség gazdagon.Merem ajánlani másoknak.Az étlapon szereplő más ételek is igen ízletesek.Frissen sültek,pörköltek,vad ételek,szlovák különlegességek.
  Vándor ha arra jársz,állj meg egy jó bablevesre.Magam legalább 15 éve, havi gyakorisággal látogatom:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.