VALENTIN NAP – Szeressük egymást!

VALENTIN NAP – lehet róla rosszat mondani azzal, hogy semmi közünk hozzá, mert amerikai, így aztán nincs beágyazottsága a magyar kultúrába, és lehet a napot tartani azzal, hogy Valentin, vagyis Bálint, lelkes, naiv szent volt, illetve “voltak”, mert, hogy több ilyen nevű is akadt abban az időben, amikor tényleg sűrűn teremtek a szentek. Szent Valentin első ábrázolásával egyébként a Nürnbergi Krónikában (1493) találkozunk. A Krónikában szereplő fametszeten ábrázolt római papról, Valentinről leírják, hogy II. Claudius (Kr.u. 213-270) uralkodása idején szenvedett mártírhalált. A jámbor lelkű Szent Valentin (vagyis Bálint) egyébként a legenda szerint azzal írta be

magát az emlékezetbe, hogy virágoskertje legszebb rózsáiból összeállított csokrot adott az ifjú (ős)keresztény házasoknak. Szent Bálint, amúgy a szerelmesek, jegyesek, fiatal házasok, lelki betegek, epilepsziások, hasfájósok védőszentje. Szépen összetartozó tünetegyüttes ez, mint láthatjuk.

Valentin napon (is) legyen virág a terített asztalon

Posírozott körte Valentin napra

Szép Valentin napi desszert a posírozott körte, amihez a hámozott, szélesebb végén a későbbi tányérra állítás miatt egyenesre vágott körtét cukros vízben, citrommal, szegfűszeggel, fahéjjal, esetleg sáfránnyal, narancshéjjal forrás alatti hőmérsékleten lassan főzzük főzzük, nagyjából harminc percig majd a lében hagyjuk hűlni.

Készül a Valentin napi posírozott körte

A körtét kivesszük a fűszeres vízből, hűlni hagyjuk, majd olvasztott csokoládét öntünk rá. Díszíthetjük kis cukorszívekkel is és önthetünk alá likőrt, esetleg flambírozhatjuk is. persze a gyertyákról se feledkezzünk meg, s flambírozásnál a inkább csak diszkrét legyen a fény, hogy a kék lángok is szebben mutassanak. Szép Valentin napot mindenkinek, aki tartja!

Posírozott Valentin napi körte (részlet)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

VALENTIN NAP – Szeressük egymást! bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Ildikó szerint:

  Nagyon szépek a tulipánok, boldog lehetett, akinek így terítettek. 🙂

 2. Ildikó szerint:

  Megmutattam a páromnak… 🙂

 3. Csíki Sándor szerint:

  … és tetszett neki?

 4. Ildikó szerint:

  Tetszett neki, de mondta, hogy ő ilyet nem tud. Kár 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.