ÉSZAK-AFRIKA regionális konyháinak egyik legizgalmasabbika a gyarmatosító franciák, a „fekete lábúak” (pied noir) konyhája. Az itt következő salátarecept leginkább az európai zöldségek észak-afrikai fűszerezésétől válik érdekessé. A saláta ebben a konyhában lehet a „La Kémia” része is, de, társulhat a grillezett húsokhoz is, amilyen a kebab. Mint lenni szokott, a saláták két alaptípus él, az egyik a nyers zöldségekből készített, amit hidegen tálalunk, a másik a főtt/párolt zöldségekből készített, amit inkább melegen, mint hidegen szolgálunk fel. És persze akad a kettőnek is számtalan kombinációja.

Cékla és sárgarépa köménnyel

  • Hozzávalók:
  • 500g cékla,
  • 500g sárgarépa,
  • 1 közepes fej fokhagyma (vagy nagyobb, ízlés szerint),
  • 150ml olívaolaj,
  • 100ml borecet,
  • 2 tk. édes-nemes paprika,
  • 2 tk. kömény,
  • só, bors.

Elkészítése: Alaposan mossuk meg a céklát, majd főzzük, amíg puha nem lesz (25-30 perc). Ezután tisztítsuk meg a bőrétől, vágjuk fel és halmozzuk egy nagy tál egyik felére. Tisztítsuk meg a sárgarépát, vágjuk karikára és sós vízben főzzük meg. Szűrjük le és halmozzuk a tál másik felére. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, keverjük bele a köményt, őrölt pirospaprikát, sót, őrölt fekete borsot és legvégül a borecetet.  Főzzük 2-3 percig, gyakorta kevergetve, hogy a fűszerek nem égjenek meg. Ha elkészült, öntsük a zöldségekre. Ezzel a Cékla és sárgarépa köménnyel elnevezésű pied noir saláta már fogysztható is.  Jó étvágyat!

Megjegyzés: a sárgarépa és cékla együtt szerepeltetésével mindenképpen érdemes próbálkozni, mert színpompásak, egészségesek, ízletesek, egymáshoz jól illenek és másokhoz is barátságosan viszonyulnak.

Csíki Sándor♣