A HÚS – valószínűleg barbár vagy, ha…

BARBÁR LETTÉL VOLNA, ha akad néhány, vagy annál is több olyan étkezési szokásod, ami eltért a Nyugat (és Kelet) Római Birodalom civilizált polgárainak szokásaitól. Érdekes látni, hogy az akkori kritériumok másfél-kétezer esztendő múltán sem nagyon módosultak, ami megerősíti, hogy étkezési szokásaink és hozzá kapcsolódó hiteink, hiedelmeink bizony csak igen lassan változnak. A Nyugat-Római Birodalomban az 5. század (is) meglehetősen zűrzavarosra sikeredett. A hadsereg már nem volt képes a határok védelmére, így aztán jöttek is a nyugati vizigótok, a keleti osztrogótok, a vandálok, akikről éppen napjainkban derül ki, hogy talán mégsem voltak annyira vandálok, és

a germán törzsek, akik végül széleskörű befolyással lesznek Európa, s általában a nyugati világ étkezési kultúrájára. A következő néhány pont összefoglalja azokat az étkezési szempontokat, és előítéleteket, amelyek szerint a “civilizált” római polgárok “civilizálatlannak” tartották az utált hódító törzseket.

Valószínűleg barbár vagy, ha…

 • Nyersen eszed a húst.**
 • Ha a nyers húst a combjaid között melegíted fel.**
 • Ha a nyers húst a nyereg alatt melegíted fel.**
 • Ételeidet szószok nélkül fogyasztod el.
 • Soha nem eszel kenyeret.
 • Bor helyett sört iszol.

(**A nyereg alatt puhított hús metaforikus erejéről és a hozzá kötődő hiedelmekről részletesen írtam korábban.)

Lényegében valamennyi pont ma is élénken élő kulturális különbségekre mutat rá, még akkor is ha a combok között és nyereg alatt melegített húst ki is vesszük a sorból. Az angol-francia konfliktusokban a franciák “nyers-hús-evőnek” bélyegzik az angolokat (visszafelé a “csigaevő” a megszokott jelző). A kifinomult szószok fogyasztása, a szósszal foglalkozó (francia) szakács megbecsültsége és kiemelt szerepe ma is élő. A mediterrán kultúrák kenyérfogyasztása, a jó kenyér ma is megkülönböztető bélyeg a kenyérfogyasztó civilizáltak és a kenyeret nem fogyasztó civilizálatlanok között. A bor és borkultúra magasabbrendűségébe vetett hitről pedig ehelyütt ugyancsak nem kell senkit győzködni.

 • Így aztán, ha a combjaid között felmelegített húst kenyér és szósz nélkül eszed, majd mindezek betetőzéseképpen a nyers húst sörrel öblíted le, már maximálisan ki is merítetted a barbárság ezer évek óta élő fogalmát.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Gasztronómia történet
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

A HÚS – valószínűleg barbár vagy, ha… bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Attila szerint:

  Kedvet kaptam egy nagy adag tatárbisztekhez egy jó korsó gyöngyöző, hideg sörrel, csak úgy, barbárosan fogyasztva. 🙂

 2. duende szerint:

  🙂 Akkor én születetten mediterrán vagyok, mert imádom a jó kenyérféléket, a bort, sajtokat, olajbogyót, zöldségeket és utálom a nyers húst. (Még az átsültért is ritkán vagyok oda.) Egyék az ángélusok. Brrr. Viszont ha tehetném, hetente többször ennék halat. Ó. Költöznöm kéne délre…

 3. Csíki Sándor szerint:

  A délre költözés gondolata bennem is megfordult már többször, bár az sem rossz, ha a télből a nyárba tud menni az ember, legalább néhány hétre. 🙂

 4. Eszter szerint:

  Én is inkább mediterrán vagyok, mint nyershúsevő. 🙂

 5. duende szerint:

  A végletek embere (akarom mondani asszonya) vagyok. Inkább költöznék, ha lehet választani. 🙂

 6. Csíki Sándor szerint:

  Egyetértek. 🙂

 7. Mackóúr szerint:

  Tatárbifszteket felmelegítve? Csakis szobahőmérsékleten, vagy alatta 1-2 fokkal!
  Költözőknek: az volt az álmom, hogy nyugdíjas éveimre elvonulok valamelyik görög szigetre… milyen jó is lehetne most ott!

 8. Csíki Sándor szerint:

  Állítólag most olcsón adják a szigeteket…

 9. duende szerint:

  Vegyünk egyet! 🙂 Zorbászt megidézni. Szépen élni. Bort inni, kenyeret és hagymát enni, táncolni. Szeretni. Istent, embert. Boldognak lenni.

 10. Csíki Sándor szerint:

  Zorbász, a görög (Anthony Quinn), nagy élményem volt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.