FURMINT FEBRUÁR – A nagy kóstoló 2012

IMMÁR HARMADSZOR fordul elő, hogy ugyanabban az időben sokan koncentráltan figyelünk a furmintra. Az egész hónapban tartó rendezvénysorozat számtalan kóstolót, borvacsorát, furmint csomagot és furminttal teli poharat tartogat, a csúcskóstolónak azonban idén is a Nagy Furmint Február kóstoló ígérkezik. Itt több mint ötven pincészet száraz furmintjaira számíthatunk, nem is szólva az extra tételekről. Így, aki alaposan körbe akarja kóstolni a furmint témáját, annak szívesen ajánljuk figyelmébe a Vinoport által szervezett kóstolót.

A Furmint Február filozófiája

Egyre többen, többször és hangosabban mondják – emberek és borok egyaránt –, hogy a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta. A képet tovább szépíti a tény, hogy szinte kizárólag a miénk. Úgy gondoljuk, hogy ezt az üzenetet érdemes lenne minél több emberhez eljuttatni, ez pedig legjobban akkor sikerülhet, ha összefogunk, és ezért a célért együtt iszunk furmintot februárban.

A Nagy Furmint Február kóstoló gasztronómiai háttere

Hogy a borok mellé harapnivalók is kerüljenek, idén is több gasztronómiai meghívott egészíti ki a pincészetek sorát. A Bükki Sajtok készítője, Sándor Tamás sajtmester két év kísérletezés után a helyszínen mutatja be Malmos névre hallgató hegyvidéki tehénsajtját. A kerekegyházi Rendek Tanyáról őshonos mangalica sertések szalonnája érkezik.

Szántó Tibor kézműves csokoládékészítő Pelle Furmint Párlattal gazdagított bonbont készít, amelynek alapját Ecuador Esmeraldas tartományából érkező csokoládé adja. Emellett csatlakozik még hozzánk a Zila Kávéház és Étterem valamint a tállyai Oroszlános Borvendéglő konyhája is.

A pincészetek, melyek egyetértenek az elképzeléseinkkel, és megtisztelnek azzal, hogy bemutatják furmintjaikat a kóstolón:

  1. Árpád Hegy Pince, Szerencs
  2. Árvay János Családi Pincészete, Rátka
  3. AZ Nektár, Sátoraljaújhely
  4. Babits Pincészet, Tolcsva
  5. Balassa István, Tokaj
  6. Bardon Borászat, Erdőbénye
  7. Barta Pince, Mád
  8. Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye
  9. Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud
  10. Bott Pince, Bodrogkisfalud
  11. Breitenbach Kézműves Pince, Bodrogkisfalud
  12. Chateau Dereszla, Bodrogkeresztúr
  13. Demetervin, Mád
  14. Demeter Zoltán, Tokaj
  15. Dénes Hegybirtok, Ság-hegy
  16. Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
  17. Dobogó Pincészet, Tokaj
  18. Dorogi Testvérek Pincészete, Tarcal
  19. Fekete Béla, Somló
  20. Ferdinánd Pincészet, Mád
  21. Füleky Pince, Bodrogkeresztúr
  22. Gizella Pincészet, Tokaj
  23. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal
  24. Györgykovács Kispincészet, Somló
  25. Hímesudvar, Tokaj
  26. Karádi és Berger, Erdőbénye
  27. Kardos Szőlőbirtok, Mád
  28. Kerkaborum, Zala
  29. Királyudvar, Tarcal
  30. Kolonics Károly Családi Pincészete, Somló
  31. Kovács Nimród Winery, Eger
  32. Kreinbacher Birtok, Somló
  33. Lenkey Család Szőlészete és Pincészete, Mád
  34. Losonci Bálint, Gyöngyöspata
  35. Majoros Birtok, Tarcal
  36. Orosz Gábor, Mád
  37. Orsolyák Attila
  38. Pannon Tokaj, Tolcsva
  39. Patricius Borház, Tokaj
  40. Pálffy Pince, Köveskál
  41. Royal Tokaji Pincészet, Mád
  42. Spigelberg Borpince, Somló
  43. Szarka Pince, Mád
  44. Szent Benedek Pincészet, Tokaj
  45. Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
  46. Szepsy Pince, Mád
  47. Szirmay Kúria, Tállya
  48. Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
  49. Tokaj Kereskedőház, Tolcsva
  50. Tokaj Kikelet, Tarcal
  51. Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
  52. Tokaj Pendits, Abaújszántó
  53. Tokaj Zöld Birtok, Tokaj
  54. Tornai Pincészet, Somló
  55. Vissy László, Erdőbénye
  • Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)
  • Időpont: 2012. február 9. 16:00-21:00

Jegyvásárlás

  • Jegyár: 6900 forint.

Jegyét átutalással vásárolhatja meg, ehhez, kérjük, írjon a info@vinoport.hu e-mail címre, hogy elküldhessék a szükséges információkat. Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért javasolom azok előzetes megvásárlását, mivel előfordulhat, hogy a helyszínen már nem lesz lehetőség a belépő megváltására.

Furmint február 2012 (Vinoport)

A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, borász, Fesztivál
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

FURMINT FEBRUÁR – A nagy kóstoló 2012 bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szilvásy Dénes hozzászólása:

    A Tokaji furmint valóban megérdemel mindenféle ünneplést. E bor sokszínűségével jól megleptük a világot: sok elismerő kritikát (és díjat) kaptunk az utóbbi időben – nem véletlenül.
    A furmint zamatát sok tényező befolyásolja: nem mindegy, hogy a borvidék melyik részén termett a szőlő, sőt az is megkülönbözteti, hogy melyik dűlőben. Az időjárás is jócskán befolyásolja az ízeket, illatokat, de az érlelés módja is. Ehhez még hozzájárulnak a gazda borkezelési „trükkjei”, amiket örökölt, vagy kitalált. Mindezek miatt lehet az, hogy minden pincészet megcsinálhatja a saját „nagyborát” – örömünkre :-)
    És még nem szóltunk az furmint koráról. Az idén találkoztam először egyik jó nevű pincészet újborával. Friss, fiatalos íze és azok a pajkos savacskák teljesen elbűvöltek. – Könnyű bor Tokaj-Hegyaljáról! (szuperek forgalmazták rövid ideig, barátságos áron)
    Végül említsük meg a furmintok nagy öregjét: az Ófurmintot. A hosszú érlelés során megszerzett telt ízeit lekerekedett savak övezik. Igazi ínyencség ilyet kortyolgatni.
    Ami a kettő között van, mind egy-egy szép szín a palettán. Ezek hiteles bemutatásához szorgalmas kóstolgatásra lenne szükség.
    Sándor! Jó, hogy írtál a furmintról, s nagyon jó az ehhez kapcsolódó rendezvény is. Megtöri az aszú kizárólagosságát a közgondolkodásban, talán így a magyar gasztronómiában is nagyobb szerephez juthat

  2. Csíki Sándor hozzászólása:

    Elkészült a végleges (?) lista.
    Frissítettem az ötvenötre szaporodott számú résztvevők felsorolását.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>