JAPÁN az ötvenes évek óta inspirálja az európai konyhaművészetet. A hatvanas évek végétől, hetvenes évek elejétől kibontakozó nouvelle cuisine egyik szellemi táplálója éppen a tradicionális japán konyha volt. Japán azonban nem csak ez, ahogy hazánk gasztronómiája sem a Costes, vagy az Onyx. Japán az instant műételek hazája is. A legújabb csoda a zéró kalóriás Shirataki „tészta”, amely azonban mégsem annyira új, mi több, régóta fogyasztott.

A tészta titka a táplálékkiegészítőként is előforduló glükomannán, amit ebben az esetben yam gyökérből vonnak  ki.

  • Nálunk is ismert a „konjak-glükomannán” (E425) egy vízoldható hidrokolloid, amelyet a konjaklisztből nyernek, víztartalmú alkohollal mosva. A konjakliszt egy tisztítatlan nyers termék, a ‘”kígyópálma”, az Amorphophallus konjac évelő növény gumóiból készül.

A „csoda-tészta”(Miracles Nodales) vízból, kálcium kiegészítővel, glükomannánból készül. Vízoldható rosttartalma extrém magas, a szénhidrátot pedig a yam-lisztből kimossák, ezért kalóriatartalma lényegében nulla. Gluténmentes, a levesek, szószok ízét jól abszorbeálja. Instant és számos ízben is elkészíthető.

Csíki Sándor♣