A TENGER ÍZE – karácsonykor is

A TENGER ÍZE című filmrészletben a dobok ünnepelni hívnak. A sötétség végét ünneplik messzi nyúló hagyományként. A sötétség végének várása a leghosszabb éjszakának is alapmotívuma. A mediterrán ünnep és a karácsony így kapcsolódik össze, de kapcsolatot teremt a hal is. Jézus egyik szimbóluma. Rick Stein egy méretes homár elkészítésével kezdi, Homársalátát készít igen gazdagon, ami annyit tesz, hogy van benne minden, ami a keze ügyébe kerül. Mindezt nem csekély ázsiai utánérzéssel, korianderrel, citromfűvel. lime-mal ízesíti. A homárra is sor kerül, s nagy darabokban koronázza a salátát. Ez az étel – lényegét tekintve – némi saláta, sokféle előkészített, főtt tengeri lény,

fűszerek, olaj keveréke. Receptje valójában nincs is, csak elleshető technológiája. Mindig más, de mindig varázslatos.

A saláta után – mintha csak Keith Floyd köszönne vissza – egy újabb ázsiai indítású (gyömbér, fokhagyma, hagyma) étel, hol másban, mint wokban. (A hagymát odaégeti, de nekünk ehhez inkább nem kellene ragaszkodnunk.) Az alapra tesz a rákot, s 2 percig magas hőmérsékleten süti. A nyers rák szép narancsszínűre színeződik. (Ha lehet inkább nyers rákot vegyünk. A főtt rákot elkészíteni kisebb örömmel jár.) Száraz wokban pirított, mozsárban zúzott szecsuáni borssal, és kínai babpasztával fűszerez, majd kevés paradicsompasztát és szeletelt paradicsomot tesz a wokba. Szójaszósz következik, kevés száraz sherry, újhagyma, 3-4 perc, s már el is készült. (Csirkemellel is elkészíthető,)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.