KARÁCSONY – fűszeres karácsonyi libasült

A TEGNAPI KARÁCSONYI receptben a karórépaleves mellett a karácsonyi fűszeres liba sütése is előkerült. Ígértem, hogy folytatom a receptet… A filmen Gordon Ramsay citrom és narancs héjat reszel, mozsárban, sóval és kínai ötfűszer keverékkel dolgozza össze, majd a liba gondosan beirdalt bőrét ezzel a keverékkel dörzsöli be. A liba hasüregébe félbevágott citrom és narancs darabokat helyez. (Jamie Oliver csupán a kés hegyével szurkálja be, de ő is használja az citromot, narancsot.)

  • A sütőt a 250°C-ra melegítjük elő. A libát 15 percig ezen a hőmérsékleten sütjük, majd a sütőt lekapcsoljuk. Nagyjából 50 perc után a libát kivesszük a sütőből. A kiolvadt libazsírt leöntjük, félretesszük, a libára mézet csorgatunk (a nálunk kedvelt akácméz erre nem igazán alkalmas, válasszunk inkább vegyes virágmézet). A madarat a comb mellett éles késsel bemetsszük, hogy a következő 30 perces sütési fázisban, a 180°C-os sütő melege a liba hasüregét is jobban átjárja és a hosszabb sütési időt igánylő comb is tökéletesen megsüljön. A libát kivesszük a sütőből, majd ezt követi a liba “pihentetése”. A megsült madarat alufóliával lefedjük és félretéve, 15-20 percig hagyjuk lassan hűlni, pihenni. Ezt követően vágjuk le a szárnyakat. az ízületnél törjük le a combot és késsel vágjuk le. Szeleteljük vékonyra a liba mellét, ahogy a filmen is látható. Boldog karácsonyi libasütést kívánok!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept, ünnep
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

KARÁCSONY – fűszeres karácsonyi libasült bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Ilona szerint:

    Ez tetszik. Még soha nem használtam narancsot és citromot a libához, pedig már láttam többször is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.