TOSZKÁNA a világ kulináris térképén Provansz, Cinque Terre, s néhány más kiváltságos régió mellett különös dicsfényben ragyog. Pedig, talán semmi különös nincs benne, ahogy szerelmetes kedvesünk is lehet, hogy éppen szerelmünktől szépül. Márpedig Toszkána szépül, mert a világ szerelmes belé. Hiszünk Toszkána szellemében, vélt filozófiájában, másutt elveszettek gondolt tisztaságában és tisztességében. Hiszünk benne, mert a soha nem volt, de mindig elveszettnek hitt aranykor maradványait is látjuk benne.

Kellemes klíma, gyönyörű fények, jó ételek, borok, olívafák, ciprusok, illatok, pasztell hegyek. Könnyű szerelembe esni vele. A gasztronómia leginkább a történelem és a földrajz által meghatározott fejlődési utat jár be.

A toszkán konyha valamikor a 12. század után vált a régió Itália más részeiről sok tekintetben eltérő társadalmi szerkezetű lakói számára fontossá. Az aranykor 1300 és 1600 között érkezett el. A 21. század 60′-as éveiben a gépesített mezőgazdaság jelentősen (át)formálta Toszkánát. A vidéki élet drámaian megváltozott, de a múlt ételei soha nem tűntek el és továbbra is megbecsülten divatban vannak, együtt a szintén élő kreatív konyhákkal.

Toszkána

A toszkán konyha talán a legegyszerűbb az olasz régiós konyhák között, ami azonban nem szegénységet jelent, csupán a mindig vágyott bukolikus „egyszerűséget” és érthetőséget. A kiváló minőségű olíva olaj és bor nélkül ez a konyha (akárcsak a mediterrán konyhák általában) elképzelhetetlen. A zsálya, rozmaring, bazsalikom, a főzési technikák, a helyben termesztett friss alapanyagok tisztelete, minősége és szezonális használata mind jellemzője a kedvelt és népszerű toszkán konyhának.

Trattoria Toscana

A minap a Belgrád rakpart ismert toszkán étterme, a Trattoria Toscana vacsorájára kaptam meghívót. Az étterem honlapjáról idézve:

„A Trattoria Toscana a toszkán régió gazdag történelmi és konyhaművészeti hagyományait hívja segítségül, hogy Budapesten is bemutathassa Olaszország talán legkiválóbb szakácsművészetének remekeit. A Trattoria Toscana-ban arra törekszünk, hogy kizárólag a legfrissebb és legjobb minőségű alapanyagokat használjuk fel. Ezt talán visszatükrözik áraink, de meggyőződésünk, hogy ételeink gazdag ízvilága kielégíti elvárásaikat.”

Trattoria Toscana (Budapest) borvacsora (2011. november)

A vacsora borai, ételei hűen tükrözték a toszkán konyha sallangmentes nagyszerűségét, amit a környezet (és a társaság) csak további színekkel gazdagított.

Trattoria Toscana (Budapest) borvacsora (2011. november)

A sonkák, köztük a behízelgő San Daniel, a házi tészta vargányagombával, a Spagetti Scolio, a vörösboros rizottó, a toszkán hatósági tanúsítvánnyal hitelesített minőségű, hosszan érlelt húsok, a desszert, együtt a borokkal, valóban megmutatta milyen is a kulináris ígéret földje, Toszkána. S, nem mellesleg azt is, hogy a Trattoria Toscana a Belgrád rakparton mire, s milyen kiemelkedő minőségű alapanyagokat használva válik képessé.

Spagetti Scolio (Trattoria Toscana, Budapest)

Costata di Vitello, Bistecca alla Limousine, Bistecca alla Chianina (Trattoria Tioscana, Budapest)

A Trattoria Toscana ételeit az olasz séf, Michele Dardinello Mencarini és a magyar Angyal Zoltán készítették. (A képen, középen: Baji Ferenc az étterem egyik tulajdonosa.)

Michele Dardinello Mencarini, Baji Ferenc és Angyal Zoltán (Trattoria Toscana)

Toszkána a tudatalattinkból feltörő álmokat formálja valósággá, a Trattoria Toscana vacsorája ehhez adott a várakozásoknak megfelelően szép és emlékezetes ízeket, illatokat, képeket, hangulatokat. Ezt vártam.

Csíki Sándor♣