MERFELSZ GÁBOR – a (nagy)polgári borász

MERFELSZ GÁBOR olyan, akire érdemes figyelni. Érdemes, mert jó, s mert szellemében eltér a borászok többségétől, amivel éppen annyira egzotikus a hazai palettán, amennyire az még érthető és izgalmas, s amennyire az még erősíteni képes a bor és borász ősképzetekből formálódó képét. Merfelsz Gábor egyik boráról, az Agent Provocateur-ről, bő két esztendeje már, hogy írtam.. Érdekes, izgalmas, szexis bort készített akkor, amiről lehetett mit írni, mert tartalmakkal volt tele. Érdekes, izgalmas kulturális asszociációkkal ékesített tartalmakkal.

Tavaly is jártam a borbemutatóján a pastramiról elnevezett étteremben, azonban az nem volt különösebben impresszív, s nem is a borok, inkább a hangulat egésze okán. A Merfelsz borok az ötlet látszólagos kiválósága ellenére sem illettek a máshoz alkalmasabb környezetbe. Idén azonban a hangulat eltaláltan passzolt mindahhoz, amit Merfelsz az én olvasatomban megjelenít, így aztán ezek a szekszárdi borok ebben a komplexitásban már végképp meggyőztek különlegességükről.

 • Rohály Gáborral beszélgetve egyetértettünk, hogy Szekszárd izgalmas, s napjainkban nem ritkán még izgalmasabb is, mint  az eddig etalonként magasló “úthenger Villány”, miközben legalább annyira aktív, mint a sokszínű és innovatív Eger.

Merfelsz Gábor és Rohály Gábor

Merfelsz Gábor mára ennek a  szekszárdi borvidéknek az egyik legkarakteresebb alakjává vált. Szekszárd szerves részének tekinthetjük, azonban mindeközben ki is lóg onnan. Már csak ez okból is érdemes figyelemmel lenni az emberre is és a boraira is. Minden Merfelsz írások egyik kötelező gyakorlataként idézem a honlap “önéletrajzi” sorait, ami betekintést nyújt a múltba is:

“A Merfelsz Pince Kft-t 1999-ben alapítottuk, Merfelsz Gábor és  Arató Krisztina. Merfelsz Gábor szekszárdi  születésű, az apai nagyszülők egy ismert csárdát  vezettek Szekszárd határában és művelték  a hozzátartozó több hektárnyi kadarkát.  Innen a szekszárdi kötődés és a pince  elnevezése is.”

Arató Krisztina, Merfelsz Gábor és Magos Zoltán

A bemutató

A meghívót – ma már szokatlan elegancia! – a posta hozta:

“A Merfelsz pince szeretettel meghívja Önt, Csíki Sándor úr, 2009-es csúcsborainak bemutatására – Tsokoláta és Cabernet Franc. A kóstolót a pince 2009-es pezsgője nyitja, az estet a magyar gasztronómia két jeles képviselője, Jenei Tamás és Magos Zoltán ínyenc falatkákkal teszik teljessé.”

Merfelsz nagyvárosi értelmiségi karakteréhez éppen a Gozsdu udvar, a falakon képekkel díszített Fabrik Art Bár környezete illett leginkább. A helyszín megválasztás ezúttal telitalálat volt.

Barátok: Littvay Imre (100 folk Celsius)  és Merfelsz Gábor

Az ételeket a TV-Paprikából megismert Magos Zoltán és Jenei Tamás készítették. A kávékat a szekszárdi Tóth Sándor barista-bajnok komponálta nagy érzékkel.

Jenei Tamás és Magos Zoltán

Ételek a Tsokoláta bemutatóján (Készítették: Magos Zoltán és Jenei Tamás)

Az aperitív Merfelsz Blanc de Noirs-Pinot Noir 2009 nyerspezsgő, amely egy OEM palackban erjesztett hagyományos készítésű brut, fehér pezsgő.

Blanc de Noirs-Pinot Noir brut 2009 (Merfelsz Pince)

Cabernet Franc és Tsokoláta

A bemutató bor-főszereplői a Cabernet Franc Selection és az egyetlen dűlőből szüretelt 100% merlot szőlőből készített Tsokoláta voltak. Két remek bor, amelyek közül a Tsokoláta megtartotta előkelő pozícióját, mind a Nectar Sexardique válogatásban,  mind tágabb léptékben, miközben a franc már minden szempontból a közelébe ért.  Merlot és Cabernet franc, két nagypolgári fajta Bordeaux városából. Ez illik Merfelszhez, s nem a földszagú Burgundia borai.

A világnak újonnan felmutatott 2009-es borok – tán már nem is borok – nagy testűek, energiával telten robusztusak, erőteljesen csokoládésak, izgalmasan gyümölcsösek. Tannin, sav és alkohol vigyázva őrzött frissességgel ölelkezik harmóniába.  A legszebb emlékezetes magyar vörösborok között vannak.

Merfelsz Pincészet (Szekszárd) Tsokoláta 2009

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, borász, Chef
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

MERFELSZ GÁBOR – a (nagy)polgári borász bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kling József szerint:

  Egy alkalommal volt szerencsém találkozni Gáborral a sexárdi pincészetében.
  Kitűnő borai mellett kiváló házigazda!
  Köszönjük, hogy van!
  Üdv
  Kling József

 2. herman polak szerint:

  Dear Mr. Gabor Merfelsz,

  I was this weekend in Budapest, and had the GREAT pleasure to drink 2 Bottles of Your “TSOKOLATA “Merlot at restaurant Muzeum and restaurant BORKONYHA.

  A BEAUTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Where can I buy this wine?

  Can You export directly to the Netherlands [ Holland ] ?

  Do You have distributors outside Hungary?

  I checked the Wine Searcher without result.

  Looking forward to your early news,

  With my best regards,

  herman polak
  Korte Raarberg 40,
  6231 KR Meerssen,
  Holland.

  Tel 0031 6 21592530

 3. Merfelsz Gábor szerint:

  Dear Mr. Herman Polak, thank you for your great comment! Unfortunately there is no delivery to the Netherlands. Please, come and visit Hungary again – perhaps our cellar in Szekszárd as well.

  best regards

  Merfelsz Gábor
  http://www.merfelszpince.hu

 4. Rohály Gábor szerint:

  Nem összekacsintás az Olvasó/Kóstoló feje felett, de Csiki Sanyi annyira eltalálta gondolataimat…. Kell egy extravagáns borász, aki nem merőben új ízvilággal lepi meg az élményre vágyót, hanem tökélyre viszi a hagyományost és szépen ki is díszíti, sőt cifrázza. A Tsokolatáról nem tudom, hogy első helyen a terroir áll, vagy Gábor fantáziája. Azt tudom, hogy a hagyomány tisztelő és az avantgard lelkű egyformán magáénak érzi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.