PACAL DISZNÓFEJJEL – a válság pompás étele

A PACAL már volt szereplője az egyik írásnak. Csülkös pacal címmel írtam egy igazán jól sikerült ételről. A pacal csülökkel is, disznólábbal is kiváló, ám a  pacalnak most egy másabb, egy disznófejjel készült változatáról esik szó. Az étel továbbra is egyszerű, ámbár az elkészítéséhez szánhatunk rá időt bőven. A pacalt a képen látható módon vízben, babérlevéllel, rozmaringgal főztem egy órán át, csak ezt követően vágtam fel. Közben feldaraboltam a disznófejet is: a fület keskenyre, hosszúra, julienne-re.

A fej több részét, a pofát, a tokaszalonnát, s más kicsontozott részeit a pacalszeletek méretéhez hasonlóra szabtam.

Kicsontozott, fél disznófej a pacalhoz felvágva

Amíg a pacal egy másik lábosban babérlevelekkel, rozmaringgal ízesítve főtt. A húst forró libazsírban forgattam meg, és sütöttem.

Felaprított disznófej libazsírban (pacal disznófejjel)

Szálasra vágott vöröshagymát, fokhagymát, frissen tisztított, aprított gyömbért és zöldpaprikát adtam a húshoz, majd továbbra is fedő nélkül folytattam a sütést/párolást.

Aprított disznófej, hagyma, zöldpaprika, fokhagyma, gyömbér (pacal disznófejjel)

Az előbbi keverékhez adtam az előfőzött, ujjnyi szélesre felvágott pacalt.

Készül a pacal disznófejjel

Ezt követően pirospaprikával, chilivel, őrölt fekete borssal, kurkumával fűszereztem, vizet adtam hozzá, hogy éppen ellepje, s főzni kezdtem. Amikor a pacal már majdnem elkészült, egy csillagánizst, friss zöldfűszereket (petrezselyem zöldje, bazsalikom, zsálya) adtam hozzá és megsóztam.

Pacal disznófejjel

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

PACAL DISZNÓFEJJEL – a válság pompás étele bejegyzéshez 13 hozzászólás

  1. Csíki Sándor szerint:

    Kedves Dénes! Teljesen jogos a kritikai észrevétel. Már egészítem is ki s listát. 🙂

  2. SOMOGYI LÁSZLÓ szerint:

    Hölgyeim és Uraim !
    ÉN sajnos egy 165 kg-os ember vagyok, főzni se tudok, de nagyon szeretem olvasni a jóízű kajákról szóló cikkeket.
    Természetesen a PACAL mindenféle formáját szeretem.
    Az ötvenes évek vége ill. a hatvanas években nálunk sűrűn előfordult.
    Impregnált papírdobozban, benne zsírpapírban a pacal.
    Négy forint, hatvan fillér volt.
    Drága jó anyám kicsit feljavította, ízesítette, krumplit hozzá és kész volt a vacsora.
    Bocsánat, hogy az ide talán nem illő történetet leírtam, de ÉN azóta is nagyon szeretem a PACALT, ill. és a jóízű kajákat.
    Ha idejük engedi és van hozzá kedvük KÉREM küldjenek nekem Igazi Magyar ételek receptjeit.
    Azért kérem, mert nincs hozzá elég számítógépes tudásom, hogy letudjam tölteni a különböző oldalakról a recepteket.
    Most, hogy nyugdíjas lettem, van rá időm, hogy “maceráljam” az asszonyt, hogy csinálja meg nekem az elküldött kajákat.
    Privát E-mail címem : dundi50@citromail.hu
    Előre is köszönettel : SOMOGYI LÁSZLÓ

  3. Nagyon tetszik! Remélem egyszer alkalmam lesz megkóstolni vagy elkészíteni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.