TÖKÉLETES SANGRIA – cocktail receptek

A SANGRIApuncs rokonságába tartozó kellemes és népszerű nyári ital. A boltokban lehet ugyan többfélét is vásárolni, s még spanyol is akad köztük, ám azoknál jobbat is tudunk készíteni ebből  A paella mellé nincs is kellemesebb, mint egy behűtött kancsónyi sangria, tartják a spanyolok. Eredete az idők homályába veszett, mondják Andalúziában, ám annyi bizonyos,

hogy népszerűsége a puncsok nemzetségének népszerűségével, az 1800-as években, az arisztokrácia partijain kezdett emelkedni. Minden magára adó étteremnek saját receptje van, azonban a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég meglehetősen általános összetevői. A gyümölcslevek (citrom, narancs) szintén gyakoriak a sangriában és más italok, mint a cointreau, vagy a triple sec is előfordulnak benne, vagyis meglehetősen szabad a választás. A “Sangria Blanco” a sangria fehérborral készített változata. Spanyolországban pezsgővel (cava) is készítik. New Yorkban, ahová a 60′-as évek elején ért el, a sprite is gyakori összetevője. Dél-Spanyolországban a sangria neve “zurra” és őszibarackot, nektarint is tesznek bele.

A következő videón az ötcsillagos spanyol Hotel Castillo del Bosque La Zoreda (Oviedo) mutatja be, hogy miképpen készíti a sangriát. A miénk még jobb is lehet!

Federico Fellini Júlia és a szellemek című filmjében elhangzó sangria recept és elmélkedés:

“Három szelet citrom, három szelet narancs, ásványvíz. […] Három teáskanál cukor. […] Valenciában szegfűszeget is szívesen adnak hozzá; Cordobában sokkal finomabb ízű. Sangria. Szomját oltja azoknak, akik isszák. Titkos szomjúságunkat is oltja. A Feledés Főzetének nevezik.”

 • A Sangria remek party-ital és a kerti grillezéshez is ajánlott. A nyár népszerű koktélja, akárcsak a mojito, a sex on the beach, vagy a nálunk még kevéssé elterjedt uborka martini.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Italok, Spanyol konyha
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

TÖKÉLETES SANGRIA – cocktail receptek bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Eszter szerint:

  Mi nagyon szeretjük a sangriát és rendszeresen készítjük is. Most hétvégén is lesz, ha jön a beígért kánikula, mert a napsütés is hozzátartozik.

 2. zaza szerint:

  Szeretjük!! 🙂

 3. Podruzsik szerint:

  Finom lehet. Hajdan Fellini Júlia és a szellemek c. filmjében láttam, hogyan készül (az a változat), nagyon izgalmas volt, azóta sem ittam.

 4. Csíki Sándor szerint:

  Podruzsik: Megvan a filmrészlet, s vele a recept, a kedvedért majd beillesztem. 🙂

 5. Zsófia szerint:

  Szép ez a blog, színvonalas!

 6. nrzsuzsa szerint:

  Előre is köszönöm az írott recipét! Én is nagyon szeretem, de nálunk véletlenül sem kapni olyan finomat, mint a hazájában. Tudom próbáltam! Karikor csináltam is, (nem emlékszem honnan van a recept, az is lehet, hogy innen!?)!! Várom és köszönöm. Zs.

 7. Kovách Ida szerint:

  Ma ittam életemben először sangriát paella után, melyeket az unokahúgom készített.
  A Kanári szigeteken tanulta. Fantasztikus volt!

 8. Fanny szerint:

  Igaz ami a cikkben elhangzik, hogy Cordobában igen jó a Sangria. Valóban így van. Istenien készítik, többször kóstoltam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.