SÓSKA, SPENÓT – sóska és spenót pótlók a világban

A SPENÓT és SÓSKA sokfelé kedvelt főzeléknövény. Amikor Kenyában a mikrobusz sofőrjét arról kérdeztem, hogy melyek a kenyai konyha népszerű ételei és alapanyagai, akkor, legnagyobb meglepetésemre, első helyen a spenótot említette. A felmérés nem volt reprezentatív, s nem is jártam utána, hogy statisztikailag valóban így van-e, ám a mai napig emlékszem a nem várt válaszra. A spenót gyermekkorban több elutasítással találkozik, mint később, s ebben a Popeye című rajzfilm sem ért el áttörést.

A spenót és a sóska népszerű főzeléknövények, azonban nem mindenütt termesztik. A világ számos részén a spenót és sóska szerepét már más növények töltik be. A szerep megmarad, a növény változik. Nézzük meg, hogy miféle növények lépnek másutt a sóska és spenót helyébe.

Sóska és spenót pótlók a nagyvilágban

A spenót kulináris sikerének jele, hogy a spenóttal rokonságban egyáltalán nem álló más leveles főzeléknövények neve gyakorta szintén „spenót” lett. Ilyen a Malabári spenót, vagy Fehér bazella (Basella alba), amely egy afrikai/ázsiai évelő kúszónövény. A trópusokon a spenót szerepét tölti be. Levelei nyálkás textúrájúak és leves éppúgy készül belőle, mint curry, ám sűrítésre is használják.

Malabári spenót, vagy Fehér bazella (Basella alba)

Az új-zélandi spenót, maori nyelven a kokihi (Tetragonia tetragonioides), Új-Zélandon, Ausztráliában, Japánban, Chilében, Argentínában őshonos. Levelei 3-15 cm hosszúak és a spenóthoz hasonlóan igen magas az oxálsav tartalmuk. Elkészítése is hasonló.

Új-Zélandi spenót, vagy Kokihi (Tetragonia tetragonioides)

A vízi spenót, kínaiul ong choy (Ipomoea aquatica) a nálunk gyomnövényként ismert aprószulákkal azonos családba tartozik. A kínai és maláj konyhában a legelterjedtebb, de egész Délkelet-Ázsiában népszerű, különösen a szegények körében. A keralai konyhában finomra aprítják, és kókusszal keverve készítik. A hakka konyhában babpasztával keverik, a kantoniban erjesztett tofuval, s számos másféle módon készül.

Vízi spenót, kínaiul Ong choy (Ipomoea aquatica)

A nálunk többnyire gyomnövényként ismert libatopfélék (újabban disznóparéjfélék) családjában is több faj akad, amelyet a történelem során Európában is a spenót szerepében fogyasztottak. A francia spenót, vagy angol spenót, más néven laboda (Atriplex hortensis) néven ismert, hajdan általánosan elterjedt főzeléknövény. Már a rómaiak is fogyasztották, a középkorban kiváltképp kedvelték. A laboda spenót helyett termeszthető, és hasonlóképpen készíthető. Háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a spenót. A sóskával keverve enyhíti a savanyú ízt. Misztótfalusi Kis Miklós szakácskönyvében (Kolozsvár, 1695) így szól a tejjel, rántással készülő, tojással tálalt laboda receptje:

„Laboda paréj – a labodát szép levelenként szedd, rakd egy fazékba, főzd meg, és a levét leszűrvén vagdald meg, édes téjjel tejjel ereszd fel, főzd meg, rántsd meg a tyukmonyát (tojást), mikor feladod tedd reá, fellyül vajazd meg.”

Laboda (Atriplex hortensis)

A jó Henri király (Chenopodium bonus-henricus), Csongrád megyében cigány paréj néven ismert. A növényt falusi veteményeskertekben évszázadokig termesztették. Új hajtásait a tavasz közepétől nyár elejéig lehet vágni és úgy készítik el, mint a spárgát. A növényt ezért a szegény ember spárgájának is nevezik. Háromszög alakú leveleit augusztus végéig gyűjtik és a spenóthoz hasonlóan készítik el. Ma már többnyire vadon előforduló gyomnövény. Sokfelé a virágait is fogyasztják.

Jó Henri-király, vagy cigány paréj (Chenopodium bonus-henricus)

Egy másik vad spenót néven nevezett fogyasztható libatopféle a lisztes laboda, fehér libatalp, vagy más néven fehér libaparéj (Chenopodium album). Észak-Indiában széleskörűen termesztik. Leginkább fiatal hajtásait és leveleit használják. Hindi neve bathua. Leveseket, currykat készítenek belőle, de más jellegzetes, főleg pandzsábi ételt is. Nálunk leginkább gyomnövényként fordul elő, akárcsak az előzőek. Magvai magas fehérjetartalmúak. A disznóparéjfélék közé tartozó, az inkák által is fogyasztott dél-amerikai quinoa rokona.

Fehér libaparéj (Chenopodium album)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

SÓSKA, SPENÓT – sóska és spenót pótlók a világban bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. László Piroska szerint:

  Örömmel olvastam az összeállítást, régi spenótrajogó vagyok, nemkevésbé Sanyi írásainak lelkes méltatója és terjesztője. Ezúton szeretnék segítséget kérni a többi olvasótól, ugyanis a cikkben szereplő Újzélandi spenót -melyet én talán tévesen futóspenótnak neveztem eleddig -régi kedvencem, de egy ingatlaneladás miatt tavaly óta nem élvezhetem. Kérem, segítsenek akár mag, akár palánta formájában, hogy Szentendrén pismányi kertemben fűszernövényeim társaságában legyen ismét konyhámbavaló, népes családom örömére.

 2. Elek István szerint:

  Érdekes írás, nem is gondol rá azt ember, pedig milyen könnyen elképzelhető.

 3. Szilvásy Dénes szerint:

  Jó és gondolatébresztő írás, de nekem hiányzik a csalán. A magyar népi konyha levest, főzeléket sőt mártást is készített (készít) belőle. Teáját kitűnő vértisztító hatása miatt és általános roborálószerként fogyasztják ma is (borsmentával, vagy bodzavirággal ízesítve)…..

 4. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Dénes! Igazad van, a csalán tényleg elkerülte a figyelmem. A csalánnak ott a helye, s ha másnak is van ebben a témában javaslata, szívesen veszem.

 5. Müller Tibor szerint:

  Kedves László Piroska! Kérésével kapcsolatban a Blog Gazdáján keresztül próbáljunk elérhetőséget teremteni!
  Üdvözlettel,
  Müller Tibor

 6. Csíki Sándor szerint:

  Megtörtént. 🙂

 7. György Katalin szerint:

  Kedves Csíki Sándor!
  Gyermekorvosunk felhívta a figyelmemet, hogy a spenótban található oxalát árt a kislányomnak, mivel hajlamos a vesekőképződésre. Ennek okán a spenótot kiiktattuk az étkezésünkből, de szeretnék valamilyen alternatívát találni helyette. Felmerült a laboda és a mángold is. Az utóbbiról tudom, hogy tartalmaz oxalátot, de nem olyan mennyiségben, mint a spenót. Mi a helyzet a labodával? Szintén magas az oxaláttartalma?
  Előre is köszönöm a válaszát

  Üdvözlettel
  György Katalin

 8. anna szerint:

  csalánt is, céklalevelet is, mángoldot is rendszeresen szoktam spenóthoz hasonlóan elkészíteni. (illetve kicsit sántít amit írok: pl rájöttem, hogy a csalán szuper szójaszósszal, így előfordult már az is, hogy a spenótot csináltam úgy, ahogy a csalánt szoktam, szóval pontosabb, hogy ezeket a zöld leveleket szoktam “egymáshoz hasonlóan” elkészíteni.)

  van néhány kenyai barátom, és valóban sok spenótott főzött a legjobb ottani barátnőm, mary. ez németországban volt, ahol az olcsóbb boltokban a sajátmárkás fagyasztott spenót legtöbbször nem natúr, hanem krémes (elvileg tejszínes ..) volt. mary mérges is volt nagyon, hogy milyen szörnyűek ezek a németek, hogy képesek tejszínnel enni a spenótot (nem is mertem neki mondani, hogy az esetek felében én is különböző tejtermékkel csinálom, csak a másik felében párolom dairy free + fűszerekkel).
  [egy barátnőm korábban jött haza németországból, végig leveleztünk, szóbakerült a spenót is. írta hogy szörnyen ízetlenek azok a német mirelit krémes spenótok; szerveztünk is welcome spenót bulit neki, haha. lehet, hogy mary ezért se szerette meg a tejtermékes verziókat. tény hogy én se vettem soha olyanokat, levespor és más fölösleges dolgok voltak még benne, valóban semmilyen íze nem volt, grrr.]

 9. Csíki Sándor szerint:

  Csalán és szójaszósz. Köszönöm az ötletet. Milyen szójaszósz?

 10. anna szerint:

  sima kikkoman.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.