Májusfa (midsommarstång, vagy majstång)

MÁTIS ANDRÁS Svédországban él és hosszú hozzászólást írt a Szentiván-éji álom című írásomhoz. A kommentet átemeltem ide, s mivel a tavalyi, akkor az eső el nem áztatta eseményről képeket is küldött, élménybeszámoló lett belőle. A teológus úr így ír: „Midsommar, avagy Keresztelő Szent János napjának, vagyis az év leghosszabb nappaljának a megünneplése itt Svédiában egyet jelent a nemzeti öntudattal, az ősök tiszteletével, a népi hagyományok ápolásával és átadásával, ez az este és a következő 2 nap a család összetartásának is ünnepe. Ilyenkor kerül asztalra az első friss krumpli (färskpotatis) kaporkrémes

heringekkel, a friss eper tömény tejszínhabbal és az erdei bogyókból párolt snapsz. Délután, zuhogó esőben, ernyők alatt, virágos ruhába öltözött hölgyek és virágkoszorús nők, gyerekek és férfiak karéjában együtt ünnepeltünk Alnö sziget öregtemploma (1250-) rétjén a kereszt alakú díszes “midsommarstång” (májusfa) ünnepélyes fölállítását, ahol a kereszt forma az élet-halál-föltámadás fölkiáltó jele, míg virágdíszei a megújuló élet, az életöröm és a gyönyörű természet jegyei.

Midsommar (Szentiván-éj), Svédország, 2010.

Délutántól a családok otthon, vagy a stúgájukban (hegyi vagy tengerparti nyaraló tanya) -ha esik, ha fúj- asztalhoz telepednek a szabadban, jókat esznek, isznak és mol-dúr keveredő gyönyörű dalaikkal átmúlatják az egész éjszakát, ami mindössze 22:52-től 02:51-ig tartó, borult éghez hasonlatos enyhe szürkületet jelent.

Midsommar (Szentiván-éj), Svédország 2010.

Ma egész nap és holnap a templomokban is majd, ki tudja hanyadszor énekeljük majd a természet és teremtője örömét hirdető, szívfájdítóan gyönyörű dallamú és szövegű, megunhatatlan 201-es “zsoltárt”. A svédek dalkincse egy és oszthatatlan, amelyben alig válik el a népi az egyházitól, így még a legvilágibb körökben is megszokott az éneklendő dalokat (“Psalmen”) az egyházi énekgyűjteményekben kapott számuk szerint emlegetni. Ilyenkor nem ritka az istentiszteletek után a templomok előtti téren, vagy a templomudvaron fölállított sátor alatti kávézgatás, tejszínhabos epertorta mellett.

Midsommar (Szentiván-éj), Svédország, 2010

Midsommar idején legalább annyira neuralgikus kérdés a “lesz-e jó idő”, mint nálunk otthon a “fehér Karácsony” kérdése. Biztosító is létezik, amely a midsommarfest-re vett drágább eszközök (sátor, Tv, grillező, stb.) árára tett néhány %-nyi fölárért rossz idő esetén jelentős “kártérítésben”, esetenként az ünnepi akció keretében vett áru teljes vételárát visszatéríti a némi fölárat vállalóknak.

Midsommar után megáll az élet, mindenki nyaral, eltűnik a stúgájában, s jól tartja magát lazaccal, heringekkel, eperrel és jó borokkal, de ahogy látom a polcokon jelentős fogyását, a rendkívül népszerű Törley roséval is sokan vígasztalódnak. “Trevlig Midsommar!” Boldog Szent Iván éjt!

Mátis András írása és képei