VINOPORT – Balassa és Gizella Bor-premier

A KÉT FIATAL tokaji borász neve mára ismerősen cseng a borvidék egyre szélesedő rajongótáborának fülében. A Balassa Bort Balassa István, a Gizella Pincét Szilágyi László képviselte a Vinoport Borbárban első alkalommal megrendezésre kerülő Bor-premier rendezvényen, ahol a két borász kötetlen kóstoló keretében mutatta be az újdonságait. Furmintok, Hárslevelű, Zéta, Tokaji aszúk. Igazán szép számú közönség kóstolhatta a borokat, miközben a Vinoport Tokaj iránti elkötelezettsége is egyre inkább kidomborodik.

A borsor

Balassa István (Balassa Bor, Tokaj)

  • Szent Tamás Furmint 2009: Az erőteljes tufa alapú, agyagos talajú Szent Tamás dűlő legjobb részéről származik 1200 palack száraz furmint.
  • Bestek Furmint 2009: A Szent Tamáshoz hasonló adottságú, szintén Mádhoz közeli területről származik a szőlő. Az ismert Betsek sorozat folytatása.
  • Balassa – Thurzó Furmint 2009: Tulajdonképpen a Szil-völgy testvére ez a löszös dűlő, a Tokaji hegy legdélebbi pontja. 400 palack készült 20 gramm maradék cukorral.
  • Zéta 2008: A 220 gramm maradék cukorral bíró késői szüretelésű tétel erőteljesen töppedt szőlőből készült. A szintén löszös Mézes Mály dűlőből.

Szilágyi László (Gizella Pince, Tokaj)

  • Szil-völgy Furmint 2009: Bakművelésű tőkék adják a termést ehhez a 626 palackhoz. A bor kellemes kombinációját adja az ásványosságnak és az elegáns, gyümölcsös érzetnek.
  • Medve Furmint 2009: Az erőteljes minerális ízvilágnak köszönhetően szinte alig érezhető, hogy ez a bor félszáraz.
  • Barát-dűlő Hárslevelű 2008: A november 19-én szedett szőlőből egy késői szüretelésű tétel született. A tiszta hárs 57 gramm maradék cukorral bír, és mostanáig majdnem két évet töltött palackban.
  • Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2007: Könnyen lehet, hogy az évtized legjobb évjárata a 2007-es aszú szempontjából. A mediterrán érettséghez jó sav-cukor arány társul.

VInoport Bor-Bár - Vízi Csenge és Tóth Adrienn

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.