EHEC – hamburger betegség (E.coli védekezés)

AZ EHEC a magyar orvosi nyelvben helyesen írva az  “enterohaemorrhagiás Escherichia coli” nevének rövidítése. Az „enterohaemorrhagia” jelentése: belső vérzés. Kórokozója a jól ismert Escherichia coli (E.coli) baktérium, egyik típusa. Az E.coli a melegvérű állatok és az ember bélflórájában is előfordul, s számos törzse veszélytelennek számít, míg mások, mint a belső vérzést és gyulladást kiváltó E.coli (EHEC) életveszélyt jelenthet. Az enterohaemorrhagiás E.coli (EHEC) fertőzött élelmiszerekkel terjedhet, mint

amilyen a fertőzött darált (marha)hús, vagy a forralatlan, nyers  tej. Első komolyabb feltűnése a 90′-es évek elején, az USA-ban volt. Az EHEC baktérium mérgező anyagot, toxint termel. Ez a toxin (verotoxin) a vérhas kórokozójának a Shigella dysenteriae baktériumnak a toxinjához (Stx) hasonló. Az EHEC baktérium 7-50°C hőmérséklet tartományban képes növekedni. Növekedése 37°C hőmérsékleten a legintenzívebb. Néhány típusa savas (pH<4,4) körülmények között is szaporodik és a száraz környezetet is elviseli. 70°C hőmérsékleten pusztul el, ezért a steakben, az alig átsütött marhahúspogácsában (hamburger) szaporodóképes maradhat. Az EHEC közegészségügyi szempontból legfontosabb szerotípusa az E. coli O157:H7. (a képen).

Hol fordulnak elő?

Az enterohaemorrhagiás Escherichia coli (EHEC) a kérődzők bélrendszerében természetes módon fordul elő és ürülékkel, például a tehénlepénnyel jut a szabadba. Elsősorban a kérődzők, mint a szarvasmarha, kecske, juh nem kellően átsült, megfőtt húsának és nyers tejének fogyasztása, valamint az állati ürülékkel trágyázott növények, zöldségfélék elfogyasztása útján fertőződhetünk meg, azonban a pisztrángban éppúgy előfordulhat, mint a háziasított és vadon élő (szarvas, bölény) kérődzőkben. Elterjedése egyes ételek fogyasztásával is összefüggésbe hozható, ezért „hamburger betegség” néven is ismert. A szervezetbe jutott baktérium nem minden esetben okoz megbetegedést, amihez – többek között – egészséges bélflóra jelenlétére is szükség van,

Az EHEC tünetei:

 • Hasmenés
 • Vizes székletürítés
 • Véres széklet
 • Hasi fájdalom
 • Hasi görcsök
 • Láz (ritkán)
 • Fejfájás
 • Izomfájdalmak
 • Hányinger
 • Hányás
 • Kiszáradás
 • Letargia
 • Perianalis gyulladás
 • (végbél)repedés
 • Fekély

Hatnak-e az antibiotikumok?

Elterjedt a sajtóban, hogy az EHEC antibiotikumokkal nem kezelhető, amit sokan úgy értelmeznek, hogy ez a baktérium nem érzékeny az antibiotikumra. Az igazság az, hogy a kórokozó egyes antibiotikumokra ugyan érzékeny, azonban a tapasztalat szerint az antibiotikumok hatására a baktérium toxintermelése fokozódik, ezért az orvosok az antibiotikum kezelést igyekeznek elkerülni, s inkább a tüneti kezelést részesítik előnyben.

 • A toxin károsítja a vörösvértesteket és a vérereket is, ez pedig vesekárosodáshoz, hemolitikus-urémiás szindróma (HUS) kialakulásához vezet. Németországban évente átlagosan 800-1000 EHEC fertőzés fordul elő, s ennek az 5-10 százaléka, átlagosan 60 eset vezet az életveszélyes hemolitikus-urémiás szindrómához, melynek 3-5 százaléka válik halálossá a WHO szerint. 2010-ben Németországban az 1000 ismert esetből 2 eset végződött halállal. Az Egyesült Államokban a becsült, mintegy 74.000 EHEC (E. coli O157:H7) megbetegedésből 2.168 eset végződött kórházi kezeléssel és ebből 61 volt a halálos esetek száma.

Védekezés, megelőzés

Az EHEC fertőzéses esetek 60-100 százaléka a nyári hónapokban fordul elő, amikor több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk és gyakoribbak a kerti hússütések is. A betegség kockázata jelentősen csökkenthető.

Fokozottan ügyeljünk a tisztaságra. Gyakran mossunk kezet, gondosan mossuk meg a zöldségeket, legfőképpen minden olyan növényt, amely földközelben nő, terem, mint az uborka is, amit meg is hámozhatunk. A húsok és zöldségek előkészítéséhez használjunk külön vágódeszkát, konyharuhát. A késeket is gyakran mossuk le. A kérődzők húsát különösen gondosan süssük, főzzük: a húsok belső hőmérséklete (maghőmérséklete) legyen 70°C felett. A nyers tej fogyasztását kerüljük, a tejet forraljuk fel.

(Május során már felvetődött az esetleges terrortámadás esélye is. )

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

EHEC – hamburger betegség (E.coli védekezés) bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Borbély Irén szerint:

  Én a sebészeten szereztem be. (elég gyakori kórházi fertőzés) Kevés antibiotikumra érzékeny,de már vannak hatásos homeopátiás készítmények. Colimentes szép napot! 🙂

 2. B.Nagy szerint:

  Köszönöm az összefoglalást. Érthető és világos!

 3. Bogsán Gyula szerint:

  Kívánatos lenne, ha többen is megismerhetnék ezt a cikket és a benne foglaltakat.

 4. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Gyula! Köszönöm, lájkolni, megosztani kell, elküldeni az ismerősöknek. Így tud terjedni. 🙂

 5. Lilien szerint:

  Jó írás és sikerült végre megértenem, hogy miről van szó.

 6. Beckné Wittmann Barbara szerint:

  Örülök, hogy rátaláltam az oldalra és végre valami okosat is tudtam olvasni ebben a témában. Még az a kérdésem lenne, hogy hogyan tud emberről emberre is terjedni?

 7. Sance szerint:

  Ilyenkor szokott kiderülni, hogy milyen és honnan származó vízzel és tápanyaggal táplálják a növényeket. Amelyek ráadásul pont úgy vannak tartva, mint a paradicsom és társai. Földet már vagy 20 éve nem látnak az uborkák, emiatt a “minden olyan növényt, amely földközelben nő” inkább csak képletesen értendő. Az uborkákat még háztáji nevelésben is felfuttatják valahova, mert a földön levő uborka, a magas vízigénye miatt nagyon gyorsan megrohad. Különösen igaz ez a kígyóuborkára.

 8. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Barbara!
  Emberről emberre testi érintkezés, leggyakrabban kézfogás útján képes terjedni. A gyakori kézmosás már csak ezért is hasznos.

 9. Dr.Faludi szerint:

  Hasznos írás. A nagy látogatottságú portálokon is terjeszteni kellene az ilyen írásokat és nem csak a bulvár blogok írásait kellene sztárolni, ahogy most teszik.

 10. zaza szerint:

  nagyon normális írás. megyek kezet mosni… 🙂

 11. Mária szerint:

  Egyetértek Beckné Wittmann Barbarával!

 12. Molnár Eszter szerint:

  Örülök, megnyugodtam, hogy elolvastam a cikket. Bécsben élek, nem tudom, hogy otthon mit mondanak a híradók, de gondolom ,ugyanaz megy, mint itt. Felfújja a média, még az is azt gondolja magáról, hogy beteg, aki egyébként nem az…
  Köszönöm:)

 13. ehran szerint:

  Jó írás, köszönet. Viszont mi lesz a videóban is szereplő lazacból és húspogácsából 70 fokos maghőmérsékleten?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.