NOSZLOPI, vagy ERŐS PISTA. Vajon melyik a hitelesebb, jobb? Korábban, az IPM nagy paprika tesztjében ízleltem ezeket a termékeket és véleményt is nyilvánítottam. A véleményem egyértelmű volt. Azóta is többször eszembe jutott az eredmény. Most újra nekigyűrkőztem. Vettem két üveggel ebből, két üveggel abból.

Az IPM Nagy Paprika tesztjében a Noszlopi erőspaprika krém megelőzte az Erős Pistát, amit azóta is használtam, ám a termék közben új megvilágításba került.

Az IPM 2010-ben megjelent Nagy Paprika tesztjének értékelésében az Erős Pista (Univer ZRt, Kecskemét) pontszáma  7,0/10 volt, a következő megjegyzéssel: Ez a termék klasszikusnak számít a magyar piacon. Állaga szép, s színe is friss, üde. Pontszámát az állományjavítók és a tartósítószer rontotta le.

A Noszlopi finomságok (Ve-kon-bo 99′ Kft, Devecser) pontszáma 8,0/10 volt, s akkor ezzel az én értékelésemben is első lett, azzal a megjegyzéssel, hogy „Hígabb állagát hamar feledteti friss íze, kellemes sóssága és harmonikus csípőssége.”

Noszlopi – mi számít tartósítószernek?

A Noszlopi honlapján az írás időpontjában, 2011. május 12-én 21:27-kor a következő tárgyilagosnak és hitelesnek tűnő mondatokra lettem újra figyelmes:

Ez szép és megnyugtató, minden bioétel és paprikakrém kedvelő álma, azonban az általam vásárolt termék (200g) hátcímkéjén a fentiektől már erősen eltérő információt találtam:

Az ellentmondás szembetűnő és nyilvánvaló, ráadásul ellentmond korábbi ismereteimnek is, melyet többek között a hátcímkéről szereztem a tavalyi teszt során.

  • A termékben nem, hogy egy sem, hanem mindjárt két tartósítószer is akad. Egy „egyetemi tananyagnak„, ahogy a termék magát hirdeti, tudnia kell, hogy itt a só is tartósítószer.  Sóból pedig akad a termékben bőven (16,4%), több is, mint az Erős Pistában (10,5%). A nátrium-benzoát pedig már azoknak is tartósítószer, akiknek a só még 16,4%-ban sem lenne az.

Értékelés

A nátrium-benzoát miatt, a jelentősen magasabb sótartalmat is beleszámítva, számomra a Noszlopi elveszítette korábbi hamvas ártatlanságát. A vásárláskor az áruházi polcon álló Noszlopi darált fűszerpaprikás üvegek gyűrött, gyenge nyomdai minőségben készült címkéi sem azt sugallták, hogy a termék valóban „Prémium Minőség”  lenne (még akkor sem, ha tényleg  az).

A honlap darált fűszerpaprikára vonatkozó, a vásárlói döntést befolyásoló állítása, miszerint „Tartósítószert nem tartalmaz, csak hőkezelve.” sajnos a legcsekélyebb mértékben sem fedi a tényeket. Mindezek után a szépreményű Noszlopi immár vesztett az Erős Pistával szemben. Kár érte. Itt az ideje újra bizonyítani.

Csíki Sándor♣