NOSZLOPI, vagy ERŐS PISTA?

NOSZLOPI, vagy ERŐS PISTA. Vajon melyik a hitelesebb, jobb? Korábban, az IPM nagy paprika tesztjében ízleltem ezeket a termékeket és véleményt is nyilvánítottam. A véleményem egyértelmű volt. Azóta is többször eszembe jutott az eredmény. Most újra nekigyűrkőztem. Vettem két üveggel ebből, két üveggel abból.

Az IPM Nagy Paprika tesztjében a Noszlopi erőspaprika krém megelőzte az Erős Pistát, amit azóta is használtam, ám a termék közben új megvilágításba került.

Az IPM 2010-ben megjelent Nagy Paprika tesztjének értékelésében az Erős Pista (Univer ZRt, Kecskemét) pontszáma  7,0/10 volt, a következő megjegyzéssel: Ez a termék klasszikusnak számít a magyar piacon. Állaga szép, s színe is friss, üde. Pontszámát az állományjavítók és a tartósítószer rontotta le.

A Noszlopi finomságok (Ve-kon-bo 99′ Kft, Devecser) pontszáma 8,0/10 volt, s akkor ezzel az én értékelésemben is első lett, azzal a megjegyzéssel, hogy “Hígabb állagát hamar feledteti friss íze, kellemes sóssága és harmonikus csípőssége.”

Noszlopi – mi számít tartósítószernek?

A Noszlopi honlapján az írás időpontjában, 2011. május 12-én 21:27-kor a következő tárgyilagosnak és hitelesnek tűnő mondatokra lettem újra figyelmes:

Ez szép és megnyugtató, minden bioétel és paprikakrém kedvelő álma, azonban az általam vásárolt termék (200g) hátcímkéjén a fentiektől már erősen eltérő információt találtam:

Az ellentmondás szembetűnő és nyilvánvaló, ráadásul ellentmond korábbi ismereteimnek is, melyet többek között a hátcímkéről szereztem a tavalyi teszt során.

 • A termékben nem, hogy egy sem, hanem mindjárt két tartósítószer is akad. Egy “egyetemi tananyagnak“, ahogy a termék magát hirdeti, tudnia kell, hogy itt a só is tartósítószer.  Sóból pedig akad a termékben bőven (16,4%), több is, mint az Erős Pistában (10,5%). A nátrium-benzoát pedig már azoknak is tartósítószer, akiknek a só még 16,4%-ban sem lenne az.

Értékelés

A nátrium-benzoát miatt, a jelentősen magasabb sótartalmat is beleszámítva, számomra a Noszlopi elveszítette korábbi hamvas ártatlanságát. A vásárláskor az áruházi polcon álló Noszlopi darált fűszerpaprikás üvegek gyűrött, gyenge nyomdai minőségben készült címkéi sem azt sugallták, hogy a termék valóban “Prémium Minőség”  lenne (még akkor sem, ha tényleg  az).

A honlap darált fűszerpaprikára vonatkozó, a vásárlói döntést befolyásoló állítása, miszerint “Tartósítószert nem tartalmaz, csak hőkezelve.” sajnos a legcsekélyebb mértékben sem fedi a tényeket. Mindezek után a szépreményű Noszlopi immár vesztett az Erős Pistával szemben. Kár érte. Itt az ideje újra bizonyítani.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, magyar konyha, mártások, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

NOSZLOPI, vagy ERŐS PISTA? bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Maradok az otthoni darálómnál és a sótartómnál…

 2. Csíki Sándor szerint:

  “saját levében”: ismét egyetértünk.

 3. Hobbiszakács szerint:

  Egy gondolat:

  Újabban a (túl) hosszú életkort nem az egészséges táplálkozással – és az amúgy értelmetlen önmegtartóztatással – hanem az étellel bevett-lenyelt vegyszerekkel magyarázzák.

  Holtkomolyan.

  Az átlegéletkor világszerte csúcsokat döntöget, százévesekkel Dunát, akarom mondani Skagerrákot és Kattegátot lehet rekeszteni. Pedig ez a generáció szalicillal eltett befőttön, zaharinnal édesített üdítőn, vastagon megkent margarinos- és zsíroskenyeren, permetezett gyümölcsön és paradicsomos-olajos halkonzerven nőtt fel.

  Istenkém, de jó volt.

  🙂

 4. HSZ! A nitrátos dinnyéinket meg sem említed? Az semmi? Meg a gusztusos alumínium edényeinket?

 5. Hobbiszakács szerint:

  A míniummal felturbózott fűszerpaprika jár?

  :-))))

 6. Roberto szerint:

  Mindkettő hitvány és gyenge, nem teszi csípőssé, de elsózza az ételt. Mostanában kénytelen vagyok chilipaprika őrleményt használni, mivel hazait nem nagyon kap az emberfia.

 7. pogány szerint:

  Akkor nézzük a cikkíró által favorizált másik paprikakrém összetevőit:

  “EAN: 5997010301195
  VTSZ: 2103
  Gyűjtőcsomagolás: 6db/karton
  Egyéb tudnivalók: Erős Pista 210g
  Összetevők: fűszerpaprika darálmány, só, sűrítőanyag (xantán), étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát).”

  Most akkor miért is ez a nyertes???

 8. Csíki Sándor szerint:

  Mindennek van előzménye, így ennek is. Az IPM paprika tesztjében a Noszlopi lett nálam a jobb, ha csak 1 ponttal is, ahogy az első mondatokban utalok rá. Elolvasható itt:
  http://www.foodandwine.hu/2011/02/27/paprika-teszt-3-eros-pista-es-versenytarsai/

  A Noszlopi előnye akkor abban mutatkozott meg, hogy “kizárólag piros fűszerpaprika és konyhasó felhasználásával készül”, gondoltam én a rendelkezésre álló információk alapján, akkor… a többi már fentebb olvasható, meglehetősen részletesen és udvariasan is. Aki figyelmesen olvassa, értheti, ha akarja, hogy mi a gondom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.