A SYMBOL egyike annak az öt uniós elnökségi referencia borbárnak, amely kiválasztásra került, s ahol az uniós elnökség borait megkóstolhatja az értő publikum. A közelmúltban hivatalos voltam a SYMBOL Budapest borvacsorájára, ahol a borokat Gál Helga elnökségi sommelier és Erdei Tünde a Symbol sommelier-je mutatták be. A borokhoz az ételeket Pápics Roland készítette.

A SYMBOL a honlapján  így harangozta be az eseményt:

220 Éves Pinceéttermünket Elnökségi Referencia Borbárnak választották, így nálunk is megkóstolhatók azok a minőségi borok, amelyeket méltónak találtak arra, hogy a magyar elnökség hivatalos eseményein a magas rangú vendégek asztalára kerüljenek! Ezen jeles alkalomból indítottuk el Borbarát Vacsoraestek sorozatunkat, mely következő állomásán Gál Helga elnökségi sommelier közreműködésével kóstolhatjuk meg a hivatalos események legkedveltebb borait és a hozzáillő menüsort.

A vacsora

  • Gál Pincészet, Kunsági Pinot Noir Rosé 2010
  • Speck sonka paradicsommal házi kenyérrel

  • Gál Tibor, Egri Soli Deo Gloria 2007
  • Zöldfűszeres kecskesajtgolyók tökmagolajos salátákkal

  • Györgykovács Imre, Nagy-Somló Furmint 2008
  • Gőzölt harcsafilé zöldspárgával és hollandi mártással

  • Figula Mihály, Balatonfüredi Szilénusz 2007
  • Gyöngytyúkmell gombákkal és hagymákkal, fiatal burgonyával

  • Szőke Mátyás és Zoltán, Mátrai Peresi Cabernet 2007
  • Vadnyúlpaprikás uborkás zsemlefelfújttal

  • Takler Pincészet, Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2007
  • Szarvasgerinc szilvamártással kakukkfüves burgonya fánkkal

  • Disznókő Pincészet, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002
  • Eredetvédett gorgonzola grillázs touille-val

Utószó

A vacsora számomra legemlékezetesebb étele a nyúl volt. Már más alkalommal is volt módomban Pápics Roland chef nyúlételét kóstolni, amihez akkor is uborka komponálódott. Az uborkás zsemlefelfújt kellemesen könnyed és ízletes volt, a nyúl omlós, szaftos, a mártás pedig ízre éppen kedvemre való volt. Most is megenném. A borok kiválóak voltak és a chef is kitett magáért. Szép este volt.

  • A vacsora borainak leírása az elnökségi vacsorákról szóló beszámolóimban is megtalálható a blogon, és az uniós elnökség hivatalos honlapján, amit szintén javasolok látogatni: www.eu2011.hu

Csíki Sándor♣