A HÚSVÉTI SONKA – készítésének praktikái

A SONKA készítés, sonka pácolás titkairól már írtam egy hosszabb írást. A húsvéti sonka elkészítésének praktikáiról még nem esett szó, pedig néhány mondatot ez is megérdemel. Ismert, vagy legalábbis sejthető, hogy húsvéti sonka elkészítési módja attól függően is változhat, hogy miféle fajta hús áll rendelkezésünkre. A boltban vásárolt sonka, sódar, vagy más húsrész lehet már előfőzött, vagy készre főzött, nedvesen, vagy szárazon érlelt, csontos, félig csontos, vagy csont nélküli, erősen, vagy kevésbé sós, puha, vagy száraz.

Lehet egész sonka, vagy fél, esetleg csak egy kisebb darab pácolt, füstölt húsrész. A változatok, s variációk száma meglepően nagy, ám néhány egyszerű fogás ismeretében már ízletes húsvéti főtt sonkát készíthetünk a foszló kenyér, főtt tojás és torma mellé.

Néhány jó tanács

  • A nyers sonkát sósságától függően 12-24 óráig hideg vízben áztassuk. A vizet a sósságtól is függő gyakorisággal – többnyire 3-4 óránként – öntsük le és pótoljuk frissel.
  • Áztatás után a sonkát a hazai főzőhagyományok szerint tiszta vízzel öntjük fel, s fedő alatt lassan megfőzzük.

Tipp: A vízbe tehetünk hagymát, fokhagymát, póréhagymát, gyökérzöldségeket, borsot, babérlevelet, chilit, s más fűszernövényeket is, de bort, ecetet is adhatunk hozzá, s a gyümölcsök, mint az alma, szintén gazdagíthatják az összetevők számát, nemkülönben a sonka ízét.

Húsvét (Fotó: Bakos Zoltán)

  • A nyers sonka elkészítési ideje igen eltérő lehet, ám a sonka méretétől is függően általában 35-40 perc/kg főzési idővel számolhatunk. A kisebb, 2 kg alatti sonkák hosszabb ideig főnek, a nagyobbak főzési ideje kilogrammonként valamivel rövidebb.
  • A megfőtt sonkát a főzőlében hagyjuk lehűlni, majd szedjük le a megdermedt zsírt, s egy tálban gyűjtsük össze. A lehűlt sonkát vegyük ki az edényből, s letakarva, hűvös helyen tartsuk.

Tipp: Miután a tiszta vízben főtt sonka elkészült, tegyük ízlés szerint fűszerekkel, fűszerkivonatokkal, szójaszósszal, borral ízesített, felforralt, majd visszahűlt, 80-90°C hőmérsékletű vízbe, majd ebben a folyadékban hagyjuk a sonkát lehűlni.

Tipp: A főzéssel nyert ízes sonkalevet levesek, főzelékek készítéséhez is felhasználhatjuk, s a főzővízről leszedett zsírt is hasznosíthatjuk, ahogy azt elődeink is tették.

Húsvét (Fotó: Bakos Zoltán)

Füstölt csülök készítése képekben

Persze, lehet ez bármilyen másféle sózott, füstölt húsrész is, amit a fentiek szerint áztattunk, majd szépen fűszereztünk, zöldségeztünk, s feltettük főzni.

Füstölt csülök főzése (0. perc)

Füstölt csülök főzése (120. perc)

Csíki Sándor♣

A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

A HÚSVÉTI SONKA – készítésének praktikái bejegyzéshez 16 hozzászólás

  1. T.Tibor hozzászólása:

    Hasznos lesz húsvét előtt ezeket is tudni.

  2. Kis Piroska hozzászólása:

    Szeretnénk érdeklődni, hogy a koszticát és a sonkát milyen fűszerrel pácolják, hogy olyan finom lesz főzés után. pl a Petry termékek is ugyanezzel vannak fűszerezve, de nem tudom, hogy melyik ez a főszer. Szeretném, ha tudna segíteni valaki.

  3. Csíki Sándor hozzászólása:

    Azok számára, akiknek nem ismerős, a “kosztica” az oldalas neve Erdélyben.

  4. Sance hozzászólása:

    Édesanyám a sonka főzőlevével mindig valamilyen levest készít (bab, krumpli, lencse).
    szépek a képek :)

  5. Eszter hozzászólása:

    Nálunk is ez történt. Leves készült a finom sonkaléből. :)

  6. W.Róbert hozzászólása:

    Igényes, szép blog, máskor is megnézem.

  7. Krisz hozzászólása:

    Mi mindig a sonka főzőlevében főzzük meg a tojásokat, isteni ízük lesz

  8. pecsenye hozzászólása:

    kösz a tanácsokat. kipróbáljuk.

  9. Zsuzsa hozzászólása:

    Mindig tudtam, hogy valamit rosszul csinalok a sonkaval. De most mar ez nem fog tobbet elofordulni. Koszonom Sandor.

  10. Zsuzsa hozzászólása:

    Ja igen, es a habart bablevest en egyszeruen nem tudnam megenni a sonka le nelkul. (ekezetem nem vagyon kulfoldon)

  11. xandra hozzászólása:

    Mindig tanul az ember… :)

  12. Vali hozzászólása:

    Betartottam a “praktikákat” és nagyon finom lett. A szomszédasszony is így csinálta. Neki én mondtam el, hogy mit olvastam. Köszönjük.

  13. Dinart hozzászólása:

    Meglepődtem, hogy tiszta vízbe főzi a sonkát!
    Én mindig fűszeresben főzöm és isteni!

  14. Csíki Sándor hozzászólása:

    Dinart: Úgy is remek.

  15. Jánossy Alíz hozzászólása:

    Jajj, de jó, hogy ezt leírtad! Számomra pozitív megerősítés volt, hiszen így megtudhattam, hogy eleim – édesanyám és nagyanyám – jól főzték a sonkát. Ugyanígy főzöm én is – semmi gond ezzel – csupán annyi, hogy mostanig abban a “tévhitben” éltem, azért főzöm így a sonkát, mert “mi így szoktuk”, illetve, mert meggyőződtem, hogy ez így jó. :)

  16. Horváthné Ari hozzászólása:

    Jó, hogy rátaláltam a sonkafőzés titkaira, ugyanis ma meginogtam a tudományomban. Hallottam, hogy áztatás és fűszerek nélkül főzik az igazi húsvéti sonkát. Mi ezzel ellenkezően főzzük évtizedek óta, és azt hiszem, maradunk is ennél a receptnél (babérlevél, egész bors, jó sok fokhagyma). Köszönöm a megerősítést! Igaz, a bort nem bele, hanem utána fogyasztjuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>