II. NEMZETI GULYÁS NAP – 2011.augusztus 27, szombat

A II.NEMZETI GULYÁS NAP az idén augusztus 27-én, szombaton lesz. Tavaly is augusztus utolsó hétvégéjére esett a jeles esemény. Idén ugyancsak augusztus utolsó hétvégéjére 27-ére, szombatra hirdetjük meg az eseményt. Minden jel arra mutat, hogy a II.Nemzeti Gulyás Nap – ellentétben a tavalyi esőkkel – gyönyörű, napfényes nyári melegben zajlik majd az egész Kárpát-medencében, mert hogy a II. Nemzeti Gulyás Nap éppúgy a Kárpát-medence és a világ érdeklődő, ezen a napon

főzni akaró magyarjainak az ünnepe, ahogy tavaly is az volt. A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?

Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш,  רועה,  guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk.

© Nemzeti Gulyás Nap

 • A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
 • A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe is. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete: “Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

A II.Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Budapesti központi helyszínei 2011. augusztus 27-én, szombaton várhatóan a Millenáris, a Liszt Ferenc tér és a Budai Vár lesznek, de másutt is Budapesten és szerte az országban, és a határon túl. Számítok Szingapúrra, Hustonra, Sopronra, Kibédre, Debrecenre, a svédországi, angliai, és a világon mindenütt élő magyarokra, ahogy tavaly is. Erdély, a Felvidék és a Délvidék idén is főzni fog. Mindenkit várunk egy jókedvű, összetartozásunkat erősítő főzésre! Jelentkezéseket, híradásokat idén is az info@foodandwine.hu e-mail címre kérek. Jelentkezzetek, hogy hírt adhassunk Rólatok!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Nemzeti Gulyás Nap
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

II. NEMZETI GULYÁS NAP – 2011.augusztus 27, szombat bejegyzéshez 49 hozzászólás

 1. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Atti! Egyre többen jelentkeznek. Gyergyószentmiklós újra nagy dologra készül, Sopron ismét benne lesz, Páty, Bölcske és a tavalyi helyszínek is újra részt vesznek, s a Millenáris is beleerősített. hamarosan beszámolok a fejleményekről.

 2. Beloberk Tamás szerint:

  Üdvözlöm! Érdeklődnék a rendezvény iránt. Mennyibe kerül a belépő? Mindenkinek kell főzni? Tulajdonképpen gulyás főző verseny lesz? Programokról lehet bővebbet tudni?
  Köszönettel, várom válaszukat: Beloberk Tamás

 3. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Tamás!

  Ahogy fent is írtam:

  A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.

  Üdvözlettel:
  Csíki Sándor

 4. Baranya Istvan szerint:

  Szervusz Sándor!

  Egy észrevétel: a főlapon még az ugusztus 27es időpont jelenik meg és ha rákattintok a képre csak akkor a cikkből derül ki hogy junius 25-én lesz idén. Ezt jó lenne megváltoztatni hogy egyértelmű legyen.

  Üdv István

 5. Atti szerint:

  Tényleg! Az augusztus azért jobb időpont, mert akkor mindenki visszajött már a nyaralásból. nekem az augusztus jobban tetszik, maradhatna ez már így a jövőben is!

 6. B.Zoltán szerint:

  Az augusztus jobb időpont. Júniusban minden tele van programokkal.
  Örülök, hogy maradt az augusztus. 🙂

 7. Baranya Istvan szerint:

  A cikk és a hozzászólások alapján nem augusztus hanem junius 25 lesz Zoli. Egyébként a tavalyi tapasztalatok alapján augusztus 27 azért nem jó mert a nyár végére mindenki elfárad már a sok programban, az idő se volt jó plusz aug 20-at követő hétvége és egymás után 2 ilyen dologra nem vállalkoztak az emberek mifelénk. Ilyenkor juniusban még mindenki pörög és talán még kevesebben nyaralnak.

 8. Csíki Sándor szerint:

  István tavaly is az egyik legjobb szervező volt. És Bölcske, a Pincesor, élen járt a csatlakozásban, ahogy most is.

  A II.NEMZETI GULYÁS NAP a tavalyinak megfelelően, eredetileg 2011. augusztuis utolsó hétvégéjére, 27-ére, szombatra került meghirdetésre. Az egyik budapesti központi helyszín kérésére a II.Nemzeti Gulyás Nap valanmivel korábbra, június végére került át. A szervezés és más, határon túli szervezőkkel való egyeztetés után a II.Nemzeti Gulyás Nap visszakerült az eredeti, augusztus 27-ei szombatra. A II.Nemzeti Gulyás Nap tehát augusztus 27, szombat. (Idén így lesz, aztán megint lesz néhány hónap a tapasztalatok elemzésére.) Az elnevezés és a logó is ezen a napon válik érvényessé. Bízom benne, hogy Bölcske, Baranya István kiváló szervezésében 2011. augusztus 27-én, a II.Nemzeti Gulyás Napon is ott lesz, ahogy tavaly is ott volt. Számítok Rád, István!

 9. Mária szerint:

  nekünk jó az augusztus. 🙂

 10. Csíki Sándor szerint:

  Remélem mindenkinek! 🙂

 11. Nagy Dániel szerint:

  Tisztelt Fórumozók!

  Ez a Nemzeti Gulyás Nap egy hatalmas ötlet, csak hát azt nem értem, hogy ha valahol (Szolnokon) már évek óta (szám szerint 13) rendeznek Gyulyásfesztivált, akkor miért csinálunk úgy mintha az még nem lenne?
  Vagy ha szeretnénk öregbíteni a Magyar Gulyás sajnos lassan feledésbe merülő jó hírét, akkor miért nem, a már kipróbált, elég szép érdeklődéssel futó ( elvégre az a pár száz főző csapat, és az a néhány tízezer látogató szerintem elég szép szám) rendezvénnyel karöltve?!
  Az azért furcsa, hogy a “Nemzeti Gulyásnap” cím nem azon a napon van, amelyiken évek óta rendezik a Gulyásfőző versenyt, hanem egy hasraütés szerűen kijelölt napon a naptárból…
  Értem én a vidék az nem Pest! No de a gulyás sem az a “városi” vagy “polgári” asztalra való étek, sokkal inkább a vidék eledele.
  Talán hitelesebb is, ha nem bérházak között kerül megrendezésre egy ilyen rendezvény, hanem kint a szabadban, esetleg vízparton, egy ligetben…

  Mindenesetre az örvendetes, hogy ennyien vannak, akik még szeretik a gulyást. Kicsit talán az is az lenne, ha egy-egy ilyen alkalomból nem egymással szemben, hanem egymás mellett dolgoznának a Magyarok.

  Tisztelettel: Nagy Dániel

  u.i.: Ezúton én személy szerint szeretnék meghívni minden érdeklődőt, szervezőt, vendéget, szóval mindenkit 2011. szeptember 9-11. között a 13. Szolnoki Gulyásfesztiválra.
  Aki kíváncsi nézze meg a http://www.magyargulyas.hu honlapot.

 12. Csíki sándor szerint:

  A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál és nem is 1 város ünnepe, ráadásul számos más szempontból sem a szolnoki konkurrense, és pláne nem egy főváros-vidék összevetlésre bármilyen szempontból okot adó esemény. A szolnoki rendezvénynek (üzleti vállalkozásnak) idén is sok sikert kívánok, azonban hamar belátható, hogy a Nemzeti Gulyás Nap tartalmában jóval több, mint szolnoki fesztivál. “Szemben dolgozásról”egyébként már csak emiatt sincs szó, sőt!

 13. KG szerint:

  @Nagy Dániel: Szerintem, ha beleolvas abba, hogy mi ez a Nemzeti gulyás nap, akkor látja, hogy ez nem Budapesten van, főleg, hanem vidéken, és külföldön és mindenütt. Gyanakvását félretenné, ha nem felületesen olvas és olyasmit sem kever ide, jó magyar szokás szerint, aminek nem itt a helye.

 14. Tóth Béla szerint:

  én Szolnokra is megyek, tavaly is voltam, de szombaton attól még bográcsozunk a komámmal a kertben. 🙂 nem is értem, hol itt a probléma! ahelyett, hogy mindenki örülne!! ja, és nem pesti vagyok.

 15. Eszter szerint:

  KG: egyetértek

 16. bg szerint:

  Meglepett volna, ha nem kerül elő valami disszonáns hang.

 17. Földes Ferenc szerint:

  Mi voltunk tavaly is Szolnokon a családdal, előtte pedig a gulyásnapon is főztünk. Az Erdélyiek meg eddig se jöttek Szolnokra és ezután se fognak. Ők a gulyásnapon főznek, ahogy mi is otthon. Szép ünnep ez, HATALMAS ÖTLET!

 18. Péter szerint:

  Olvasom a kommenteket és nem értem, hogy hol itt a gond? A szolnokiak örülhetnek egy felvezető reklámnak, de ezt előbb észre is kellene venni! Aki meg nem akar egy fesztiválon nyomorogni az hadd ünnepeljen már kedve szerint!! Én utálom a nyüzsgést és eszembe se jutna ezért Szolnokra menni, de attól még szerethetem a gulyást.

 19. Atti szerint:

  “A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
  A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.”

  Szerintem ez érthető. 🙂

 20. béci szerint:

  Ebben az országban mindent magyarázni kell, aztán még akkor is félreértik…
  Ki érti ezt?! Ez egy klassz ötlet (köszönet Csíki Sándornak érte!), becsüljük meg! És élvezzük a főzést és az ételeket!!

 21. Der Alte szerint:

  Érdekes összevetni néhány észrevételt, a Nemzeti Gulyás Nap kapcsán.
  1.) Nagy Dániel úr azt nem értette, hogy „ha valahol (Szolnokon) már évek óta (szám szerint 13) rendeznek gulyásfesztivált, akkor miért csinálunk úgy, mintha az még nem lenne?”
  2.) Kúnszentmiklósi barátom azt nem értette, hogy mi a gondja a szolnoki egyesület ötletgazdájának, hiszen a Szentmiklósi Napok keretében már évek óta (szám szerint 18) rendeznek birkagulyás főző versenyt, ugyancsak szeptember 10. –n.
  Ők, ennek ellenére megünneplik az augusztus 27. –i napot, igaz nem városi, hanem baráti méretben.

 22. Eszter szerint:

  🙂

 23. Csíki Sándor szerint:

  Der Alte: Köszönöm a hozzászólásod és értékes segítségedet!

 24. Rozalinda szerint:

  Csak a politikusokat ne engedjétek a nagy fazékhoz, mert akkor fuccs az egész nemzeti gulyásozásnak! Bocsika, nem tudtam megállni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.